За тях пандемията от Ковид-19 е истинска златна мина!

За тях пандемията от Ковид-19 е истинска златна мина!

Наскоро се навършиха шест десетилетия от времето, когато  34-ят американски президент Дуайт Айзенхауер (1890-1969), произнася своята последна и знаменита реч. Това се случва на 17 януари 1961 г. В нея той говори и за една много голяма опасност за  САЩ, а и за света: за могъщия американски военно-промишлен комплекс  (термин, който той създава) и неговите възможности да влияе върху държавата. Според президента, е налице  едно ново явление за историята на САЩ: засилващата се връзка между военните и оръжейната индустрия. „Пълното влияние – икономическо, политическо, дори духовно, се усеща във всеки град, всеки щатски дом, всеки офис на федералното правителство“, казва президента. И предупреждава американското общество: трябва да се пазим от това неоправдано влияние, защото то може да застрашава свободите и демократичните процеси.

В речта си той сравнява влиянието на военно-промишления комплекс с това на учените. Все повече са изследванията, които те правят по поръчка на федералното правителство. Те са все по-формализирани, сложни и скъпи. Това се отразява както върху работата на отделния изследовател, така и на университета. „Отчасти поради огромните разходи, свързани с това, държавният договор става практически заместител на интелектуалното любопитство… Перспективата за господство на националните учени чрез федерална заетост, разпределение на проекти и силата на парите винаги е налице  и е сериозна за разглеждане.“ За президента Айзенхауер възниква реалната опасност „публичната политика сама да се превърне в плен на научно-технологичен елит.“

Спомних си тази пророческа реч на президента Айзенхауер, когато попаднах на интересната статия на Ахмед Суле, журналист и анализатор от Лондон, в медията The Insider. В нея той търси отговор на въпроса, кой всъщност печели от раздухването на истерията около пандемията от коронавирус. И по аналогия с понятието „военно-промишлен комплекс“  предлага термина „Ковид-индустриален комплекс (COVID-industrial complex – CIC)“. Влизащите в него компании и лица сега печелят точно от пандемията фантастични по размера си пари, докато в същото време милиони хора по света изпадат в дълбока мизерия, боледуват, умират.

Ковид-индустриалният комплекс днес включва Big Pharma, Big Tech, други корпорации, всевъзможни консултанти, военни екипи, политици и техните приятели, учени…  Става дума за една отлично смазана машина, за комплекс, в който бизнесът се преплита в социални и политически институции. И по този начин създава или засилва печалбата, получавана от същите тези системи. Правителствата, които са най-отгоре, използват финансовата си власт, за да създават благоприятна среда, чрез която възнаграждават другите участници в CIC.

В тази интересна публикация на The Insider има твърде много доказателства за това, че не става дума за измислен термин, а за реално съществуващ феномен. В нея се припомня разследване на американската медия USA Today например, което разкрива над 1600 договора за Ковид-19 в САЩ, които са подписани без да са допуснати  конкурентни оферти. А милиони долари са отишли при доставчици, които вече са били обвинявани в данъчни измами.

И във Великобритания само за периода между март 2020 г. и юли 2020 г. по данни на Сметната палата (The National Audit Office – NAO),  правителството е възложило договори за около 15 милиарда долара, без задължителните тръжни процеси. Установени са 250 компании, които са сключили сделки за Ковид-19 на стойност над 1 милион долара, без да преминат през конкурентна процедура. Сред тях е дори компания, която внася водка.

В някои случаи средствата за спешни случаи относно Ковид-19 са използвани за други цели. Така Пентагона (американското военно министерство) отклонява част от средствата от 1 милиард долара, предназначени за изграждане на доставки на медицинско оборудване в страната. Вместо това парите са раздавани на доставчици на реактивни двигатели, бронежилетки и униформи.

През 2020 г., ни припомня The Insider, британското правителство въвежда схема за тестване (Test and Trace),  за да предотврати разпространението на Ковид-19. За това са отделени около 30 милиарда долара. Но въпреки този астрономически бюджет, проектът се характеризира с пробиви в данните, използване на неквалифициран персонал, висока неефективност и др. През 2020 г. над 100 експерта в областта на общественото здравеопазване, академични учени, журналисти, синдикални лидери искат от британския министър на здравеопазването подробности относно договор, възложен на частния сектор за изпълнение на  програмата Test and Trace. Те са разтревожени от факта, че около 90 на сто от получените пари не са отчетени.

The Insider отбелязва, че връзките са от ключово значение за Ковид-индустриалния комплекс. Така 27 клиента на свързани с президента Доналд Тръмп лобисти, са получили федерална помощ за Ковид-19  на обща стойност над 10,5 милиарда долара.  Британският министър на финансите Риши Сунак е един от основателите на хедж фонда Theleme Partners, който е вложил около 500 милиона долара в компанията Moderna. През ноември 2020 г. британските власти купуват 7 милиона дози от неговата ваксина, но Сунак отказва да разкрие данни за това, дали той лично е спечелил от тази сделка. В Германия членове на Християндемократическия съюз подават оставка заради обвинения към тях в печалба от посреднически сделки за набавяне на маски за лица и т.н.

Правителствата по целия свят са закупили ваксини от Big Pharma за своите граждани. Pfizer очаква над 15 милиарда долара от продажбите на ваксината си само през тази година въз основа на текущи сделки. А Moderna  ще спечели над  20 милиарда долара също само за тази година. Цените на акциите на тази компания скочиха през миналата година с над 372 на сто.

Не са ощетени и най-големите технологични компании – сега  те печелят луди пари от дистанционното образование и работа, от онлайн-търговията. Правителства им отпускат милиони, за да разработват цифрови паспорти за ваксини и пр.

Big Pharma и Big Tech се възползват максимално и от финансирани от правителства изследвания. Така само американската администрация е похарчила 10 милиарда долара за подкрепа на разработването на потенциални лекарства и ваксини за борба с коронавируса. Big Pharma ползва и данъчни облекчения, които увеличават още повече нейния паричен поток.

The Insider припомня, че при производството на ваксини срещу коронавируса принципът риск-възнаграждение е тотално обърнат. Така правителствата на САЩ и Великобритания защитиха Pfizer от търсене на обезщетения от близки на хора, които умират след ваксиниране, както и от получили тежки вреди от тяхната ваксина. Според юристи, които цитира медията CNBC, „ако имате тежки странични ефекти след получаване на ваксина срещу Ковид-19, по принцип никой няма да е виновен за американския съд.“

Излиза, че освен военно-промишлен комплекс съществува и друг – този на фармацевтичните и технологични гиганти и обслужващи ги политици, медии, учени, лекари и др. Всички те печелят, а губещи са единствено простосмъртните данакоплатци.

Възможно ли е всичко това да се случва и в прекрасната ни Татковина? Трябва да сме големи наивници, ако изключваме съществуването на подобна мафиотска система. За това свидетелства не само невероятният жизнен стандарт на олигарси, политици, висши чиновници, собственици на медии, избрани учени, медици и пр. Подсказват ни го и от чужбина: европейски проучвания например, доказват неоспоримо, че България е на последно място на нашия континент по всички показатели – от образование и здравеопазване до екология. Но страната ни е първа по равнища на корупция и злоупотреба със служебното положение.

Добре е да помним всичко това, особено в навечерието на поредните избори…