И страната ни е съпричастна да я има войната в Украйна

И страната ни е съпричастна да я има войната в Украйна

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u16/photo3DEC/20270539301-0/original.jpg?w=640&ssl=1

Властите на  Донецката народна република (ДНР) съобщиха, че техни населени райони  се обстрелват интензивно с български оръжия и боеприпаси. Точно това е установено при стрелба срещу жителите на село Зайцево, разположено край големия донецки град Горловка. Украинските въоръжени части са стреляли с 30-милиметрови снаряди RHV-HEF от автоматични гранатомети. Те са произведени от българския завод „Арсенал“. Става дума за летално (смъртоносно), а не отбранително оръжие, както пропагандата на Запада и на самата Украйна в подобни случаи го представя.

По този повод вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова  обясни, че Междуведомствената комисия за експорт и неразпространение на оръжия няма данни за издадено  на нито едно разрешение за износ на оръжия и стоки с двойна употреба за Украйна. Тази комисия е  националният орган, който дава разрешения за търговия с оръжия и стоки с двойна употреба. „Това е практика, която е наложена веднага след подписването на Минските споразумения 2014/2015 г. Не се намериха и назад във времето документи за износ на български стоки за Украйна“, твърди  вицепремиерът Нинова.

Тъй като съм любопитен човек реших да последвам подхода на любимия ни  Кирил Петков – човекът, който самият президент на Руанда Пол Кагаме  потупва по рамото! Медиите писаха възторжено за неговия благороден жест – да предаде безвъзмездно на прокуратурата списък на хора с корупционни практики, които той и очарователната му сътрудничка Лена Бориславова,  са извлекли от базата на „Гугъл“.  Също като тях  и аз  се зарових в мрежата. Оказа се, че не съм си загубил времето напразно – добрах се до информация, която предполагам ще бъде полезна и на г-жа Нинова. Защото главният извод, до който стигнах е: Комисията може и да не е издавала разрешения, но Украйна е буквално натъпкана с български оръжия! Този процес особено се е активизирал точно след 2014 г. и продължава и до ден днешен.

Още през януари 2015 г. в публичното пространство се появява информация, че плаващият под панамски флаг товарен кораб  Yasar Abi е доставил 600 тона боеприпаси от пристанище Бургас до пристанището Октябърск  на украинския град Николаев.

През юли 2017 г. властите на ДНР съобщават, че района на град Ясиноватая е обстрелван с гранатомети РПГ-7, като ракетите са били българско производство. Украинската армия започва да получава и големи партиди от гранатомети за еднократно използване РПГ-22, произвеждани у нас.

Само през 2017 г. българската военна промишленост като цяло е изнесла продукция за над 1.4 милиарда долара, значителна част от която е заминала за Украйна.

През февруари 2019 г.  авторитетната немска медия „Дойче веле“ пише, че печалбата на оръжейния завод „Дунарит“ за 2016 г. възлиза на 29 милиона лева. А сред основните причини за неговия подем, както и на целия оръжеен сектор в България, достигнал оборот от над 1,7 милиарда лева през 2017 г., е  и конфликтът  в Донбас, подчертава „Дойче веле“.

През септември 2019 г. става ясно, че украинската компания  „Укрспецэкспорт” е доставила от България големи количества боеприпаси. Сред тях са и около 60000 изстрела за подцевни гранатомети.

В далаверите за  прехвърляне на българско оръжие в Украйна след 2014 г., както може и да се предполага най-активно участва  САЩ. По данни на ООН за 2014, 2015 и 2016 г. нашата прекрасна Татковина е продала на Америка 769 минохвъргачки, 227 противотанкови ракетни комплекси „Конкурс“ и „Фагот“, една пускова установка ПУ 9П151, осем преносими противотанкови комплекса „Метис“, 296 противотанкови гранатомети СПГ-9 и 170 ATGL-Н, 476 РПГ-7 и 1885 от техния български аналог ATGL, 15100 пушки, 825 автомата, 246 картечници.

През октомври 2015 г.  агенция „Епицентър.бг“ съобщава за доставени около 200 снайперски карабини, 400 автомата, 200 ръчни гранатомета и боеприпаси в Украйна. Те са закупени от България от САЩ и са препратени в Киев. Като се позовава на РИА Новости агенцията съобщава, че във „Вазовските машиностроителни заводи“ в Сопот се произвеждат гранатомети за Украйна. Доставките се маскират – като резервни части например.

През 2017 г. САЩ са закупили от нас боеприпаси за близо 98 милиона евро. По същото време се появяват  доказателства, че училището на село Зайцево е обстрелвано със заряди от РПГ-22, на които има маркировка „ВМЗ-Сопот“ и „Арсенал“.

Американската армия няма оръжия за тези боеприпаси. Това означава, че те са предназначени за други държави. Със сигурност може да приемем, че сред тях е и Украйна.

Когато става дума за търговия с български оръжия за тази държава, неизменно се появява името на  мултимилионера Емилян Гебрев и неговата фирма Emco. През 2017 г. вестник „Труд“ публикува свое разследване за далаверите в българския военно-промишлен комплекс. В него особено внимание се отделя на тази персона, която е бивш служител на „Кинтекс“. Неговата фирма става посредник между заводи като „Арсенал“, „Кинтекс“, „Дунарит“ и „ВМЗ“. Те му продават военната си продукция, а той я препродава по света, включително и в Украйна. Тези комисионни превръщат Гебрев в един от най-богатите българи.

Голяма статия за него публикува и The New York Times.  Според  влиятелният американски вестник до 2019 г. Емилиян Гебрев е твърдял, че е прекратил своя износ на оръжия за Украйна след 2014 г. Но през 2021 г. той признава, че неговата компания Emco всъщност не е спирала да продава смъртоносна продукция точно на тази страна.

Майкъл Шуърц – автор на публикацията в  The New York Times разказва, че през лятото и есента на 2019 г. се е срещал няколко пъти с Гебрев, посетил е и една от фабриките му за боеприпаси близо до Монтана. Там е видял, как минометни снаряди с различни размери, се опаковат в зелени кутии, за да поемат към света. Журналистът цитира  двама осведомени високопоставени украински служители, които са му заявили: Emco доставя артилерийски боеприпаси за украинските военни! На пратките са се поставяли фалшиви етикети – предназначени за Тайван например. От което следва, че всъщност става дума и за контрабанда на оръжия и боеприпаси в зона на интензивни военни действия.  А, ако е така, то  е в разрез с безброй съществуващи международни ограничения точно в областта на търговията с оръжия и боеприпаси.

Печели ли се  от този бизнес? И още как! В открити източници може да се намери информация, че един танков снаряд е около 500 долара, една българска граната за ръчен противотанков гранатомет е към 300 долара и т.н. А ежегодно предприятия у нас  бълват стотици хиляди броя от тях. За които веднага се намират и купувачи.

Истината е, че Украйна категорично отказва да спазва Минските договорености, които изискват провеждане в страната на конституционна реформа, прекратяване на огъня, отвеждане на тежките оръжия от линията на съприкосновение. На 17.02.2022 г. украинските въоръжени сили започнаха особено интензивни обстрели на територията на ДНР и ЛНР.  Така на  19 и 20.02.  т.г. двете републики са били обстрелвани 107 пъти, в това число 70 пъти от категорично забранени тежки оръжия – 122-милиметрови оръдия, миномети. Под непрекъснат обстрел са жилищни квартали в големите градове. Украинската артилерия и диверсионни групи целенасочено унищожават жизненоважни обекти на гражданската инфраструктура на двете републики. Така на 21.02. заради интензивно обстрелване без питейна вода са останали над 21000 жители на Докучаевск и Еленовка, както и много социални обекти – болници, детски градини, училища и др. Има загинали и ранени мирни жители на ДНР и ЛНР. Ето защо за да спаси населението на двете републики от унищожение, Русия призна тяхната независимост.

Излиза, че прекрасната ни Татковина има непосредствен принос за това, което се случва в Украйна след организирания от САЩ там държавен преврат през 2014 г. Защото и с български оръжия са убивани, ранявани, осакатявани през всичките тези години хиляди невинни деца, жени, възрастни хора в Донбас.

Но това въобще не засяга босовете на оръжейни заводи у нас и  търговците на смъртоносната им продукция. Единственото, което е от значение за тях е  милионите кървави долари да продължават да пълнят банковите им сметки.

Както, разбира се, и на цялата кохорта от политици, висши бюрократи, евроатлантици, собственици на медии, на неправителствени организации и др., които се грижат за комфорта на родните оръжейни акули.