За предизвикателствата, които може би ни очакват

За предизвикателствата, които може би ни очакват

Не е никаква тайна, че престъпността нараства. Сред причините за това са растящата мизерия и социално неравенство, градовете с многомилионно население, неефективните правозащитни органи, невежеството, неконтролираната на практика търговия с алкохол и дрога, пропагандата на насилие най-вече от киното и телевизионния екран и пр. Като нищо, както си вървиш по улицата и от някой ъгъл може да изскочи насреща ти образ с нож в ръка.

Естествено, ще поиска портмонето и смартфона ти. Ако не пожелаеш да се разделиш с тях току виж, че те е и намушкал. А това вече е не само неприятно, но и опасно за живота ти.
Естествено, ако си поработил десетина години в спортната зала и колана ти – по айкидо, карате, таекуондо, у-шу, джиу-джицу и прочие източни бойни изкуства е черен, изхода от подобна среща е ясен. Нападателят го отнася линейка към най-близката болница, а ти  кротко си отпиваш от питието, за да свалиш адреналина.

Но, за съжаление, малцина са тези, които навреме са инвестирали в собствената си самоотбрана. Преобладаващата част сме добри и наивни хора, които си мислим, че около нас се движат само личности, мечтаещи да зарадват всеки срещнат. Как да реагираме ние, когато сме обект (не дай си Боже!) на атака с нож от агресивен тип?
Ще ви предложа два варианта, като вие ще прецените, кой е подходящ за вас.


Първият подход е на Майкъл Дънди, чийто прякор е “Крокодила”, защото предпочита да лови тези животинки с голи ръце. Ще ви припомня сцена от филма, в която той с очарователната журналистка Линда си вървят привечер из Ню Йорк. А там, както е известно престъпници бол. Ето как Майкъл (в ролята му е австралийския актьор и сценарист Пол Хоуган) решава проблема, пред който неочаквано се изправя.

А вторият подход ни предлагат китайски полицаи. За тях най-добрият начин в подобна ситуация е бягство, съпроводено с крясъци. Полицаят, който играе ролята на мирен гражданин стремително се изнася от опасната позиция, възникнала с появата на въоръжен с нож престъпник (в ролята му е друг полицай).

Може на пръв поглед да изглежда комично, но този подход си има своите плюсове. Хора, познаващи тънкостите на ръкопашния бой твърдят, че вероятността дори и те да бъдат наранени от човек, умело боравещ с нож в ръката, е много голяма.

Недостатък на този подход е, че човека с ножа остава зад гърба ни, а това носи също рискове, ако реши да ни догони.
Важното е да помним: живота и здравето ни не струват съдържанието на портмонето и смартфона ни. Затова, ако не сме уверени в себе си е по-добре да се разделим с тях.
А още на следващия ден да поемем към спортната зала или в парка. За да си осигурим нужната кондиция и увереност в своите възможности. За да се научим да оцеляваме, да бъдем неуязвими и да се справяме сигурно и успешно с бъдещите предизвикателства. Защото като нищо някой ден някъде ще се срещнем с тях.