Здраве или техните ваксини – изборът си е наш!

Здраве или техните ваксини – изборът си е наш!

Стефан Хайлеман е германец и е на 43 години – възраст, на която човек вече е натрупал жизнен опит и може сам да решава дилеми, пред които е изправен. Докато милиони негови съграждани са тотално объркани относно ваксинацията против Ковид-19, той пое на ваксинационен туризъм за Москва. За неговата история разказва Бенджамин Хирш в популярната немска медия Focus.

Като типичен германец Стефан не е стигнал до решението си да се ваксинира със „Спутник V“ спонтанно. Той узнал, че досега около 3 на сто са напълно ваксинираните в родината му. При това те са от първа приоритетна група – възрастни над 80 г. и медицински персонал. Калкулаторът за ваксиниране, който Стефан използвал сочел, че неговият ред ще е някъде между октомври 2021 г. и юли 2022 г. Но след като са възникнали проблеми с доставките на западните ваксини, той е бил уведомен, че може да бъде ваксиниран не по-рано от октомври 2023 г.

Стефан е женен за рускиня, с която имат две деца. Освен това той разполага и с бизнес виза за Русия. Ето защо той заминава за Москва, където на 10 февруари прави първата си ваксинация, а на 3 март  и втората. Стефан споделя, че в Русия е много лесно да бъдеш ваксиниран – освен в държавни болници и в частни клиники, това може да се направи в универсални магазини, дори в театър.

На въпроса на журналиста дали не се е страхувал да се ваксинира  със „Спутник V“, Стефан отговаря: „Мислех прагматично. След като руските власти планират да получат милиарди евро в бъдеще от тази ваксина, продавайки я на чужденци, то няма начин тя да не е сигурна и безопасна. В противен случай имиджът, както и икономическите щети за тях ще са колосални. И, разбира се, говорих и с приятели от Русия, които се бяха ваксинирали преди мен“. Но една от една от главните причини за избора на Стефан е, че той лично предпочита  векторните ваксини. Докато на препаратите, създавани въз основа на mRNA  (ваксините на Pfizer и Moderna) категорично не се доверява. Затова е взел и решение в полза на „Спутник V“.

Ваксинирал се е на Червения площад в луксозен магазин, точно до Кремъл. Щом слезли със съпругата си от асансьора те били посрещнати от екип за ваксинация. Попълнил формуляр за предишни заболявания, лекаря го информирал за възможни нежелани реакции, а самата ваксинация му отнела по-малко от 20 секунди. „И получих безплатен сладолед“, усмихва се Стефан.

Той разказва, че сега е далеч по-приятно да си в Москва, отколкото в Германия. С изключение на изискването за маска в метрото, там работят ресторантите, магазините, киносалоните, музеите, дискотеките, всички обществени заведения. Хората свободно се разхождат навсякъде.

Сега властите и контролираните от тях медии  у нас денонощно ни облъчват с разкази за ефективните западни ваксини. Само дето приказките им имат малко общо с истината. Когато се появи ваксината на компанията AstraZeneca, възникнаха и първите подозрения относно нейната сигурност и ефективност. Американският вестник The New York Times тогава писа, че недостатъчната информация, съпроводена с редица грешки, пропуски, неточности, която предоставя компанията-производител, ражда недоверие към резултатите от клиничните изпитания на тази ваксина. Според експерти, които вестника цитира, съобщенията за медиите на AstraZeneca пораждат много въпроси. Заради растящите съмнения относно ефективността на ваксината, акциите на AstraZeneca на борсата се сринаха миналата година.

Сега, няколко месеца след одобрението на ваксината на АstraZeneca, опасенията за негативното и въздействие върху човешкия организъм не намаляват, а се увеличават. В Италия няколко души починаха след ваксинирането им с нея. В Словакия почина учителка, а в България – жена на 57 г. В Европа 7 държави спряха употребата и – Дания бе първата сред тях, последва я Норвегия, Исландия, Италия, Испания и др. Към тях се присъедини и България. Тайланд също прекрати ваксинацията с продукта на AstraZeneca. Една от причините за това са възникналите опасения, че у имунизираните с нея могат да се появат кръвни съсиреци.

Парадоксът е в това, че макар и да не е особено ефективна, точно тази ваксина е несравнимо по-безобидна от продуктите на нейните западни конкуренти – Pfizer и Moderna. Тях специалисти определят като  истински генетични бомби със закъснител. А, кога те могат да се взривят в организма на ваксинирания с тях човек, никой не знае – след броени месеци, след пет, десет или повече години. Pfizer и Moderna не разкриват резултатите от свои изследвания, а се съсредоточават върху пиар дейност за манипулиране на хората. За създаване на своята ваксина Moderna например, използва технология,  която никога преди това не е била прилагана в нито едно лекарство.

Независими експерти предупреждават: двете ваксини съдържат непознати и затова много рискови намеси в нашата имунна система – те са в състояние  генетично да модифицират клетки и човешкия организъм като цяло. Това означава, че носят рискове за стабилността на ДНК на самия човешки геном.

Медии (като френският вестник Le Monde например) вече писаха за това, че върху Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е бил оказван изключително силен натиск от влиятелни европейски политици за да одобри, колкото се може по-скоро ваксината на Pfizer  против Ковид-19. Лично европейския министър по здравеопазването Стела Кириакидес и председателя на ЕК  Урсула фон дер Лайен са назовали двете ваксини, които спешно трябва да получат одобрение – на Pfizer и на Moderna. И то в период, когато около тях е имало сериозни неизяснени въпроси. Не е за учудване, че вече има немалко починали хора след ваксиниране с ваксината на  Pfizer например, в различни страни – САЩ, Норвегия, Германия, Швейцария, Франция…

Но кой знае защо точно това сега не се случва с руската ваксина „Спутник V“, която регулатора проверява изключително стриктно. От ЕМА информират, че този процес може да отнеме много месеци. Независимо, че най-авторитетното научно медицинско списание в света – британското The Lancet, посочи:  „Спутник V“ е регистрирал много високи показатели за ефективност, имуногенност и безопасност. Руската ваксина предоставя пълна защита от тежки случаи на заболяване от коронавирусна инфекция.  При това е напълно безопасна, защото е разработена на основата на проверената платформа на човешкия аденовирус – на рекомбинантен аденовирус (rAd). Технологията, по която е създадена „Спутник V“ е уникална и превъзхожда всички други чуждестранни аналози. А наскоро стана ясно, че тя е и единствено работещата ваксина против новите щамове на Ковид-19.

Заради доказаните предимства на руската ваксина пред западните и конкуренти сега Запада е започнал истинска война срещу нея. Информационната агенция ТАСС съобщи, че руското разузнаване разполага с доказателства за подготвяна нова мащабна информационна кампания по дискредитиране на „Спутник V“. Тя е организирана от САЩ и техните западни съюзници. Особено активна ще бъде манипулацията на населението в страни като Унгария, Словакия, Сърбия, Черна гора, Сан-Марино, Северна Македония, където руската ваксина вече е регистрирана за използване.

https://i0.wp.com/i.obozrevatel.com/gallery/2021/3/9/ewckpcoweaeyp5j.jpg?w=640&ssl=1

Само много наивен човек може да допусне, че натрапването у нас на западните ваксини и игнорирането на безопасната и работеща „Спутник V“ е заради това, че тя още не е одобрена от ЕМА. Това не попречи на Унгария например, да приключи ваксинирането на населението си с руската ваксина най-вече. Но трудно е да приемем, че е възможен друг подход на родните управляващи, върху които – за тяхно щастие, разбира се, се оказва сериозен лобистки натиск от страна на големите фармацевтични компании (БигФарма). Това се прави за да вземат те „правилни решения“ и да не допуснат „Спутник V“ у нас.  Или другояче казано пари не се жалят за хора на ключови позиции, от които зависи избора на ваксини.  Не случайно точно български политици, бюрократи, медии,  влиятелни международни организации определят като най-корумпираните в цяла Европа!

За щастие на БигФарма днес те разполагат и с благодатно население – хора, които избягват да следят сериозни четива, да стигат до истината сами, като сравняват информация от много и с различна насоченост източници. Те са свикнали да получават от „експерти“ указания, които да ги ориентират как да възприемат случващото се и как да действат.

Впрочем нищо ново под слънцето – преди повече от век един от любимите ми американски писатели – Марк Твен (1835-1910), е казал: „Бедата е, че глупаците – които представляват огромното и съкрушително мнозинство в нашата и във всяка друга нация, истински вярват на това, което четат по вестниците.“ Единствената промяна, която е настъпила за това време  е, че глупаците са сменили вестниците с екрани – днес телевизията и социалните мрежи произвеждат тъпанари в геометрична прогресия. Те послушно застават на опашката, за да ги дупчат със западни ваксини – в това, че те са полезни вече са им казали по телевизията. За радост не само на собствениците на БигФарма, но и на купените от тях политици, журналисти, овластени лекари, „учени“, блогъри и други специалисти по промиване на мозъци.

А дали ще навредят на ваксиниралия се – скоро или в обозримо бъдеще западните ваксини, това не е проблем на техните производители. Те не носят никаква правна отговорност, ако възникнат нежелани последици от прилагането на ваксините им върху хората. Както и манипулаторите – да се замислят доколко е етично да лъжат хората означава  да се разминат с дебелите пачки.

Което – ще се съгласите, никак няма да е приятно.