За коварството на парите

За коварството на парите

Парите са тема също като футбола – всеки има какво да каже за тях. И общо взето повечето мнения се обединяват около фразата:
– Щастието не е в парите, то е в тяхното количество!
Парите ни позволяват да правим това, което си искаме – ако ги имаме достатъчно в сметките си, разбира се. Можем да пътуваме, да пазаруваме, да си наемем градинар за вилата, да си сменяме колите като носни кърпички… Парите са символ на свободата. С тях постигаш всичко и това са разбрали още древните японци, които са ни завещали поговорката: с пари и в ада няма да пропаднеш! Що да се чудим тогава, че за милиони хора на планетата те са най-важната цел, която трябва да се преследва и достигне.

Но парите са коварно нещо, откъдето и да ги гледаме. Тези банкноти не само, че се мачкат, късат, губят и т.н., но са и доста опасни за здравето ни – като нищо можем да прихванем някоя болест точно от тях! Преди десетилетие швейцарски учени установиха, че вируса на грипа е способен продължително време да се запазва на книжните банкноти, което означава, че точно те могат да предизвикат страшна епидемия в близко бъдеще. Те поставиха върху техни си франкове разнообразни щамове на вируса на грипа, които шестваха на континента ни през зимата на 2007-2008 г. Оставиха ги при стайна температура. През различни периоди определяха наличието на живи вируси върху банкнотите. И така изчислиха, че те се запазват от два до 72 часа. При това най-устойчив се оказал един от най-гадните и разпространени щамове – H3N2.


Какво е ползата от техния експеримент ли? Ами тази, че сега познаваме вече не само въздушно-капковия път на заразяване (чрез храчки, кихане, кашлица, разговор), но и от банкноти, ако до тях се е докосвал болен.
Сетих се за това изследване, когато попаднах на резултати от друго, проведено в наши дни от учени в университета на Хонконг. Оказва се, че наистина хартиените пари създават идеални условия за размножаване на бактерии. И една трета от тези вредни същества могат да породят свръх опасни инфекции, като хепатит, холера… Чрез парите като нищо можем да се запознаем и със смъртоносни щамове на бактерията Ешерихия коли (E. coli.). Тъй като преди време съдбата ми я донесе с един пукнат банан (оттогава много внимателно гледам бананите, които купувам!), ще ви кажа, че това е адски неприятно усещане.

Специалисти ще ви осведомят, че при немалко от заразените с E. coli., могат да настъпят опасни последици от типа на остра бъбречна недостатъчност, сърдечни и мозъчни инфаркти, системни органови инфаркти и дори смърт. Ей, така може да си отиде човек и дори да не разбере, че белята е дошла при него заедно с парите.
На банкнотите има повече бактерии, отколкото на ръцете ни, във въздуха в метрото, във водата… Те буквално ги всмукват от околната среда. И се чувстват върху тях прекрасно.
Изследователите са установили и още нещо, което също е добре да помним: голям относителен дял на гени, които водят до устойчивост към лечението с антибиотици. При срещата им с различни бактерии на повърхността на банкнотите, те разпространяват устойчивостта си и върху тях. И лечението става все по-трудно…

Затова е добре да внимаваме с парите. И колкото и банално да звучи подобен съвет – най-доброто спасение от подобни зарази е да си мием старателно ръцете след, като сме ги докосвали.
Ако искаме да сме здрави, разбира се. Щото всякакви търсачи на екзотични усещания се срещат на този свят…