За потенциала в нас, който чака да го разбудим

За потенциала в нас, който чака да го разбудим

 

Ако се заравим в различни проучвания ще попаднем на твърде любопитни неща. Ще установим например, че много праисторически аборигени са можели да надбягат ямайския лекоатлет Юсейн Болт. А на церемонии за встъпването им в мъжественост мъжете от племето тутси в Руанда са скачали повече от сегашния рекорд от 2.45 метра! Той е установен от кубинския спортист Хавиер Сотомайор на 23 юли 1993 г. в Саламанка, Испания. Дори жените на неандерталците са можели да надвият Арнолд Шварценегер на канадска борба.


Римските легионери са бягали по маратон на ден (разстояние от около 40 км), като са носели въоръжение, колкото половината им телесно тегло. В Древна Атина е имало 30000 гребци, които са били по-добри от днешните шампиони.
Австралийските аборигени са хвърляли дървено копие на повече от 110 м. Сегашният рекорд е 98,48 метра, който поставя чешкия спортист Ян Железни на 25 май 1996 г., в Йена, Германия.

Причината за лошата форма на днешните мъже е липсата на движение. Дори при трениращите то не е достатъчно. Днес, без да се откъсваме от лаптопа си, с едно натискане на мишката и разходка из клавиатурата, може да си осигурим пица и бира. Или каквото друго си пожелаем за похапване. Затова и пълнеем – поемаме много калории, но не сме активни, за да ги изгорим после.

Дреме ми, е възможно да си си каже някой мой читател, попадайки случайно на тези редове. После ще смени позата, която е заел на любимия си диван, ще превключи телевизионния канал и блажено ще отпие от питието си.
Ще трябва да разочаровам този мой читател: той просто не осъзнава, колко важно за него е да стане от дивана, да навлече обувките и да поеме към парка.

Шведски учени в продължение на 45 години са изследвали 792 мъже, родени през 1913 г. Те са живеели в град Гьотеборг, а наблюдението им е започнало, след като са навършили половин век – през 1963 г. Отчитани са били редица фактори – пушене, високо кръвно налягане, равнище на холестерол в кръвта…
Учените са установили главната причина за преждевременната смърт на мъже от наблюдаваната група: липса на спорт.

Оказало се, че колкото по-способен е организма на човека да усвоява кислород по време на физически упражнения, толкова по-нисък е риска от ранна смърт. А обездвижването прави аеробните натоварвания много сериозно изпитание за здравето на човека – малцина от излежаващите се пред телевизора или монитора на компютъра, могат да го издържат. Резултатът от подобно поведение е сигурен и неизбежен: преждевременна смърт.

Към това изследване ще посоча още едно, което е реализирано от експерти в Кеймбриджския университет. Неговият основен извод е, че смъртността поради недостиг на физически натоварвания, превишава два пъти тази от затлъстяване. При това изследователите са го направили сред внушителна група от хора: те са изучили начина на живот на над 334000 европейци, мъже и жени. Така са установили, че два пъти по-често умират хората, които не спортуват редовно в сравнение с тези, които се опитват да отслабнат.

Само да не бъда разбран погрешно: свръхтеглото също си е нещо много опасно – то застрашава човека със сърдечно-съдово заболяване, диабет, високо кръвно, камъни в жлъчката, подагра, остеоартрит, астма, рак, импотентност… Да не говорим пък за самочувствието на натрупалия в повече килограми – живеем във времена, когато стройната фигура е важна предпоставка за успешна професионална и социална реализация. Затова е от значение да се следи теглото и да се вземат мерки то да е в границите на разумното.

Парадоксът е в това, че за да си спестим всевъзможни здравословни проблеми съвсем не е необходимо да се откажем от всякакви удоволствия и всеки ден да отделяме по няколко часа, за да се потим във фитнес зали или по стадиони. Достатъчно е да намираме поне по 20 минути за бързо ходене, за да се предпазим от ранна смърт. За това време ще изгорим между 90 и 110 калории. Ако го правим  всеки ден, то ще намалим риска от ранна смърт с цели 30 процента!

Кратката, но динамична разходка ще подобри съня ни, ще регулира теглото и метаболизма ни, ще промени фигурата ни. И ще ни осигури отлично настроение през целия ден.
Добре е да помним, че вътре в нас има невероятен потенциал – достатъчно е да пожелаем да го събудим. А след това да го активираме с редовни тренировки.

Тогава и без да сме олимпийски шампиони ще впечатляваме другите и което е още по-важно – ще докажем на себе си, че и ние можем това.
Както го прави 9-годишната Джеси-Джейн, която си спечели милиони фенове в цял свят – тя ни доказва, че с редовни тренировки може да постигнем чудеса!