Ще сме привлекателни, ако и разумно похапваме

Ще сме привлекателни, ако и разумно похапваме

Наблюдателни хора са забелязали: закононарушители в съда може да бъдат оневинени или да получат минимални наказания, само защото са привлекателни. А и немалко са примерите, когато жени и мъже бележат шеметна кариера не заради ума и способностите си, а заради умението си да очароват необходимите хора. Несправедливо е наистина, но е факт. Впрочем ние не сме първите, които забелязваме магическото въздействие на чаровния външен вид – преди хилядолетия древните персийци са го изразили в поговорката “малко красота е по-добре от много богатство”.
Излиза, че ако полагаме грижи за външния си вид – лице, кожа, коса, тяло, то шансовете ни да постигаме целите, които си поставяме, определено нарастват.
Но има проблем: продуктите на фармацевтичната и парфюмерийна индустрия съвсем не са безопасни за здравето на човека. Средностатистическата жена употребява през целия си живот около 4 килограма червило например. А в него, независимо от марката, присъстват много опасни съставки. Като олово например: дори микроскопични частици от този метал, попадайки в организма на жената вредят на нейната нервна система, стомашно-чревния и тракт, черния дроб, кръвта…
А канадски учени предупредиха, че химическото съединение 2-диметиламиноетанол (DMAE), което е съставка на преобладаващата част кремове, червила, сапуни, шампоани и друга козметика, води до твърде опасни процеси в клетките на кожата на човека.

Затова трябва да се има едно наум, когато посягаме към рафтовете с козметика в магазините. Още повече, че има безопасна нейна алтернатива: храната. Тя ни предоставя неограничени възможности да бъдем не само здрави и енергични, но и привлекателни.
Всяка жена полага грижи за косата си – тя е от голямо значение за това, как тя ще изглежда. Затова представителки на прекрасния пол изпадат в истински ужас, когато забележат, че тя започва да посивява например. И търсят спасение в индустрията за разкрасяване. А всъщност всеки проблем с косата е сигнал, който организма ни изпраща: не ми достигат определени витамини и минерални вещества! Затова, ако внесем промени във всекидневното си меню, ние ще помогнем на косата да възвърне красотата си. А това означава преди всичко на трапезата ни да има достатъчно свежи и чисти плодове, зеленчуци, семена…
Един прекрасен продукт за това са и орехите – те съдържат много биотин, витамин Е, овлажняващи омега-мазнини. Особено важно е, че те са носители на мед, от който тялото ни изработва меланин – пигмент, който придава кафяв, тъмен или черен цвят на косите. Обикновено те посивяват тогава, когато не им достига меланин. И ако искаме това да не се случва, то трябва да доставяме на организма си и необходимия му мед.
За чара ни ще се погрижи и качествения зелен чай. В него се съдържат много ценни вещества – витамините С, В1, В2, РР и К, както и мед, калий, йод, цинк… Благодарение на тях той прави косата ни здрава, избавя ни от пърхот, от акне и други кожни проблеми, повишава тонуса на кожата ни, помага за отслабване. Като цяло зеления чая ни дава енергия, подобрява самочувствието ни и има съществен принос за привлекателния ни външен вид.
Стареенето на кожата – нещо, което трудно може да скрием, протича на клетъчно равнище. Има една симпатична мъничка клетка в организма ни – наричат я рибозома. А задачата и е да синтезира протеини за нуждите на други клетки. Но независимо от микроскопичните си габарити, точно тя играе изключително важна роля и за нашата привлекателност.

Учени-диетолози, които изучават снабдяването на клетките ни с всичко онова, което им е нужно, установяват: има пряка връзка между количеството храна, която потребяваме и активността на преждевременното ни остаряване. Тя е в това, че колкото повече храна поемаме, толкова повече затрудняваме дейността конкретно на рибозомите. Ако намалим размера на храната, която хапваме, ние ще удължаваме живота на тези безценни за младостта ни клетки. Ще им даваме възможност да се възстановяват. Организмът ни ше е в отлично състояние и ще бъдем по-привлекателни.
Уисконсинският университет е един от най-известните международни центрове по проучване на стволови клетки. Негови изследователи съвместно с техни колеги от Националния институт по проблемите на стареенето, също стигат до извода, че разумното ограничаване на калориите води до значително подобряване на здравето. А това веднага и благотворно се отразява и на външния ни вид.
Излиза, че ако знаем, какво да похапваме и чинията ни е полупълна, то ние на практика ще подмладяваме тялото си. И ще получим възможност да управляваме процеса на неговото остаряване.
А това означава да оставаме чаровни и да имаме повече шансове да постигаме целите си.