Далаверата да раздухваш мита за „държавата-враг“

Далаверата да раздухваш мита за „държавата-враг“

https://i0.wp.com/anna-news.info/wp-content/uploads/2017/05/US-Troops-Europe.jpg?w=640&ssl=1

Една тема сега измести много други от нашия дневен ред. Отношение към нея незабавно взеха най-висши държавници и  бюрократи у нас. По най-гледаните телевизионни канали се появиха добре охранени политици, обслужващи ги журналисти и „интелектуалци“, за да посочат каква трябва да е реакцията ни. Те не криеха гнева си от това, че точно ТЯ си позволява да коментира приемани от любимите ни управляващи съдбоносни решения в областта на националната ни сигурност. На нас – простосмъртните данакоплатци, за пореден път ни бе припомнено, че точно НЕЙНИТЕ дейности са в основата на милитаризацията на района и нарастването на напрежението в Черно море. Но не само там, а и навсякъде по света.

Мотивът за тази бурна реакция на „силните на деня“ в прекрасната ни Татковина бе изказване на официалният представител (говорител) на руското министерство на външните работи д-р Мария Захарова. Пред журналисти тя заяви, че Москва е обезпокоена от нарастването на военната активност на НАТО в акваторията на Черно море, защото тези действия разклащат регионалната стабилност.  Захарова подчерта, че се увеличават корабите от военноморските сили на държави-членки на НАТО в Черно море, полетите на разузнавателни самолети и безпилотни апарати около границите на Русия. Според нея се модернизира инфраструктурата на България, Румъния, на техните територии се  разгръщат настъпателни въоръжения, а  по време на учения там се разиграват сценарии, които предвиждат удари  по територията на Русия. Ескалацията на военната активност на алианса  не може да не предизвиква сериозна тревога, заяви Мария Захарова.

Естествено, реакцията на родното ни външно министерство не бе трудна за прогнозиране. На по-слабо ориентиращите се като нас бе обяснено, че струпването на натовски кораби и самолети в Черно море, увеличаването на военните учения в непосредствена близост до руските граници, не е безсмислено. То има конкретна цел: „засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните членки“.

В интерес на истината и  тези разменени реплики между представители на нашето и руското външно министерство не са от особено значение – това е част от заниманията на дипломати. Далеч по-важно е да се запитаме: а дали въобще има смисъл от съществуването на НАТО в наше време?

https://i0.wp.com/img2.goodfon.ru/original/1920x1200/d/71/artillerymen-105mm-u-s-army.jpg?w=640&ssl=1

Тед Карпентър е изтъкнат американски учен, автор на 12 книги, последната от които се появи през 2019 г. и е озаглавена „НАТО: Опасният динозавър“. Във влиятелното списание The American Conservative се появи интересна негова статия, в която се прави извода: последните военни акции на Вашингтон в Източна Европа и в Черно море предизвикват основателна тревога. Увеличават се опасните инциденти между руски и американски военни самолети, които летят в непосредствена близост до руското крайбрежие в Черно море и на хиляди километри от територията на САЩ. Това е безрасъдна практика, която лесно може да ескалира в много опасна конфронтация, пише Тед. Той задава въпроса как биха реагирали американците, ако Русия реши да установи свое военноморско и въздушно присъствие в Мексиканския залив, действащо от бази в съюзнически страни като Куба, Венецуела и Никарагуа.

Тед е убеден: не Русия застрашава САЩ, а Америка и техните съюзници в НАТО заплашват сигурността на Русия. И, ако не се трансформира агресивната в благоразумна политика, то опасността от война става напълно реална, обобщава той.

Ше си позволя да се позова и на друг американски експерт – T. Коулс от Института за познание на университета в Плимут. Той също е автор на няколко книги, включително на „Човешки грешки“ и „Приватизирана планета“. Т.Коулс публикува в изданието на the Strategic Culture Foundation статия, посветена на НАТО. Той се пита каква е същността на този военен алианс в наши дни? И отговорът извежда в заглавие на публикацията си: провокиране на Русия и източване на бюджети за здравеопазване по време на пандемия от коронавирус. Най-малко два процента от националните военни разходи на членовете на алианса отиват за неговото финансиране, докато в същото време Световната здравна организация (СЗО) продължава да е с остър недостиг на пари. Тя предупреждава, че поради липса на средства 80 милиона бебета в света са изложени на риск от дифтерия, морбили и полиомелит. Елитите на държавите-членки на НАТО, обаче, обогатяват военно-промишлените комплекси.

T. Коулс дава за пример Литва, в която е настанена натовска бойна група. Вместо да харчи пари за обществено здравеопазване, властите на тази страна заради натовски провокации излагат населението  на риск от война с Русия. Медии в Литва съобщават за „скъпата и неефективна мрежа“ от болници в страната, заради което там е наложена строга карантина против Ковид-19. Не по-различна е ситуацията и в друга прибалтийска република – Латвия, отбелязва Т.Коулс. Министър-председателят на тази натовска държава Артърс Каринш заявява, че е песимист относно намирането на допълнителни средства за здравните работници. Но пари за НАТО и в Латвия има предостатъчно.

https://i0.wp.com/topcor.ru/uploads/posts/2018-12/1544077939_490928w_1470220333.jpg?w=640&ssl=1

Съседна Полша, пише Т.Коулс, ще похарчи 1.5 милиарда долара до декември 2022 г., за да се въоръжи с ракети, насочени срещу Русия. Но и нейната здравна система е в окаяно положение. По оценка на Европейската комисия (ЕК), в Полша е „продължително времето за изчакване на търсени медицински услуги, лоши са условията на труд и е ниско заплащането на медицинските специалисти“. В тази страна има едва 2.3 практикуващи лекари и 5.2 практикуващи медицински сестри на 1000 души от населението.

Т.Коулс стига до извода, че САЩ и неговите съюзници в НАТО непрекъснато увеличават заплахата от ядрен апокалипсис, като продължават да провокират Русия в непосредствена близост до нейната територия. А това буквално размива границата между мира и войната, заключава Т. Коулс.

НАТО нищо не дава и на страната ни, но за сметка на това взема – и то не малко. През 2018 г. България е платила за удоволствието да е негов член „скромната“ сума от  над 1 милиард и 538 милиона лева. Но перспективите са обнадеждаващи – очаква се скоро да започнем да плащаме по около два милиарда лева годишно.

Малко или много са тези пари може да узнаем при сравнение. Така например с проектобюджета за 2021 г. се предвижда от 1 януари увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от жалките 250 лв. на също така мизерните 300 лв., за което се отпускат 474,0 млн. лв. Или, ако се откажем не просто от безсмисленото, но и заредено с твърде много заплахи членство в НАТО, то само минималната пенсия може да скочи в пъти. Парадоксът е и в това, че точно България – най-бедната държава в ЕС, е на първо място по разходи за отбрана: 1.69 на сто от бруто вътрешния продукт при средно за ЕС 1.2 на сто.

А ето мнението на още един американски експерт – Дъг Бандоу. Той е бил асистент на президента Роналад Рейгън и има докторска степен от Станфордския университет. Редовно сътрудничи на авторитетни медии, като  Fortune, Wall Street Journal, Washington Times, ABC, CBS, NBC, CNN, Fox News Channel, MSNBC… Старши научен сътрудник е в Института Катон, специализира международна политика. Автор е и на книгата „Външнополитически глупости: новата глобална империя Америка“.

Дъг публикува  статия в The National Interest, озаглавена „Повече приятели, повече война. Разширяването на НАТО не подобрява американската сигурност, а обижда Русия и може да доведе до война“. За него НАТО е алианс, който е бил създаден против Съветския съюз и за защита на Западна Европа. Но неговата мисия е била изчерпана в момента, когато е паднала Берлинската стена и се е разпаднал Варшавския договор. „През цялата история много съюзи са действали като подпалвачи на война, а не като противопожарни препятствия, защитаващи от пламъците на войната. Няма никакви причини да очакваме, че НАТО с нещо ще се отличава от тях“, обобщава Дъг.

https://i0.wp.com/on-planet.ru/uploads/posts/2017-01/1483949763_587270c5c461880a158b45b9.jpg?w=640

НАТО го има защото я има „заплахата от Русия“. Но, ако с това пропагандно клише не промиваха всекидневно мозъците ни, то фундамента на алианса ще рухне. И това ще е лична трагедия за една  огромна армия от политици, военни, бюрократи, журналисти, „интелектуалци“ на повикване, за всевъзможни „експерти“. В денят, в който НАТО престане да съществува за тях ще пресъхнат – за едни ручейчета, за втори – поточета, но за трети пълноводни реки от  долари и евро. Словоблудството с „руската заплаха“ е техният златен рудник, който им позволява да имат жизнен стандарт, за който повечето от нас не са и сънували. Впрочем това обяснява и защо едни  наши генерали например, които дължат кариерата си точно на руски военни университети и академии, от върли русофили преди три десетилетия днес са заклети русофоби. Само много голям наивник би могъл да повярва, че не пачките, а  интересът към защитата на прекрасната ни Татковина е причината за подобна трансформация.

НАТО днес е организация, на която най-точна диагноза постави френският президент Еманюел Макрон: тя се намира в „мозъчна смърт“. С този термин в медицината се обозначава биологична смърт, когато пациента е в състояние да стане трупен донор на органи. Каквито и усилия да се правят сега за  връщане на алианса към живот, това не отменя факта: НАТО  е една ненужна организация! И най-новата и стратегия за 2030 г. показва, че не  Русия, а самата тя е една от най-големите заплахи за мира в  Европа. А и не само на нашия континент.

Истина, която щедро платените натовски манипулатори все по-трудно ще скриват.