За ползата от спането на работното място

За ползата от спането на работното място

Британски социолози осъществиха интересно проучване сред мъже и жени на възраст от 35 до 44 г., които заемат ръководни постове. От тях 48 на сто са заявили, че спят недостатъчно (за населението на Великобритания този показател е около 40 на сто). Всеки работен ден една четвърт от британските началници са в лошо настроение, защото не са се наспали. Заради това те стават раздразнителни и често си го изкарват върху подчинените си. А нерядко вземат и погрешни решения.

Авторите на изследването прогнозират, че скоро във Великобритания ще се появи самостоятелна група на постоянно недоспиващи си хора и съответно ще се увеличи рязко групата на дремещите на работното си място.
Не се и съмнявам, че ако подобно проучване се направи, в която и да е друга страна, включително и у нас, резултатите няма да са по-различни.

Днес тенденцията да се ограбва от съня е придобила глобален характер – непрекъснато се увеличава дела на недоспиващите си хора. Но от тях не може да се очаква нито да са активни на работното си място, нито да са способни да произвеждат качествени продукти и услуги.
Стотици хиляди хора страдат от т.нар. следобедна апатия.

Близо половината от анкетирани над 20000 души в Европа са заявили, че трябва да полагат много големи усилия, за да не заспят по време на работа. Сред причините за това е и начина им на хранене – хамбургери, сладкиши, газирани напитки и др. Загубите за една страна от тази апатия годишно се изчисляват на десетки милиони евро.

Специалисти са установили: нашите вътрешни часовници така са програмирани, че е необходимо да спим два пъти в денонощието. Това са часовите пояси между 22 часа и 6 часа сутринта и между 13 и 15 часа. Тази биологическа потребност е обусловена от спадането на температурата на тялото и не зависи непосредствено от това дали сме се нахранили или не и дали сме спали добре или зле през нощта.

При това дори 15 минутна дрямка допринася за увеличаване на умствената и физическата ни активност, за доброто ни настроение. Що се отнася до това, че следобедния сън вреди на нощния сън, то просто не е вярно.
Сънят е този, който възстановява умствената ни работоспособност. Когато сме подремнали след обеда, ние получаваме прилив на енергия, в състояние сме да работим творчески и всеотдайно.

Има достатъчно проучвания, които сочат, че около половинчасова дрямка през работно време покачва производителността на труда с цели 35 на сто!
След следобедния сън мозъкът ни работи така, като че ли значително е подмладял. Оптималният вариант е този с продължителност около час. Ефектът от него е равен на подмладяване на мозъка с цели пет години!

Има и специални проучвания, които потвърждават голямата роля на следобедния сън за човешкото здраве. Оказва се, че риска човек да умре от сърдечно заболяване се съкращава с близо 40 на сто за хората, които редовно спят денем. Изследователи са стигнали до този извод след като са наблюдавали в продължение на шест години около 24 000 доброволци на възраст между 20 и 86 г.

Те никога не са имали инфаркти или инсулти, както и онкологични заболявания. Достоверно е установено, че риска да умрат от сърдечно съдово заболяване намалява с 37 на сто при хората, които минимум три пъти в седмицата имат следобеден сън с продължителност не по-малко от 30 минути. По-краткият дневен сън намалява само с 12 на сто риска от смърт заради болест на сърцето.


Интересното е, че защитния ефект на дневния сън е най-силно изразен при работещите участници в проучването в сравнение с пенсионерите – около 64 на сто срещу 36 на сто. Причината за това е в неговото изключително благотворно влияние на равнището на хормоните на стреса. Техният излишък, както знаете, има непосредствено отношение към риска от инфаркт и инсулти.

Мъдрите японци, които са си и работохолици, се отнасят към дневния сън на работното място като нещо съвсем естествено. Там спането през деня се приема като белег за особено усърдие. Към спящите през деня освен с толерантност, японците се отнасят и с нескривано уважение. Даже в речника им се е появила и думичката „инемури“ – „присъствам, спейки“.


Знаещи интересите си работодатели отдавна са разбрали това и създават необходимите условия хората им да си почиват и в работно време. В офисите на все повече технологични компании, където се изисква умствена активност и креативност, има специални спални. В тях служителите могат да дремнат по половин час след обяд.

Времето, което те ще загубят в кратък сън, се компенсира многократно с по-високата им работоспособност, с по-доброто качество на дейността им.
Затова е добре да подремваме след обяда. И по възможност всеки ден. Организмът ще намери начин да ни се отблагодари за този жест към него – като блестящо се справя с агресията на стреса, като ни прави много по-продуктивни. И не просто ще удължава присъствието ни в този прекрасен луд свят, но ще го прави и несравнимо по-приятно.