Как да се справяме с пестицидите, които ни тровят

Как да се справяме с пестицидите, които ни тровят

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е vyirashhivaem-ogurtsyi.jpg

Това, че за здравето ни е добре да похапваме всеки ден плодове и зеленчуци, едва ли е тайна за повечето хора. Но съвсем не са малко тези сред нас, които рядко посягат към тях. Ако ги попитаме защо ги избягват, те най-вероятно ще ни кажат, че нямат време или не си падат по тях – предпочитат мръвката. Но със сигурност ще се намерят и образи, които ще споменат: заради пестицидите в тях.
И те имат всички основания да се безпокоят от тези отровни химични съединения, с които производителите се борят срещу всевъзможни вредители (думата “пестицид” идва от лат. „pest“ – вреда и „cide“ – убивам). А в наше време тях ги има и то в немалки количества в почти всички хранителни продукти.
Проучвания сочат, че дори и малки дози пестициди могат да доведат до тежки нарушения на здравето на човека – диабет, аутизъм, болестта на Паркинсон, безплодие, затлъстяване… Пестицидите имат силен канцерогенен ефект: стотици са изследванията, които ги свързват с различни форми на рак – левкемия, рак на мозъка, на млечната жлеза, на простатата, на костния мозък, щитовидната жлеза, червата, черния дроб, белите дробове…

Един от най-разпространените хербициди за борба с плевели е глифозата (или глифосата) например. Разработен е от могъщата корпорация Монсанто – световен лидер в биотехнологията на растенията. Продава се под различни названия – Roundup, Glifor и др. На практика няма селскостопански производител, който да не го използва. Експерти основателно го наричат съвременната отрова-заместител на зловещия ДДТ. Той бе забранен, заради вредното му въздействие върху човешкия организъм. Доказано бе, че ДДТ уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, спомага за появяването на тумори, предизвиква много мутации и т.н.
Но не по-различен от ДДТ е ефекта на глифозата върху човешкото здраве. През март 2015 г. Международната агенция за изучаване на рака към Световната здравна организация предупреди, че той е концерогенен за човека, с ниво на опасност “2А”. Освен това той уврежда ДНК, бъбреците, предизвиква мутации в човешките клетки и т.н.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е morkov-svokla-urozhay-01.jpg

Любопитното е, че по-късно различни авторитетни организации – като Европейският орган за безопасност на храните например, заявиха, че веществото “едва ли е опасно” за човека. Няма да коментирам обективността на подобни заключения, само ще спомена, че в САЩ лобисти на Монсанто, са се старали да скрият рисковете за човека от прилагането на глифозата. Фалшифицирани са били резултати от проучвания, което предизвика и съдебно разследване в САЩ.

Впрочем Монсанто не пести средства за манипулиране на общественото мнение и корумпиране на всевъзможни властимащи по света. Само в Европейския съюз за тези цели тя дава над 1,5 милиарда евро годишно. Що да се чудим, че за продължение на лицензията на Монсанто в ЕС “за” са 18 държави, а против – само 9.
С една дума има защо хората да се се страхуват от пестицидите, с които са наситени днешните плодове и зеленчуци. В стремежа си да защитят себе си и децата си от тези отрови, някои стигат и до крайност. Познавам дама, която старателно и продължително мие доматите и ябълките със сапун, преди да ги предложи на малката си дъщеря. Но истината е, че сапуна не е създаден с него да се мият продукти, които ще похапваме. Самият той съдържа немалко опасни вещества, особено за детския организъм, които не трябва да попадат в него. А няма и никакви доказателства, че той е ефективен срещу пестицидите.
Но има прости и ефективни начини да намалим и дори да премахнем пестицидите от повърхността на плодовете и зеленчуците. Ето някои от тях.
Много е важно добре да ги измиваме – по този начин можем да намалим количеството на различни пестициди върху продуктите с близо една четвърт. Добре е да имаме навика да ги оставяме за десетина минути, накиснати в съд с вода.
Още по-ефективен подход за чистене на пестицидите от повърхността на плодовете и зеленчуците е, като смесим оцет и вода в съотношение 1:3. Ако напълним с този разтвор пулверизатор и с него пръскаме плодове и зеленчуци, то ние можем да премахнем минимум шест различни пестицида, които масово се използват в селското стопанство. При това повърхността на ябълка например, може да бъде почистена до 94 на сто от тях.

Аз лично използвам сода за хляб. В съд, в който е налята вода разтварям супена лъжица сода и после поставям в този разтвор за десетина минути продуктите. Различни проучвания са установили, че по този начин ние сме в състояние да премахнем на практика всички следи от пестициди от повърхността на продуктите. Поне за мен това е най-достъпния и ефективен начин да защитим себе си и децата си от изключително вредните пестициди.
Но ако не сме уверени в него, то следва да белим старателно плодовете. Кулинарната им обработка също ще ни свърши работа – повечето пестициди се разрушават при нагряване.
А ако наистина искаме да похапваме със 100-процентова сигурност свежи, чисти и вкусни плодове и зеленчуци, то кардиналното решение е сами да си ги произвеждаме.