За начинът на живот, който ни прави щастливи

За начинът на живот, който ни прави щастливи

https://i0.wp.com/www.travelfashiongirl.com/wp-content/uploads/2016/12/self-care-practices-to-incorporate-into-your-travels-cover-400x284.jpg?resize=400%2C284&ssl=1

Ако от нещо не можем да се оплачем днес, то това е невероятният избор от стоки и изкушения, пред които всекидневно сме изправени. Всевъзможни модели коли, смартфони, обувки, дрехи, храни, медии, развлечения –  ако се опитаме да изброим всичко онова, което ни залива, няма да ни стигнат и много часове. Е, малцина са тези, които могат да си позволят по-качественото от този избор, но същественото е, че той ни се предлага. По-възрастните хора вероятно си спомнят думата „дефицит“  отпреди три десетилетия. Както и това, че за да се снабдиш с някои неща ти трябваха връзки или долари за Кореком.

Днес , вече гледайки през очите на натрупаният ми жизнен опит, а и от това, което срещам на пазара си правя извода, че значителна част от предлаганото на него си е чиста имитация. Все по-трудно ми е да намеря храни и напитки, които да консумирам без страх за здравето си. Тогава се сещам за миналото – в сравнение с днешния тогавашният пазар бе беден, но на него бе нищожна вероятността да попаднеш на фалшификати. Особено пък на храни. Просто тогава имаше железни  стандарти и почти не се срещаха корумпирани контрольори, следящи за спазването им. За разлика от сега.

Но всъщност темата, която ме занимава е, дали сме станали по-щастливи благодарение на това изобилие от избори, което ни се предлага? Подобен въпрос си е съвсем актуален: та ако сме щастливи ние реално удължаваме присъствието си в този прекрасен, леко луднал свят. Тази връзка между щастието и дълголетието го доказват сериозни изследователи. Както и обратното: ако сме депресирани, вечно недоволни, тревожни за днешният, а още повече за утрешният си ден, то със сигурност няма да живеем дълго.

Но как да бъдем щастливи в една среда, където има не само изобилие, но и невероятна динамика и вървящият си с нея неизбежен стрес? Е, както си се полага пазарът ни предлага варианти и на това – всевъзможни рецепти за щастие. Книжарниците са претъпкани от малки и дебели книги, посветени на тази тема. А с едно кликване на калвиатурата ще попаднем на море от „специалисти“, които възторжено обещават да ни направят щастливи. Стига да си платим за обучението им, разбира се. Друг е въпросът, че същите тези треньори едва ли биха тръгнали да следват съветите, които дават на другите. Нищо лично, просто те са си намерили своята пазарна ниша. Немалка между другото – наивниците не само, че не свършват, а растат в геометрична прогресия. Та за производството на затъпяващи образи работи цялата масова култура, в това число и всемогъщите социални мрежи….

https://i0.wp.com/2.bp.blogspot.com/-jRAcVxlN10s/WoMAzN8rMbI/AAAAAAAAGSs/e_qyeTNYeVE63oGSpOoDCA6U9aaFYMlsACLcBGAs/w945-h600-p-k-no-nu/Albert%2BEinstein%2B0.jpg?w=640&ssl=1

Алберт Айнщайн (1879 -1955) е един от най-видните интелектуалци в историята на човечеството. Съвсем заслужено го определят и като бащата на съвременната физика. Но освен своите над 300 научни труда, от които хора като мен нищо не могат да схванат, той ни е дал и верен съвет, как да бъдем щастливи.

През 1922 г. Айнщайн пристига в Япония, където е поканен да изнесе лекционен курс. Отсяда в престижният хотел „Империал“. Там един ден момче му донася телеграма. В нея го информират, че е избран за нобелов лауерат. Развълнуваният и както винаги разсеян учен потърсил из джобовете си пари, за да му благодари за страхотната новина. След като не намерил, взел от бюрото лист с емблемата на хотела и написал едно изречение на него. Подал го на момчето и му казал да го запази, защото след време той може да му донесе много пари. След това се замислил, взел още един лист и драснал и на него нещо. Дал го също на момчето и те се разделили.

Минали десетилетия от времето, когато се случила тази история. Наследници на някогашното момче, донесло телеграмата на Айнщайн в хотел „Империал“, решили да продадат на търг двата съхранени листа. Предложили ги на аукцион в Йерусалим – един от най-древните градове на нашата планета. Първата записка, известна като „Теорията на щастието на Айнщайн“, е продадена за 1.56 милиона долара! Шокирани от тази цифра били не само нейните собственици, но и експертите на аукционната агенция Winner’s Auctions and Exhibition, осъществила търга – те се надявали да вземат около 5000 долара общо за двата листа.

Но за нас, които не сме като късметлиите, станали за един миг милионери, е от значение, какво всъщност Айнщайн е написал на двата листа. На първият той надраскал следният текст: „Спокойният и скромен живот носи повече щастие, отколкото стремежът към успех, който е съпроводен от постоянно безпокойство!“

https://i0.wp.com/3.bp.blogspot.com/-laXIm95H9_E/WfD6WUaqcMI/AAAAAAAARXc/29sh4G3oj2woqZBaBP563C_G4x1OuC20gCLcBGAs/s1600/gettyimages-864985778-52a3110ab7e7d76a2877b3ade8b9c3fa64c4e527-s1600-c85.jpg?w=640&ssl=1

Съветът, както подобава на един гений е прост, затова верен и ефективен.

А на вторият лист с емблемата на хотел „Империал“ (продаден впрочем за 250000 долара), Айнщайн написал: „Там, където има желание, ще се намери и начин!“

Днес не само авторитетни психолози, социолози, антрополози, но и мъдри хора с богат жизнен опит също стигат до изводът, формулиран от Айнщайн: благоденства този, който се радва на простичките неща в живота си. Този, който не е в плен на консуматорското безумие, денонощно натрапвано ни от всевъзможни манипулатори. Спокоен си, когато живееш своят си живот, без да те терзаят успехите на другите. Когато се радваш на малките добри мигове, които се случват около теб. Когато приемаш света такъв, какъвто е, а не такъв, както би ти се искало да е. Когато не се тревожиш за неща, които не зависят от теб. Когато се радваш на всеки нов ден, независимо дали той ще е облачен или слънчев.

И тогава наистина ще бъдеш щастлив.