За какво съществуват социалните мрежи?

За какво съществуват социалните мрежи?

https://i0.wp.com/dengi.bm.img.com.ua/dengi/orig/2/00/ef57741551a56e628c3ca6e431341002.jpg?w=640

Джордж Сорос е име, което е разпознаваемо добре на планетата. Роден е в еврейско семейство в Унгария през 1930 г., която напуска през 1947 г., за да остане във Великобритания. Десетилетие по-късно се прехвърля в САЩ, където благодарение на умели валутни операции натрупва милиарди долари. Основател е на фондацията „Отворено общество“, автор е на много книги, както и на доста нестандартни и влизащи в противоречие с традиционни разбирания възгледи за бъдещето на света, семейството и секса.

Но не към тях искам да привлека вниманието ви. За това у нас сега активно работят предостатъчно неправителствени организации, интелектуалци и журналисти, които печелят луди пари за да ни натрапват неговите възгледи.

Сорос публикува в авторитетната американска медия The New York Times остра критика към социалната мрежа Фейсбук и призова да се отнеме контрола над нея от съоснователят и, а сега главен изпълнителен директор и президент Марк Зукърбърг и главният и оперативен директор Шерил Сандбърг. Сорос е уверен, че ако нямаше политическа реклама във Фейсбук, Доналд Тръмп нямаше да бъде избран за президент на САЩ през 2016 г. Милиардерът вярва, че това може да се повтори и през тази година – мрежата на Зукърбърг отново да предостави на Тръмп пространство за разпространение на политическа реклама и критика срещу неговата опозиция.

Онова, в което се съмнявам, че са се замисляли някога милионите посетители на мрежата, особено пък най-младите е, защо всъщност го има  Фейсбук. А  основната причина, според Сорос, който определено разбира от тези неща е, че собствениците на тази социална мрежа правят страшно много пари. Тук интересите на Тръмп и Зукърбърг съвпадат, пише в  The New York Times Сорос: президентът печели изборите, а Зукърбърг увеличава милиардите си. Сорос е убеден, че президентът на САЩ и собственикът на Фейсбук са се договорили така да бъдат настроени алгоритмите на Фейсбук, че Тръмп да победи.

„Аз повтарям и потвърждавам моите обвинения против Фейсбук, който се управлява от Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг – пише Сорос. – Те преследват една единствена цел: да максимализират печалби, без да ги интересуват последствията.“ Затова те трябва да бъдат лишени от контрола над Фейсбук, смята милиардерът.

https://i0.wp.com/www.redaccion.com.ar/wp-content/uploads/2018/05/george_soros_at_desk.jpg?w=640&ssl=1

Джордж Сорос не за първи път се нахвърля върху технологични компании от типа на Facebook, Google и др. Точно преди две години на икономическият форум в Давос, той ги обвини в манипулиране на съзнанието на милиони хора. Според него монополното положение на високотехнологичните (IT) гиганти ги е трансформирало в заплаха за обществото, която е способна да вреди на демокрацията. Тя предизвиква зависимост както при хазарта, подчерта тогава Сорос. Той сравни интернет-платформите с казино – там специални техники заставят играчите да похарчат всичките си пари. Те умишлено стимулират пристрастия към своите услуги, което може да е крайно вредно, особено за подрастващите, отбеляза милиардерът.

Според Сорос социалните мрежи заставят потребителите да губят своята самостоятелност и независимост. Той е убеден: способността да се влияе на съзнанието на хората, която притежават и съсредоточават в ръцете си няколко компании в света, заплашва самият принцип за свобода на мисленето. За него тези компании правят това с една единствена цел – своята финансова изгода.

Сорос предупреждава, че Facebook и Google са заплаха за демокрацията. За него напълно реална е опасността от създаване на алианси между държави и крупните IT-монополи, които притежават колосални информационни бази. В резултат ще последва обединяване на системите за корпоративен контрол с държавните мрежи за наблюдение и ще се появи развита система за тоталитарно следене. А нея не я е сънувал нито Олдъс Хъксли (автор на знаменитият роман „Прекрасният нов свят“), нито Джордж Оруел (създателят на „Фермата на животните“ и „1984“), твърди Сорос.

Милиардерът далеч не е първият, обърнал внимание на опасностите, които носят IT-гигантите за света. Шошана Зубов е професор в знаменитото Харвардско бизнес училище. Книгата и „Епохата на надзорния капитализъм“ се превърна в световен бестселър и стана една от най-цитираните на планетата ни. Тя също е убедена, че технологичните мастодонти изграждат нова версия на капитализма и директно заплашват устоите на демокрацията. Ползата от Google, Facebook и подобните на тях  IT-корпорации е далеч по-малка, отколкото вредата, която нанасят на човечеството, е убедена Шошана Зубов. А цената, която ще ни се наложи да плащаме за възможностите, които те ни предоставят, ще е изключително висока. Facebook, Google, Amazon и др., не просто събират данни за нас – те строят един нов свят, основан на следене, е уверена авторитетната изследователка. Тя го нарича „надзор-капитализъм“: като работят изключително за максимализиране на печалбите си, IT-корпорациите създават общество, управлявано от машини и алгоритми. Те вече разполагат с предостатъчно информация, която им позволява да контролират всеки човек на планетата. А тези, които отказват да предоставят на компаниите своите данни, просто ще бъдат изключвани от най-важните услуги. Практиката, която сега следват IT-гигантите – да продават прогнози за индивидуалното поведение на хората, Зубов сравнява с търговията с роби в миналото.

https://i0.wp.com/cdn.geekwire.com/wp-content/uploads/2016/02/screenagers1-e1454601138886.png?w=640&ssl=1

Ей такива едни неща се случват в света, в който попаднахме. Уж бягахме от тоталитаризъм, но сме на път да се върнем отново в изходната си точка. При това контролът, който държавата е реализирала в миналото,  много скоро ще ни изглежда като лека  и забавна закачка.

Но това май вълнува умовете на малцина. А и те – за разлика от останалата част от човечеството, предпочитат да мислят със собствените си глави, а не да следват тълпата. Която впрочем отдавна се е отказала от този вид дейност.

Просто тя няма време за това, защото сърфира в социалните мрежи.