За да сме здрави и да живеем дълго, ни трябват цели

За да сме здрави и да живеем дълго, ни трябват цели

Преди четвърт век попаднах на прогноза, направена от експерти на престижна световна финансова организация. Те предупреждаваха тогавашните наши управляващи, че се очертава тенденция на застаряване на нацията. Нещо повече – компетентните хора бяха изчислили, че ако бъдещите пенсионери получават пенсиите си повече от 15 години, това ще създаде сериозни проблеми за цялата ни финансова система. Подтекстът на техните изводи бе недвусмислен: направете така, че пенсионерите да напускат този свят своевременно и да не се превръщат в непоносимо бреме за страната ви.
Звучи наистина страховито, но при финансистите няма емоции – има цифри. Не можем да отречем и факта, че тези хора си разбират от занаята: познаха, че Татковината ни ще застарява. Сега оценката на Фонда на ООН за населението, а така също и на Евростат е, че България е страната с най-бързо намаляващо и застаряващо население в света. Тя е и с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз – около 75 г. срещу 81 г. за ЕС.
В интерес на истината се забелязва известна позитивна тенденция – леко увеличение на продължителността на живота. То е доста различно за районите на страната ни – от около 73 години в областите Враца и Монтана, до около 77 години в областите София-град и Кърджали. Жените живеят по-дълго от мъжете навсякъде.

Това, което сочи статистиката са просто сухи, неодушевени цифри. А онова, което всеки един от нас го вълнува е, как да удължим собственото си присъствие в този прекрасен луд свят.
Наскоро осъществено проучване на Мичиганският университет ни дава една добра идея: като си поставяме цели. След като са наблюдавали около 7000 души на възраст над 50 г. в продължение на десетилетие, учените са установили силна връзка между наличието на цел в живота и смъртността.
Хората, на които им е скучно, дните им са тривиални, не знаят какво искат да постигнат в живота, не мислят за бъдещето и живеят ден за ден, определено са застрашени от много сериозни заболявания и ранна смърт. Ниските цели в живота са свързани с по-високи равнища на стрес. В този случай хората биват недостатъчно мотивирани да укрепват здравето си. Липсата на цел се оказва негативен фактор, който влияе по-силно дори от употребата на алкохол и тютюнопушенето.
И обратното – хора, които имат цели в живота, са с близо три пъти по-малки шансове да умрат от сърдечносъдови заболявания и заболявания на храносмилателния тракт. Оказва се, че намирането и следването на високи цели в живота, определено помагат за неговото удължаване. Целеустременото съществуване оказва директно въздействие на психичното и физическото ни здраве. То способства за намаляване на равнището на про-възпалителни клетки в кръвта, които, както е известно, провокират болезнени състояния. Жизнените цели – способността на човека към самодисциплина и самоорганизация, които го стимулират към достижения, способстват за поддържане на здравето му, придават на живота му смисъл. И така подобряват качеството на живота му.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 443-1210x642.jpg

Авторите на това изследване не са отчитали, какви точно жизнени цели, са си поставяли наблюдаваните от тях. Но са установили, че да имаш някаква цел – да се грижиш за внуците, за домашен любимец, да отглеждаш цветя, да пътешестваш и пр., е далеч по-добро, отколкото да нямаш.
Целта на живота е това, което конкретно за всеки от нас е най-ценно. То е различно: близки, приятели, постижения, духовност, доброта – всички те могат да се включат в представата за жизнена цел. Осъзнаването на смисъла на живота съществено увеличава неговата продължителност.
Впрочем преди две години и учени от Харвардския университет, след като изследваха 5947 възрастни хора, установиха нещо любопитно: тези, които имат цел в живота, ходят бързо и при тях е много по-силна хватката на ръката. Тези два показателя са много тясно свързани с риска от развитие на различни заболявания (като деменция, болести на сърцето и др.) и продължителността на живота.
Други проучвания сочат, че ако нямаш цели в живота си, не можеш да се надяваш на здрав сън.
Безцелното съществуване – когато човек излиза в пенсия и с нищо не се занимава, определено съкръщава живота му. Едно от обясненията за това е, че хората, които имат жизнени цели на средна възраст, е по-вероятно да живеят здравословно, за да ги постигнат. При това, колкото по-рано са поставени тези цели, толкова по-сигурно е човек в млада възраст да започне да живее нормално.
Излиза, че е добре да имаме цели в живота си. Но ако се затрудняваме, каква точно да си изберем, ви предлагам тази: да се постараем да направим нереална препоръката, дадена от финансовите експерти. Да заживеем така, че не 15, а три пъти по-дълго да прибираме пенсията си. Та нали други умни хора са казали, че не е важен нейния размер – от значение е, колко дълго ще я получаваш.
Ще се съгласите, че сама по себе си това е напълно достойна цел, която би осмислила всекидневието на всеки настоящ и бъдещ пенсионер…