Да се окажеш на нужното място в нужното време

Да се окажеш на нужното място в нужното време

Много хора не се интересуват от бъдещето, защото то е твърде далечно. А са и убедени, че в този свят нищо не зависи от тях самите: има си политици, държавни чиновници, разни учени глави, на които за това им плащат – да мислят, предвиждат и действат.
Но и затова много хора остават дълбоко изненадани, когато се изправят пред неочаквани проблеми, за които се оказват неподготвени. Това касае всички области на живота им: от най-важната – здравето до пенсията им, която, ако имат късмет, един ден ще получават.
Марк Кюбан е предприемач, който е направил своите милиарди сам. Но въпреки огромното си богатство, той и сега отделя много време, за да попълва знанията си и така да управлява бъдещето си. Той е убеден, че в следващите десет години технологиите ще се развиват много по-бързо, отколкото за последните три десетилетия. И ако не започнем да овладяваме нови знания и умения, то ще бъдем отнесени от тях. За него човечеството преминава стремително през етап, когато програми автоматизират програми, а автоматизацията автоматизира автоматизацията.
И е прав е относно тенденцията – в периода от 1996 до 2015 година служителите в офиси в САЩ са намалели от 25,5 на сто на 21 на сто. Ако това ви се струва незначително, то прочетете другояче тези цифри: 7 милиона работни места са били закрити! А по оценка на изданието Futurism никак не е далеч деня, когато в САЩ и Канада ще бъдат автоматизирани над половината от работните места. И милиони хора ще се окажат на улицата…


– Днес аз няма да поискам да се уча  за счетоводител например – казва Марк. – По-добре ще е да завърша философски факултет, за да се науча критично да мисля и да оценявам нещата от различни страни. Убеден съм, че това е много по-ценна специалност, от много от съществуващите.
Немалко български семейства са загрижени, как да осигурят на всяка цена диплома за висше образование на децата си. И не си дават сметка, че това вече съвсем не е достатъчно, за да се реализират те пълноценно утре в живота. Така е у нас и по света. Проучвания на авторитетния изследователски център Pew сочат: само 16 на сто от американците смятат, че дипломата за бакалавър добре подготвя студентите, за да получат високоплатена работа в съвремената икономика. Не по-различна е ситуацията и у нас – това, че си завършил висше образование не те прави автоматично конкурентоспособен и не ти осигурява мечтания жизнен стандарт. Още повече, че никак не са малко учебните заведения, в които се преподават не само вече остарели, но и напълно ненужни предмети. Решението на проблема е самостоятелно придобиване на нови навици, знания и умения, които се търсят сега в променящия се свят.
General Assembly е популярна компания. Тя подготвя хора, които могат да платят около 10000 лири за тримесечно обучение в областта на технологиите. Завършилите нейните курсове вече са над 35000 души и 99 на сто от тях са си намерили високоплатена работа няколко месеца, след приключването им.

Собственият му опит подсказва на Джейк Шварц да създаде General Assembly. Той има диплом от един от най-престижните университети на планетата – този в Йейл. Но Джейк навреме осъзнал, че тя не му е дала никакви практически навици. А двугодишно обучение по MBA (Master of Business Administration – програма за подготовка на мениджъри на средно и висше управленческо равнище за ефективна работа в бизнеса), ще му отнеме твърде много време. И той основава своята фирма, за да попълни онова, което университета не дава на студентите: практически навици и умения.
Добре е да помним и още нещо: работодателите в света все повече възприемат мисленето, че обучението си е задължение на самия служител. Ако искаш да печелиш добре, бъди така добър да инвестираш лични ресурси – време, пари, труд, за придобиване на нови знания и умения. И това отсега нататък няма да е еднократен акт, а непрекъснат процес – докато си жив.
Бъдещето се основава на настоящето. Ако сме безкрайно любопитни за това, което се случва в света, то няма да е трудно да откриваме и опознаваме перспективните тенденции. А това означава да правим най-добрия избор от множество алтернативи. Да видим не само зараждащите се проблеми, но да откриваме и възможните решения за тях. Да бъдем подготвени да се възползваме от новите възможности, които тенденцията неизбежно ще донесе със себе си. Да се окажем на нужното място в нужното време.
И да бъдем победители.