За бензина и за ползата да си сменяме гледната точка

За бензина и за ползата да си сменяме гледната точка

https://i0.wp.com/cs12.pikabu.ru/post_img/2021/05/13/7/og_og_1620901898221840317.jpg?w=640&ssl=1

Получихме нов скъп подарък от лидерите на страната, в която са влюбени не само „харвардските възпитаници“ и цялата им шуробаджанашка компания дето е на власт у нас сега, но и растящата тайфа от всевъзможни „демократи“, „либерали“, „евроатлантици“ и подобни на тях недоразумения. Американските вождове решиха да спрат вноса на руски петрол в страната си. Това, че от Ню Йорк ни делят някакви си над 7500 км съвсем не означава, че поредното налудничаво решение на американците не ни засяга. Напротив,  много скоро ще се уверят в това  не само тези от нас, които имат навика да шарят нагоре-надолу с колите си – цените на бензина и дизела се включват в стойността на абсолютно всички други видове продукти и услуги.

Безумните и абсолютно неефективни санкции на САЩ и неговите васали на Запад, към които  за  наша беда „харвардските възпитаници“ и тяхната шуробаджанашка банда присъединиха и страната ни, буквално взривиха световните цени на петрола. На 8 март те достигнаха (към 18:13 часа)  122.8 долара за барел. Но след обявяването на забраната за внос на руски петрол в САЩ, на  9.03. те вече бяха около 130 долара за барел.

Руският петрол е около 8 на сто от общият внос на петрол и нефтопродукти в САЩ и е на трето място след Канада (тя заема 51 на сто) и Мексико (с 8.4 на сто). През 2021 г. САЩ са внесли  общо 245.2 милиона барела руски суров нефт и нефтопродукти, като за това са платили на руснаците  над 8.7 милиарда долара. На пръв поглед количеството на внасяният руски петрол не е чак толкова голямо и не би трябвало да се отрази на пазара. Само, че има друг проблем – нефтопреработвателните заводи на САЩ  остро се нуждаят от т.н. „лек нефт“, какъвто е купувания от тях руски. Самите те  работят с  „тежък нефт“, а своя „лек нефт“ изнасят в  чужбина. И сега остават без него, което означава блокиране работата на заводите, които преработват „тежкия нефт“.

Възникналата ситуация е особено ярко свидетелство, че лидерите на САЩ и васалите им по света и у нас, са хора невероятно некомпетентни и дезориентирани за това, което се случва. Решението за спирането на вноса на руски петрол и нефтопродукти е взето без да се направи дори елементарен анализ на потребностите на самите САЩ от петрол и проблемите, които ще възникнат след  липсата на руския в страната.

Единственият шанс на Америка е да започне да купува незабавно нефт от Венецуела и от Иран. Само, че това няма как да се случи. Интересен анализ на взаимоотношенията между САЩ и Венецуела се появи във влиятелният немски вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.). В него се припомня за санкциите на Америка срещу Венецуела, което е принудило страната да продава петрола си основно на Китай и Русия. След 2019 г. САЩ нямат дори посолство в Каракас – столицата на Венецуела. Страната използва и руската финансова система за да извършва транзакции, като заобикаля американските санкции. Наскоро САЩ изпратиха делегация във Венецуела с цел да пренасочат нейния петрол към рафинерии в Мексиканския залив, които са специализирани за неговата преработка. Но преговорите завършиха без никакъв резултат. Американските експерти предупреждават, че ако Вашингтон иска да спре вноса от Русия, той ще трябва на всяка цена да си осигури петрола на Венецуела, която, обаче, не е съгласна да го продава на САЩ.

https://i0.wp.com/aussiedlerbote.de/wp-content/uploads/2022/03/ceny-na-benzin-v-usa-scaled.jpg?w=640&ssl=1

Но има и друг проблем,  отбелязва  F.A.Z.:  Венецуела няма как да замести руския петрол, заради много лошото състояние на собствената и нефтена индустрия. Страната има най-големите доказани петролни запаси в света, но произвежда по-малко от 800000 барела на ден. За сравнение – Русия  вади около 11 милиона барела на ден, от които изнася 7 милиона. Не може да се очаква Венецуела в близко бъдеще да увеличи производството си дори до един милион барела на ден. За да стане това тя се нуждае спешно от инвестиции от 12 милиарда долара всяка година в продължение на 5 години. При това Венецуела не може да се лиши и от литър от своя петрол, защото с него обслужва заемите си към Русия и Китай, които са над  60 милиарда долара.

Венецуела е много близка с Русия – тя категорично се обяви против въвеждането на санкции срещу нея. Съмнително е, че американците ще си осигурят така необходимия им „лек нефт“ и от Иран – държава, с която те, меко казано, имат много сложни взаимоотношения.  Иран също се обяви против санкциите на Запада срещу Русия.

Американският президент Джо Байдън, за чието психично здраве изразяват тревога много американски наблюдатели и анализитори призна, че забраната за внос на руски петрол ще нанесе най-вече удар върху самата Америка. И в интерес на истината този път човека е напълно прав – цените на бензина в Америка започнаха да растат веднага, след като САЩ нареди на васалите си по света и у нас да въведат санкции срещу Русия. На 7.03. Американската автомобилна асоциация съобщи, че цените на бензина в САЩ са достигнали 4.17 долара за галон (3.785 литра). На 9.03. сутринта цената вече беше 4.25 долара за галон. Това е исторически максимум, откакто асоциацията следи пазара на горивата в страната. Очакванията са, че в близките дни цената на бензина в САЩ ще прескочи границата от 5 долара. Това си е истински рекорд, защото американците не помнят някога в историята на автомобилното движение да са плащали подобна цена за бензин.

Сега да не останете с впечатлението, че това засяга само американците – нищо подобно! Независимо, че Европа продължава да купува руски петрол, цените на горивата на нашия континент скоро стремително ще полетят. Причината е в наложените от неадекватни лидери в Европа и у нас санкции срещу Русия, които се отразяват на абсолютно всички видове дейности – търговска, финансова, индустриална и т.н. И това го признават и в самата Америка – сенаторът-демократ от щата Делауеър Крис Кунс заяви пред CNN, че забраната да се внася петрол от Русия ще породи глобална енергийна криза. Това ще доведе до ръст на цените на бензина не само в САЩ, но и в Европа.

Анализатори сравняват днешната ситуация със 70-те години на миналия век, когато арабските държави бяха въвели ембарго на износа на петрол за всяка държава, която подкрепяше войната на Израел със Сирия и Египет. Тогава възникна и много сериозна икономическа криза в САЩ и Европа. Сега очакванията са  скоро петрола да прескочи границата от 150 долара за барел и да продължи да лети нагоре. А тъй като цената на горивата се включва в стойността на продуктите по магазините, то заплатите и пенсиите, които получаваме ние, простосмъртните, скоро няма да ни стигат за нищо. Ако се съмнявате в това си направете експеримент: запишете си цената на някои основни продукти в днешния ден и ги сравнете с тези след две седмици, а да не говорим след няколко месеца. Но е добре да го направите седнали, защото току виж сте загубили равновесие и пострадате, а  знаете какво е равнището на медицината ни…

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1900266/pub_6226f3994edb4f71acc4ae85_6226f43c27ff833e1e4ff1ac/scale_1200

Марк Аврелий (121 – 180) е римски император, но и философ. Благодарение на това той не само е разполагал с най-добрата за неговото време информация, но е имал и достатъчно комфортни условия да се отдава на размишления. Така е стигнал и до следното велико прозрение:“Всичко, което виждаме, е гледна точка, а не истината.“

Ако му се доверим ще се окаже, че  и злото може да е за добро. Единствено полезният ни ход май е да се научим да гледаме на случващото се другояче. Ето, аз от десетилетия гладувам всеки понеделник – в продължение на 24 часа не докосвам никаква храна. Сега благодарение на хора като Джо Байдън, Борис Джонсън, фон Лайън  и други подобни образи,  ще мога да го правя много по-често. Ако сега ходя по десетина километра всеки ден, то мога да започна да  правя по двадесетина. А с парите, дето миналата седмица си зареждах колата с бензин, утре съвсем спокойно ще мога да купя цяла кутия бонбони за внучетата.

Така, че да не взимаме навътре купищата лъжи и дезинформация, с които разни дебили по  телевизията  непрекъснато се опитват да вгорчават всекидневието ни.

Просто трябва да сменяме по-често гледната си точка.