Вбесени са: та те не искат да воюват и да бъдат убивани!

Вбесени са: та те не искат да воюват и да бъдат убивани!

Русия трябва да се предаде. Ако тя не се съгласи, то ние ще я принудим да направи това. Така премиерът на Италия Джорджа Мелони обяви същността на политиката, сега следвана от вождовете на САЩ, НАТО и Евросъюза по отношение на конфликта в Украйна.

Мнението и споделят в публичното пространство и у нас хиляди евроатлантици, комфортно настанили се в коридорите на властта. Кадърът на ГЕРБ, счетоводителят Димитър Главчев, който сега е служебен премиер, написа в страницата си във Фейсбук: България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руската военна агресия срещу Украйна!

Управниците на Запад и у нас наистина си вярват, че са в състояние да нанесат поражение на Русия. Огромната част от тях – некомпетентни, глупави, инфантилни, но безкрайно алчни и самовлюбени, се опияняват от цифри, които сочат огромно предимство на  НАТО пред славянската държава. Така британският Daily Mail пише, че 32-те  членки на алианса имат общ военен бюджет от над един трилион долара. Те разполагат с над три милиона активен персонал, около три милиона резервен и повече от 700 000 войници в паравоенни сили. Страните от НАТО притежават над 14 000 танка в арсенала си и още десетки хиляди бойни машини, 21 000 военни самолета и почти 2000 военноморски кораба. Три държави с ядрено оръжие също са членове на НАТО – САЩ, Великобритания и Франция.

Срещу този наистина впечатляващ натовски потенциал, Русия е разполагала (преди започване на специалната си операция в Украйна), едва с 350000 войници в армията, около един милион активен военен персонал и около два милиона в резерв. Парите, които Русия е отделила през 2024 г. за отбраната си, са в размер на около 330 милиарда долара. Ресурс, с който от формална гледна точка е  почти невъзможно да се противопоставиш на НАТО. Този факт несъмнено вдига самочувствието на всевъзможни овластени евроатлантици и ги кара да гледат с дълбоко пренебрежение на Русия като  военна сила.

Нещо повече: напълно откъснати от реалността, вождовете на „НАТО, ЕС и международната демократична общност“, са запретнали ръкави и спешно се готвят да се разправят със славянската държава, която има наглостта да не им се подчинява. Те осъществяват стремителен преход от сегашната опосредствена (прокси) война, която водят срещу Русия вече трета година на украинска територия и с украинско „пушечно месо“, в непосредствена, директна. Рязко се увеличават военните бюджети на държавите-членки на НАТО. Милиарди се наливат в неговият военно-промишлен комплекс. Транспортната инфраструктура на цяла Европа спешно се ремонтира, за да е в състояние да поеме трафика на тежка бронирана техника към Русия. Не спират военните учения, на които се отработва нападение върху Русия. Денонощно руската територия се шпионира от спътници, самолети, дронове… Населението на  „НАТО, ЕС и международната демократична общност“, е подложено на невиждано в историята промиване на мозъците, за да намрази всичко руско. 

В бойна готовност вече се поставя дори и ядреното оръжие, с което разполага НАТО. Йенс Столтенберг заяви пред британският вестник Telegraph: НАТО обсъжда привеждане на ядрените бойни глави на алианса в състояние на бойна готовност! „Точно това сега ние правим“, цитира британският вестник шефа на възможно най-агресивния военен блок на планетата ни.

Вождовете на „НАТО, ЕС и международната демократична общност“, високомерно отхвърлиха и най-новите мирни предложения, които направи  Владимир Путин. Най-вероятно дори без да се запознаят основателно с тях. По-горе цитираният италиански премиер презрително ги определи като путинска „пропагандна инициатива“.

Припомням ви, че на  14 юни т.г. руският президент заяви, че ще даде заповед за прекратяване на огъня в зоната на специалната военна операция веднага, след като украинската армия започне да извежда войските си от ДНР, ЛНР, Херсонската и Запорожската области. Русия ще осигури безопасността на този процес. Заедно с това киевският режим трябва да се откаже от действия за членство в НАТО. За да има мир на Москва  е необходим неутрален, извънблоков, безядрен статут на Украйна. Ако бяха приети тези предложения живота на стотици хиляди хора щеше да е спасен.

Но каква ще е съдбата на милиони обикновени хора е последното, което би заинтересовало западни и родни управници. Много точно известният френски политик Флориан Филипо определи тяхното отношение  към разумните и конкретни руски инициативи, като пълно „безумие“. Той е убеден: НАТО ги отхвърля, защото е устремен към война с Русия!

Но както става в живота едно е да искаш, а съвсем друго е да можеш. Вождовете на  „НАТО, ЕС и международната демократична общност“, сега са изправени пред непреодолима бариера. Същността и много точно я е формулирал преди десетилетия американският генерал Джордж Патън: „войните се водят с оръжия, но се печелят от хора“. А точно те липсват на НАТО, въпреки огромните пари, с които разполага. Влиятелният Foreign Policy пише, че НАТО има остър недостиг на военнослужещи. И на практика плановете, които алианса сега готви за война срещу Русия, няма кой да ги реализира. Само  оръжията (а тези на НАТО не стават за интензивни военни действия и това го  доказва  случващото се с тях по бойните полета на Украйна – б.м.) са недостатъчни, за да се постигне победа над Русия.  НАТО се готви спешно да обучи Съюзните сили за реагиране, които са около 300000 души. Но и от тях особена полза няма, ако липсват резерви. Е, точно с тях  НАТО на практика не разполага. Нещо повече – увеличава се на Запад (а и у нас!) делът на хората, които не стават за войници: заради лошо здраве, психично болни, наркомани, престъпници и пр. Всичко това води до съкращаване на резервния ресурс на армиите, отбелязва Foreign Policy. И привежда примери. През 2023 г. американската армия не е изпълнила плана си за новобранци – липсвали са и 41000 души. Днес числеността на американските военни е най-малката за последните 80 години. Огромен недостиг на войници изпитват също Великобритания, Германия, Швеция, Норвегия, Полша и др.

А за ужас на вождовете на „НАТО, ЕС и международната демократична общност“, тяхното младо поколение не иска да бъде убивано, за да стават те още по-богати. Младите хора не желаят да бъдат изпращани на война и то против най-боеспособната в света армия днес: руската!

Американската медия Politico публикува любопитен анализ на резултати от различни социологически изследвания, проведени в САЩ и Европа. Основният извод от тях е: младежта на Запад не желае да се сражава дори за родината си, камо ли пък да направи това за Украйна!  Като припомня казаното от Джо Байдън по време на честването на десанта в Нормандия – „Разплатата за необузданата тирания е кръвта на младите и смелите“, Politico подчертава: днешните млади хора на Запад не са готови да платят тази цена. Въпреки, че военните барабани стават все по-силни, само 29 процента във възрастовата група от 18 до 24 години заявяват, че биха защитили Великобритания от нашествие. От младите германци близо две трети се противопоставят на идеята да се върне задължителната военна служба в страната им. Politico цитира и проучване на Gallup, което показва: в случай, че страната им е във война, само 32 процента от европейците биха били готови да се бият.

Причините за нежеланието на младежта от държавите в „„НАТО, ЕС и международната демократична общност“ да ги защитават, Politico вижда в нарастващото им недоверие към лицемерните правителства. А също в тяхното отвращение от „вечните войни“, които водят неадекватни управници. И които винаги завършват с  поражение на Запада. За дълбоката пропаст, която разделя овластените недоразумения и младите хора днес, допринасят също и общата загуба на доверие в западните ценности, предшестващи „западни злодеяния“ и др. Растящият недостиг на активен и резервен военен персонал, изправя Запада пред изключително сериозни проблеми, предупреждава американската медия.

А на практика това означава, че мечтата на овластените недоразумения на Запад и у нас да сразят Русия, е невъзможно да се сбъдне!