За броени минути той ще блокира всеки район

За броени минути той ще блокира всеки район

https://i0.wp.com/natsbez.ru/wp-content/uploads/2022/01/ff56e1d462f1a7894de5b43bba1b8292484e89a4.jpg?w=640

Започва втората фаза на руската военна операция, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в  интервю за телевизионният канал India Today. Нейната задача е пълното освобождение на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). Същевременно руският военен министър Сергей Шойгу изтъкна, че сега руските въоръжени сили „внедряват нови способи за водене на бойни действия за най-добра адаптация към съвремените условия на военно противоборство“. Става дума и за използване в новата фаза на операцията в Украйна на най-съвременни оръжия, създадени в Русия, включително с елементи на изкуствен интелект.

Във вторият етап на своята операция руските въоръжени сили ще трябва да обкръжат напълно  около 45000 добре подготвени украински военнослужещи. И така да ги изправят пред алтернативата  да се предадат или да бъдат ликвидирани. В последните дни руските военни нанасяха все повече и по-мощни ракетни и авиационни удари не само в тила на противника, но и непосредствено по неговите позиции на фронтовата линия. А това, според западни експерти означава, че броени часове остават до най-мащабното настъпление на руските войски. С превземането на Мариупол, където бяха ликвидирани и пленени хиляди от най-добре мотивираните и обучени  украински военни и фашистки формирования, се освободиха и допълнителни руски сили за участие във вторият  етап на операцията.

Според западни военни експерти в предстоящата битка Русия ще покаже своите истински военни възможности, които не бяха използвани в първата фаза на операцията.  На това мнение е и Институтът за войната и мира  (The Institute for War & Peace Reporting  – IWPR) , който включва авторитетни журналисти и  експерти в областта на мира, конфликтите и войната. Щаб-квартирата му е разположена в Лондон, има координационни офиси в САЩ и Нидерландия. Негови специалисти наскоро изтъкнаха, че започващата втора фаза на руската военна операция най-вероятно ще се води на съвършенно друго технологично равнище. Конкретно те посочиха вероятното използване на една от най-съвременните руски системи за дистанционно миниране, наречена „Земеделие“, която не притежава нито една друга армия в света.

За първи път това уникално оръжие бе показано на на военния парад планиран за 9 май 2020 г., но проведен на 24 юни същата година заради пандемията. Работата на „Земеделие“ напомня на добре познатата ни „Катюша“ и нейните съвременни варианти –  ракетните системи за залпов огън (РСЗО) „Град“ и „Торнадо“. Но вместо бойна част при нея се използват носители на мини, които буквално „засяват“ земята.  Оттук е и названието на комплекса – „Земеделие“. Калибърът е същия, както и използваният от РСЗО  (122 мм), но „Земеделие“ има не 40, а  50 направляващи тръби за изстрелване на реактивни снаряди. За  разлика от РСЗО снарядите на „Земеделие“ не се взривяват, а  падат или се зариват в земята. Всеки от тях е зараден с касети, които съдържат по няколко десетки мини – както противотанкови, така и противопехотни. Така се минират особено опасни направления, намиращи се  на разстояние от 5 до 15 км.

https://i0.wp.com/ic.pics.livejournal.com/gmorder/36603042/3241897/3241897_800.jpg?w=640&ssl=1

Но при необходимост „Земеделие“ може да бъде използван и като РСЗО – да изстреля реактивните снаряди с мините върху позициите на противника. И така да унищожи голямо количество негови военнослужещи  и бронирана военна техника.

В състава на комплекса „Земеделие“ влизат бойна машина, разположена на бронирано шаси  с висока проходимост „КамАЗ“, транспортно-зареждаща машина и транспортно-пускови контейнери, които носят инженерните боеприпаси. На всяка бойна машина са поставени по два контейнера, всеки с по 25 реактивни снаряда. Те специално са създадени за „Земеделие“ и характеристиките им са строго секретни.

Презареждането на изстреляните снаряди в направляващите тръби става не поединично, а със смяна на двата контейнера с нови,  вече  зарадени с по  25 снаряда. За тази цел комплексът използва транспортно-зареждаща машина. Това пести време за следващ залп и така повишава ефективността на „Земеделие“. Същевременно се увеличава безопасността на военните, които работят с тази система. „Земеделие“ пази и живота на сапьорите,  защото върши тяхната опасна работа за поставяне или за елиминиране на вече разпръснати мини.

Противопехотните мини се разполагат на повърхността на земята на четири „лапи“ и изхвърлят встрани четири нишки, дълги 10 метра. При докосването им от противников войник следва взрив. Всяка от противотанковите мини има заряд от около два кг взривно вещество. Те имат неконтактен взривател, който реагира на магнитно поле или на разместване на мината. За по-малко от десет минути „Земеделие“ създава истински „огради“ от мини, които са непреодолими за преминаване от противника – всеки опит да го направи гарантира неговото ликвидиране.

Новото уникално руско оръжие е специализирано за дистанционно миниране. То автоматично обработва данни за точно позициониране, които получава от  руската спътникова навигационна система  ГЛОНАС. Разполага и със своя метеорологична станция, благодарение на която внася корекции в траекторията на полета на снарядите в зависимост от температурата на въздуха, влажността, силата и посоката на вятъра, атмосферното налягане и др. Мощният процесор, с който е снабден „Земеделие“,   определя автоматично дистанцията, на която трябва да се „засадят“ мините, въвежда и параметрите на самоликвидацията им. Информацията за района, в който са поставени мините се вкарва в специална електронна карта, която се изпраща по защитен канал  на щабовете на войските. Това им позволява да планират собствените си действия. „Земеделие“ е в състояние да създаде  минно поле с всяка пожелана сложност, включително като оставя проходи за своите войски. Същевременно определянето на времеви интервал на действие на мините  пази мирното население – след като престанат да бъдат необходими мините се самоликвидират и хората  спокойно може да се движат в минираният преди това район.

Мините, които използва „Земеделие“ също са специално създадени за това оръжие. Те са способни да различават човека от животните, както и да разпознават човешките крачки в условията на силен шум от преминаващи бронирани машини. Противотанковите мини са снабдени с безконтактен магнитен датчик – дори и танка да не е настъпил с веригата си мината, тя ще се взриви в мига, когато той се окаже над нея.

Комплекс „Земеделие“ вече бе използван за първи път в бойни действия край украинския град Харков. Там той минира опасен район – ако проявявате интерес може да видите видеото, което бе публикувано от руски военни.

С един залп „Земеделие“ може да минира район, който се равнява на няколко футболни стадиона. Но е възможно да се минира и ограничен участък. Освен блокиране на противника „Земеделие“ защитава своите войски от пробив на диверсионни групи на противника.

https://i0.wp.com/ic.pics.livejournal.com/bmpd/38024980/8123022/8123022_original.jpg?w=640&ssl=1

Руските конструктори продължават да работят  върху нови боеприпаси, които още повече ще увеличат бойните възможности на комплекса. Като например, „интелектуални мини“, които ще могат да разпознават  „своите“ и  „чуждите“. Руските войници например, ще получат датчик, с който спокойно ще се движат по минното поле, защото мините в този момент ще са деактивирани. Но щом те преминат засятото с мини поле, те отново ще се самоактивират. Що се отнася до противника той не е в състояние да обезвреди вече посятите мини – той нито може да ги извади от земята, нито да ги ликвидира.

Появата на уникалната инженерна система за дистанционно миниране „Земеделие“ увеличава съществено ефективността на руските войски. Ето защо е много вероятно тя да бъде активно използвана и в сега започващата втора фаза на операцията за демилитаризация и денацификация на Украйна, провеждана от Русия.