За преклонението пред хапчето

За преклонението пред хапчето

Ситуацията с лекарствата много ми напомня на тази с производството на храни и напитки. Там всеки производител се стреми да ни превърне в негови лоялни клиенти, като създаде зависимост у нас към продукцията си. Но точно така е и при лекарствата: свикнем ли да ги вземаме е много възможно у нас да се породи и силна зависимост към тях.
Добре е да помним, че печалбите на производителите на лекарства са фантастични!
И за да ги поддържат такива, те влагат милиарди долари всяка година, за да ни убеждават, че без тях е невъзможно да сме живи. Не престават да инвестират и огромни суми за разширяване на производството си – създаването на нови хапчета върви с невероятно темпо!

Ако през 17-век например за цяло едно столетие са създадени едва 5 нови лекарства, то в средата на 20-и век те вече са  близо по три на година.
Преди много векове един велик писател – Жан Батист Молиер (1622-1673) ще напише в комедията си “Мнимият болен” следната фраза: “Почти всички хора умират от лекарствата, а не от болестите си”. Оказал се е невероятно прозорлив: същите тези лекарства, които премахват някакви симптоми, най-спокойно могат да ни подарят неочаквани заболявания.
Ето някои медицински препарати, които могат да ни навредят още след първото хапче, което вземем.

Инхибитори на протонната помпа (“Омез”, “Омепразол”, “Нексиум”).
Лекари ги предписват на хора с язва, гастрити и др. Посредством тях се блокира протонната помпа, която участва в синтезирането на солната киселина в организма ни. Но с тях си върви и повишена опасност от счупвания на кости и рязко снижаване на магнезия в кръвта. Като нищо могат да се появат у болния болки в корема, хроничен запек, нараства риска от заболявания на бъбреците. Той увеличава и шансовете си да получи отслабване на умствените си възможности (старческо слабоумие).

Преднизолон
Предписва се за лекуване на симптоми на ревматични заболявания, при алергии, кожни, очни, кръвни заболявания, при т.н. вълчанка (лупус – автоимунно заболяване, което засяга предимно жените в млада и средна възраст), колит, болест на Крон и пр. Но продължителното използване на това лекарство снижава либидото, подува корема, предизвиква виене на свят, проблеми с настроението, безсъние…

 

Статини
Изписват ги за понижение на холестерола в кръвта. Но само няколко дни след приема им е възможно да се появи гадене, диария, главоболие. Ако се вземат за по-дълго време рязко увеличават риска от рак на гърдата и диабет, както и от болестта на Паркинсон (прогресиращо заболяване на мозъка).
Статините подавят ензим, свързан с изработването на холестерол. А точно той ни е много нужен за синтезиране на витамин D например, който пази кожата ни от рак, поддържа здравината на костите, работата на имунната ни система. С приема на статини е възможно още да се появи загуба на памет, задух, спазми в краката, чести инфекции и др.

Антидепресанти
Истината е, че много хора ги вземат – тинейджъри, млади и възрастни. Те не са просто опасни, те са много вредни. Човекът, който ги приема си осигурява и странични ефекти от типа на гадене, безсъние, запек, ниско либидо, раздразнителност, тревожност, желание за самоубийство…
Антидепресантите негативно влияят на щитовидната жлеза и са в състояние след известно време да доведат до развитие на хипотиреоза например. При това заболяване теглото на човека започва да се увеличава, дори той да спазва нискокалорична диета.
Парадоксът при антидепресантите е, че за повечето хора те са безполезни. За решаване на проблема, породил приема им, съществуват далеч по-ефективни, безопасни и приятни практики. Но нали хапчетата трябва да се пазаруват…

Опиати
Те наподобяват действието на ендорфините – обезболяващи химични вещества, които се произвеждат естествено в мозъка ни. Препоръчват се при остри болки. Лошото е, че те предизвикват силна зависимост дори и при кратък курс на лечение. Много скоро след приема им се появяват техните странични “прелести” като гадене и запек.
Експерти от Университета в Лайпциг (Германия), стигнаха до извода, че голяма част от болкоуспокояващите препарати, които се смятат за безопасни и бързодействащи, в действителност водят до непоправими последствия. При хората, злоупотребяващи с тях се наблюдават специфични изменения в бъбреците – те намаляват и в тях се натрупва калций. Аналгетиците не отстраняват причината за болката, а просто блокират мозъка да не й отговаря. По този начин те допълнително вредят на организма, защото болката най-често е реакция на тялото на някакво заболяване, чиято причина е най-добре да бъде изяснена.

Антибиотици
Прекалената употреба на антибиотици затруднява сериозно производството на витамини от групата В в организма ни, а те са много важни за нервната ни система, сърцето, костите… Антибиотиците увеличават опасността от поява на рак на гърдата у жените. Те разрушават флората на червата, дезактивират антиканцерогенните свойства на някои продукти, нанасят сериозни вреди на имунната система.

Парацетамол
Дългогодишни проучвания в над 20 центъра за трансплантации с чернодробна недостатъчност в САЩ показват, че най-честата причина за отравяне (интоксикация) на черния дроб е парацетамолът – често предписвано и у нас лекарство. То е в състояние да облекчи болката и да понижи температура, но за сметка на това може сериозно да увреди черния ни дроб – един безценен за здравето ни орган.

Истината е, че лекарствата са в състояние да ни избавят от симптоми, които ни създават дискомфорт, но те едва ли ще решат проблема с причината за неговата поява. И при това винаги са съпроводени с риск от възникване на опасни странични ефекти, включително и от развитие на друго заболяване. Добре е да помним, че този крайно негативен ефект може да се появи не веднага, а месеци и дори години по-късно.
Нищо ново няма под слънцето. Преди повече от 2500 години бащата на съвремената медицина Хипократ съветва своите съграждани: “Колкото по-малко са лекарствата за болния, толкова по-добре”. А векове по-късно се ражда и арабската поговорка, че е по-добре да дишаш свеж въздух, отколкото да пиеш лекарства.
В наш интерес е да помним тези мъдрости – те ще ни помагат да бъдем в добра физическа и психическа форма.