За да имаме успешна кариера, ще трябва и да спортуваме

За да имаме успешна кариера, ще трябва и да спортуваме

Всеки нормален човек (но подозирам, че това се отнася и за останалите) мечтае да се реализира в живота. А това означава преди всичко в професията си, на която посвещава значителна част от времето си. Иска да бъде уважаван, с него да се съобразяват, да расте в служебната йерархия. Да бъде високо ценен и труда му достойно да се заплаща.
Но не при всички мечтата се осъществява. И една от причините за това се оказва, че тези хора не са спортували. Редовните тренировки са един от важните фактори, който може да има съдбоносно значение за провала или успеха на човека в живота.

Причината за това е, че спорта формира много важни качества на характера, умения и навици, които в нашата дигитална епоха са все по-търсени от работодатели. Става дума за целеустременост, дисциплинираност, инициативност, гъвкавост, психическа издръжливост, умение да се работи в екип, да се поставят и точно изпълняват задачи, да се управлява времето…
Те, заедно с доброто образование, придават конкурентоспособност на всеки кандидат за работа. Работодателите търсят и предпочитат спортисти, защо те са по-уверени в себе си и имат по-голямо самочувствие в сравнение със връстниците си, които не са тренирали активно.

Вече свикнали на работа в екип те по-лесно общуват със своите колеги в работата, умеят да влияят на други и да приемат критика. Те са и по-склонни да жертват част от своята индивидуалност в името на успеха на екипа.
Забелязано е, че хората, които са тренирали в отбор, много по-леко се справят със стреса във финансовата сфера например. Затова подобни организации търсят да наемат  спортисти – те безпроблемно се адаптират към постоянния натиск и високата конкуренция в тази област.

Но и индивдуалните видове спорт – като бягане, ски, плуване, тенис и други, формират много ценни качества у човека. Те го правят по-мотивиран, издръжлив, способен да бъде лидер в сравнение с тези, които не са свикнали с упорити тренировки. Спортистът е по-дисциплиниран и фокусиран на конкретни задачи. Той се е научил на нещо изключително значимо: в живота има успехи, но и провали и трябва да си готов да ги посрещнеш. Важното е да не се отказваш – целта, която преследваш ще постигнеш, ако не се предаваш.

Така, че ако искаме да имаме успешна кариера, ще трябва и да спортуваме – активно и всеки ден, без да прекъсваме, независимо от възрастта си. Това, което ще ни даде спорта никой друг няма да е в състояние да го направи на планетата.
А това е Самайя и тя е само на 6 годинки. Но вече е истински магьосник в баскетбола, защото много иска да бъде суперзвезда. И точно защото неуморно работи за това, то несъмненно ще се случи.
Със сигурност Самайя няма да има проблеми и в бъдещата си професионална кариера. С каквото и да се заеме утре това хлапе качествата, които изгражда сега спорта у нея, ще и помагат в пътя и към върха.