За техен ужас  тя печели и битката за умовете на хората!

За техен ужас  тя печели и битката за умовете на хората!

https://i0.wp.com/fb.ru/media/i/3/6/9/1/6/4/i/369164.jpg?w=640&ssl=1

Веднага след започването на специалната операция на Русия в Украйна  телевизионни канали, вестници, радиостанции, социални мрежи у нас бяха буквално превзети от разгневени образи. Политици, евроатлантици, университетски преподаватели,  всевъзможни „експерти“, добре припечелващи от западни финансови грантове, се захванаха да героизират Украйна и да демонизират Русия. Изпаднали в невероятна еуфория те не спираха да ни убеждават, че това е края на Русия – тя окончателно ще бъде разгромена от украинските въоръжени сили, защото ги подкрепя целия „свободен свят“. Санкциите ще съсипят нейната икономика и руснаците ще се окажат окончателно и безвъзвратно в третия свят. С особена радост  трубадурите на евроатлантизма, носителите на светли „демократични ценности“ отбелязваха, че най-накрая Русия ще изчезне и от умовете на хората, защото я очаква пълен разгром в информационното пространство.

Родните  „експерти“ не бяха самотни воини в полето на обществената комуникация, а неразделна част от една могъща западна машина. За да промива ефикасно мозъците на милиони на нея и бяха дадени огромни ресурси. А координационният и щаб се установи в Лондон. Оттам западни и родни манипулатори получаваха в реално време инструкции и тиражираха едни и същи послания в американското и европейското публично пространство. Нито дума не се споменаваше за престъпленията на украинските фашизирани формирования, за това, как украинските военни разполагат тежките си оръжия в непосредствена близост до жилищни сгради и се крият зад живи щитове от мирни граждани. Старателно се скриваше истината за руските военни действия, които щадяха мирното население, но се измисляха невероятни лъжи, за да бъдат те сатанизирани.

Организирани бяха чудовищни спектакли, включително с убийства на мирни хора от украински въоръжени сили, които се представяха за „руски зверства“. Достатъчно е да припомня само за преекспонирането на „клането в Буча“. То  доведе до сърцераздирателни сцени на телевизионни екрани, разигравани от „почтени“ наши интелектуалци и лично от премиера, ласково наречен от народа  „Киро простото“. Но, кой знае защо нито един от представителите на тази „демократична кохорта“ и дума не пророни, след като се разбра, че събитията в Буча са един грандиозен фалшификат, сътворен съвместно от украински, западни и родни манипулатори.

Върхът на безумната кампания за промиване на мозъци станаха лъжите за сексуални издевателства на руски войници над украински деца, които бяха широко разпространявани и от медии у нас. Един от извратените украински мозъци, който  наляво и надясно говореше  подобни идиотщини, бе  омбудсманът на Украйна  Людмила Денисова. Стигна се дотам, че украинския парламент спешно я уволни с аргумента, че подобни лъжи навреждат на репутацията на Украйна.

Но всичко тече, всичко се променя…  Песнопенията за неизбежната победа на Зеленски над Путин, постепенно започнаха да затихват. Вместо тях все по-често се появяват послания, че Русия несъмнено печели битката. А Украйна ще трябва да  приеме нейните условия, ако иска да съхрани поне част от територията си.

https://i0.wp.com/74foto.ru/800/600/https/www.gavailer.ru/i/journal/20180617212756.jpg?w=640&ssl=1

Показателно е например, как бяха озаглавени редакционни статии на британският Daily Telegraph  през изминалите месеци:

24 февруари:  „На кървавото управление на Владмир Путин дойде края!“

3 април: „Западът побеждава Путин в неговата собствена игра!“

21 април: „Войната на Путин претърпя крах!“

5 май: „Унижената Русия  губи  епохално сражение!“

12 май: „Победата над Путин ще ни струва  много скъпо!“

26 май: „Путин ще спечели шокираща победа!“

Нищо ново под слънцето. На 26 февруари 1815 г. става известно, че Наполеон Бонапарт е избягал от остров Елба в Средиземно море, където е заточен предишната година. Но изпратеният да го арестува по заповед на Луи XVIII  полк  застава зад него. Наполеон тръгва към Париж, а към скромният му военен отряд се присъединяват нови хиляди редовни войници и доброволци. Ето как френската преса отразява пътя на Наполеон. Новината за бягството му от острова е публикувана под заглавия, като „Корсиканското чудовище избяга от острова!“ Стъпването му на френска земя  е съпроводено от заглавия, като „Канибалът пристигна!“, „Узурпаторът влезе в Гренобъл“. Следват заглавия  „Бонапарт превзе Лион“, „Наполеон се приближава към Фонтенбло.“ А идването му в столицата тогавашните медии отразяват със съвсем друг тон: „Негово императорско величество влиза във верният му Париж!“ и „Добре дошли у дома, Ваше Величество!“

В популярната американска медия  The Hill се появи много интересна статия, озаглавена: „Може ли Русия да спечели войната за връзките с обществеността срещу Запада?“  В нея се казва, че  обществената подкрепа за Украйна започва бързо да ерозира и   точен индикатор за това е позицията на влиятелният вестник „Ню Йорк Таймс“.  Ако в началото на старта на руската операция той е яростен защитник на „победата“ на Украйна и строгото „наказание“ на Русия, сега той е все по-голям скептик относно постигането на целите на САЩ в тези събития. Разпадат се внушенията, че руските военни действия са глупави и неефективни, както и че санкциите срещу Русия ще унищожат окончателно нейната икономика. Вместо това има предостатъчно доказателства, че най-вероятно ще се случи обратното – тези санкции много повече ще навредят на западните икономики. Рублата достигна двегодишен връх през май, а руският енергиен и селскостопански износ донесе на Русия рекордно високи приходи, пише The Hill. Смешни се оказаха и разговорите за победа над Русия, за смяна на Путин и др.

Пълна измама е и  основополагащото твърдение на американската пропаганда, че САЩ са сплотили целия свят срещу Русия и така напълно са я изолирали. В действителност от 195 държави само 65 са се присъединили към американския режим на санкции – огромното мнозинство от населението на света ги е отхвърлило. По-скоро е обратното – „всеки обективен наблюдател ще забележи, че не Русия, а самите САЩ се оказват най-изолираната суперсила в света“, обобщава The Hill.

https://i0.wp.com/poeu.ru/wp-content/uploads/2017/03/IMG_1666.jpg?w=640&ssl=1

Ново проучване на  Democracy Institute/Express.co.uk сочи, че вече все повече американци са съгласни Украйна да бъде разгромена. Подобно мнение споделят 43 на сто, докато 41 на сто смятат, че това не е добре (други 16 на сто нямат мнение). Американците повече не вярват в режима на санкции срещу Русия – 53 на сто от тях са убедени: това вреди много повече на САЩ! Обяснимо е, че при подобна смяна на нагласите спрямо събитията в Украйна, расте недоволството от администрацията на Джо Байдън, който харчи милиарди долари за битка, обречена на пълен провал. Сега само 38 на сто от американците одобряват справянето на Байдън с украинската криза, но 52 на сто категорично неодобряват действията му. Американците възприемат Русия като много по-малка опасност в сравнение с други държави. Така най-голямата заплаха за американците идва от Китай (в това са убедени 40 на сто от тях), от Иран (20 на сто), от Северна Корея (18 на сто). Русия в тази класация е на четвърто място, като едва 16 на сто от американците се страхуват от нея. Този факт е изключително показателен, като се отчете невероятната по мащабите си и истеричност кампания за демонизиране на Русия в американското публично пространство.

В интервю за Express.co.uk  Патрик Башам – директор на американо-британският  Институт за демокрация, казва, че проблемът е в първоначалните твърдения разпространявани от Джо Байдън и медиите: „рублата ще бъде развалина, ние ще сринем руската икономика, хората ще се вдигнат, Путин ще го изгонят, руснаците ще избягат от Украйна.“ Нищо от тези приказки не се е оказало вярно, но вместо това стандарта на живот на американците стремително се срива и те заживяват с представата, че са измамени, твърди Башам.

„Путин спечели комуникационната война!“ е озаглавил своят  интересен коментар   и  френската медия AgoraVox.

И тя е напълно права: за ужас на хрантутниците на Запада, завладели родното ни публично пространство, Русия вече печели и битката за умовете на милиони хора!