За ползата да виждаме нещата преди те да се случили

За ползата да виждаме нещата преди те да се случили

https://i0.wp.com/topobrazovanie.ru/wp-content/uploads/2019/03/adult-1024x681.jpg?resize=640%2C426&ssl=1

Само до пет години ще бъдат ликвидирани над  85 милиона работни места в света. Причината за това ще е стремителното развитие на технологиите и изкуствения интелект. Предстоящите масови съкращения ще засегнат най-вече работещите в промишлени предприятия, заетите предимно с рутинни дейности. Ако днес автоматизацията е ангажирана с изпълнение на около една трета от всички работни задачи, то не по-късно от 2025 г. този дял ще надхвърли 50 на сто. И ще се появат две категории трудещи се – едната на хората, а другата на роботите.

Тази прогноза се съдържа  в най-новият доклад на аналитичния център на Световният икономически форум (World Economic Forum – WEF) – една от най-авторитетните международни неправителствени организации, разположена в Женева (Швейцария). Както отбелязва медията CNBC, той е подготвен въз основа на изследване на над 300 най-известни в света компании, в които работят над 8 милиона души.

Но тази – определено тревожна за много хора и семейства тенденция, е съпроводена и с друга. И тя – за разлика от първата, звучи оптимистично: точно благодарение на технологиите ще се появат нови 97 милиона работни места. Те ще бъдат откривани в области, като обработка на големи данни, зелена икономика, в сферата на услугите. Показателно е, че в последните години търсенето на анализатори на данни се е увеличило с около 400 на сто, а на навици да се визуализират данни с около 2600 на сто!

Възниква, обаче, един съществен проблем: какви са шансовете на хората, които ще бъдат освобождавани от сега заеманите работни места да се реализират в нововъзникващите? Това засяга и младите хора, които сега са абитуриенти или студенти и в близките години ще се появат на трудовия пазар. Дали те ще могат  да намерят на него работа, която ще им позволява да оцеляват. А още повече да им е интересна, да ги радва и да им помага да постигат целите си.

Експертите на WEF се опитват да намерят отговор и на този ключов въпрос, като изследват онези навици и компетентности, които работодателите в близките години ще търсят най-вече у кандидатите за нововъзникващите работни места. И се оказва, че най-желани ще са умението критично да се мисли, да се избират оптимални от възможни варианти на решения и да се общува с други хора. И нещо много важно: от кандидатите за работа ще се очаква да са с богато въображение, да мислят в перспектива, да са креативни. Това качество става особено необходимо точно заради все по-широкото навлизане в труда на изкуственият интелект. Заради него доскоро търсените логически и математически способности минават на заден план – изчисленията и анализите в огромното им многообразие ще бъдат изцяло поверени на алгоритми.

В интерес на истината техните възможности да решават задачи, които доскоро бяха запазени за хората, непрекъснато растат.  Така само в застрахователната и финансовата сфера в света са автоматизирани вече над 7 милиона работни места, а доскоро заетите в тях  са на улицата. При това съкращенията не спират – те само се увеличават. За това допринася най-вече липсата на умения и навици, които не позволяват на служители да се адаптират към работа с алгоритми.

Но основната причина е, че за работодателите автоматизирането на трудовите процеси става все по-изгодно. Рязко се увеличава тяхната конкурентоспособност благодарение на по-високата производителност на труда и на почти безпогрешното изпълнение на задачите от алгоритми и роботи. Същевременно намаляват производствените им разходи – та машините не просто не  искат увеличение на заплатите, те не се нуждаят от тях! Така още през 2018 г. алгоритми донесаха на финансовият сектор в САЩ над 41,1 милиарда долара печалба. А до края на това десетилетие очакваните приходи от навлизането на изкуствения интелект само в този сектор ще надхвърлят 300 милиарда долара!

https://i0.wp.com/24gadget.ru/uploads/posts/2015-06/1434715174_pepper-007.jpg?w=640&ssl=1

Очевидно е, че  на милиони хора ще се наложи да се самообразоват, ако искат да бъдат желани на пазара на труда в близките няколко години. Много държави  по света и у нас на практика са се дистанцирали от ангажимента си за социална защита или са принудени да го направят заради намаляващи възможности. Работодателите също не горят от желание да инвестират в преквалификация на свои служители – предпочитат да търсят и наемат хора, които притежават необходимите им качества. Още повече, че сега техен приоритет стават инвестициите в нови технологии – от това, дали ще ги имат зависи в най-голяма степен дали ще са конкурентоспособни и ще са на пазара. Или както се казва в един любим мой роман – „Златният телец“: делото за помощ на давещия се е дело на самия давещ се! Всеки, на който му остават още много години до пенсия, трябва да намери време да осмисли ситуацията и ако е необходимо да се погрижи за преквалификацията си.

Специалистите на WEF подчертават, че освен автоматизацията и изкуственият интелект, трудовият пазар става все по-сложен и проблематичен и заради пандемията от коронавирус. Намирането на работа в близките години ще става все по-трудно заради съкращенията, които сега текат навсякъде в света. За да оцелеят работодателите се стремят да намаляват разходите си и да сведат до минимум броят на работещите при тях. Така на практика се получава двоен натиск – заради технологичната революция и  поради пандемията от коронавирус. Въвежданата карантина в много държави и у нас още повече изостря икономическата криза и гарантира в следващите години неимоверно напрежение на трудовия пазар.

Впрочем има и друг негативен ефект от пандемията. В много страни, включително и у нас се премина към дистанционно образование на ученици и студенти. Но все повече  родители, а и педагози са негативно настроени към него – срива  в качеството на знанията, които получават те при тази форма на обучение, е очевиден. За съжаление, това само задълбочава вече съществуващи проблеми в образователната система. А един от основните сред тях е, че тя и досега не даваше на младите хора онези знания, навици и умения, които съвременият пазар на труда очаква те да имат след дипломирането си.

Такава е реалността – динамична и вероятно драматична за милиони хора. Факт е, че информация за съкращения по света и у нас идва от промишленият, банковият, застрахователният сектор, от различни кол-центрове, юридически кантори, заведения за обществено хранене, от туристически, маркетингови, рекламни агенции… А прочитът „между редовете“ на анализите и препоръките на различни експерти ни позволява да направим извода: може да си сигурен, че ще имаш добра и перспективна работа, само ако не преставаш  да се самообразоваш. Всяка имитация в областта на образованието те обрича реално на мизерия утре. Ще бъдеш конкурентоспособен на новия пазар на труда само, ако развиеш у себе си трите най-актуални и търсени на него качества: критично мислене, хибридни знания и креативност.

Древногръцкият поет и философ Филострат (170-245 г.) ни е оставил следната сентенция: „Боговете виждат нещата в бъдещето. Простосмъртните  – в настоящето. А мъдрите – преди те да са се случили!“ Само, ако сме мъдри и си даваме реална сметка за предизвикателствата, пред които скоро ще бъдем изправени, можем да ги посрещнем подготвени. Тогава ще сме в състояние да реагираме адекватно и ефективно, като трансформираме   критичните перспективи в нови възможности.

И така да реализираме мечтите си.