Защо цените на всичко са устремени само нагоре?

Защо цените на всичко са устремени само нагоре?

https://i0.wp.com/businessman.ru/static/img/n/1/9/2/2/1/5/0/i/1922150.jpg?w=640&ssl=1

Възможно е да сте забелязали, че в последните месеци неотклонно поскъпва всичко. Но, ако това не ви е направило впечатление най-вероятно друг вместо вас пазарува или е поел разходите ви. Е, има и още по-добър вариант – вие сте част от онази неголяма група наши сънародници, на които доходите им са достатъчно големи, за да си губят въобще времето с подобни наблюдения.

Но, ако сте като мен и оцелявате на едната заплата или пенсия, то  нормално е да се запитате: а защо по дяволите е тази препускаща скъпотия? И вижда ли и се краят въобще?

За съжаление, ние сме в самото начало на ръста на цените на всичко –  това днес е световна тенденция. Така Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) отбелязва забележим ръст на цените на всички видове продоволствие. През април тази година те са се увеличили с 31 на сто в сравнение с миналата година, като са достигнали максимума за последните 7 години. За това несъмненно съпричастна е и пандемията от коронавирус, както и лошите световни добиви.

За очертаващата се тенденция на непрекъснат ръст на всичко допринася и поскъпването на енергийните ресурси, в това число и на природния газ. На 1 март т.г. у нас неговата цена бе  28.64 лв./МWh, през  април бе увеличена на 33.19 лв./МWh, а за месец май тя вече е 37.71 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). От „Булгаргаз“ съобщават, че тази суровина през идващите месеци ще продължава да поскъпва.

По-възрастните сред нас помнят добрите  стари времена, когато за България всичко, което идваше от тогавашния Съветски съюз, бе на символична цена. Но победилата „демокрация“  превърна Русия от наш верен приятел и съюзник в заклет враг. Българската официална русофобия стана  неразделна част от цялостната антируска дейност, която САЩ и Великобритания най-вече реализират навсякъде в света, където имат влияние. Сред глобалните задачи, които русофобите преследват сега са недопускане на ефективната и напълно безопасна руска ваксина „Спутник V“ (за разлика от западните, като Pfizer и Moderna например!), блокиране на невероятно изгодния за Европа проект „Северен поток-2“, създаване на всевъзможни препятствия пред взаимоизгодното сътрудничество с Русия.

В последните седмици стана известно, че генералната ни прокуратура проверява взривове, станали в складове за оръжия у нас. Внушава се в публичното пространство, че те са резултат от действия на руски специални служби. Това е българският вариант на т.н. „чешки скандал“, който продължава да се тиражира от много световни медии. Накратко ще ви припомня за него.  На 16.10.2014 г. в разположен край  чешкото село Врбетице оръжеен склад, се взривяват 58 тона боеприпаси. А на 3.12. 2014 г. в друг склад, разположен на 1200 м от първият, са унищожени 98 тона материали. И двата склада са собственост на местната компания Imex Group, които тя използва под наем от чешкото държавно предприятие „Военен технически институт“. Според представители на компанията на нейните складове са се намирали автомати и артилерийски снаряди.

Минават седем години, през които чешките следствени органи провеждат множество разследвания. И нищо не установяват.  Преди пет години приключи и съдебен процес в Чехия, който  продължи цели две години. И на него не се е появила дори и сянка от подозрение за причастността на чужди субекти към взривовете в Врбетице.

Докато изведнъж чешката Служба за безопасност и информация (Bezpečnostní informační služba – BIS) съобщи: за тези взривове са виновни руските специални служби! И на 18 април т.г. Чехия официално ги обвини в причастност към тях. Чешкият външен министър Ян Хамачек заяви, че боеприпасите е трябвало да се взривят не в чешките складове, а в България, където ги е очаквал собственикът на оръжейната компания „Дунарит“ – Емилян Гебрев. Но, според версията на Хамачек, монтираните мини са реагирали преждевременно, а не както е било планирано.

А една от главните причини да избухне т.н. „чешки скандал“, е желанието на САЩ руската компания „Росатом“ да не бъде допусната до търга за изграждане на реактор за атомната централа „Дуковани“ –  той да бъде запазен  за Westinghouse. Без значение е факта, че нейният двуконтурен реактор AP1000 не само, че не се харесва от европейски експерти и е невероятно сложен за ползване. Нещо още по-важно: съществуващите реактори на АЕЦ „Дуковани“ заради системите си на охлаждане  са в състояние да работят единствено с реактор от типа ВВЕР-1200 – и с никой друг!

Точно него предложи да построи „Росатом“. Реактор ВВЕР-1200 нейна фирма сега изгражда и на АЕЦ  „Ханхикиви 1“ в Северна  Финландия. Освен това „Росатом“ ще помогне на Чехия да реши и друг много голям проблем – да поеме и утилизирането на отработеното гориво.

Русия предлага  да кредитира строителството – за разлика от  банкрутиралата Westinghouse (през 2017 г. тя обяви, че не е в състояние да се разплати със своите кредитори). През 2010 г.  Westinghouse спечели  търг за разширяване на друга чешка АЕЦ – „Темелин“, но чехите нямат пари за да го реализират. Американците не им дават заем, докато пак Русия преди около пет години  предложи да инвестира работата по него. Естествено, русофобите на власт в Чехия отхвърлиха изгодното предложение, защото идвало от Русия.

За разлика от лидерите на една друга страна, членка на Евросъюза – Унгария. Нейното население има късмет начело на държавата от 2010 г. да е Виктор Орбан (роден е през 1963 г.) – човек, който милее за родината си. Под неговото мъдро ръководство Унгария укрепва взаимоизгодното си сътрудничество с Русия, включително и в атомната енергетика. През 2014 г. тя подписа договор с „Росатом“ за изграждане на още два реактора ВВЕР-1200 към съществуващите други четири. Русия предостави на Унгария и кредит в размер на 10 милиарда евро (общата стойност на проекта е 12.5 милиарда евро).

Сега американската медия Bloomberg съобщава, че в Унгария е подготвен законопроект, който предоставя голяма автономия на тамошния регулиращ орган. Орбан ще има правото да назначава неговия председател за срок от 9 години и да му предостави големи пълномощия. Така много изгодната за Унгария сделка с „Росатом“ няма да може да бъде отменена в случай на идване на проамерикански групи на власт в тази страна. Не е тайна, че в момента САЩ и Запада правят всичко възможно, за да свалят Орбан от власт. А единствената причина за това е, че той не играе по свирките им – защитава унгарските, а не техните интереси.

Може и да не си спомняте, но през 2008 г. руската корпорация „Росатом“ започна да изгражда у нас новата атомна централа „Белене“. Но изведнъж управляващите ни се отказаха от проекта – те угоднически изпълниха нарежденото, което получиха от Америка. Тя остана доволна, само дето България трябваше да заплати  неустойка от 600 милиона евро. По-точно я платихме ние – простосмъртните данакоплатци. Пак под американски натиск „родни“ политици забраниха и тръбопровода „Южен поток“ и така лишиха страната ни не само от огромни печалби, но и не позволиха да бъде защитена енергийната ни сигурност.

По нареждане на Запада сега България осъществява поредна русофобска провокация – обвинява Русия във взривяване на оръжейни складове в периода 2011 – 2020 г. Без никакви доказателства, естествено. Не кой и да е, а „обществената“ телевизия  БНТ предостави  предаването „Светът и ние“  за развихряне на  т.н. „разследващ журналист“ Христо Грозев. Този образ е част от групичката около сайта „Белингкат“ – една истинска „фабрика за дезинформация“, създадена за информационна война срещу Русия. Тя е тясно свързана и е финансирана от западни специални служби – с нея ще ви запозная скоро. Но това, че точно БНТ тиражира лъжите на „Белингкат“, потвърждава: русофобията е новата държавна стратегия на България към Русия!

Русофобската ориентация на хората, които са поставени от Запада да управляват днешна България, не води до нищо добро. Страдат икономическите ни връзки  с великата славянска страна – и то във всички сфери: от търговията с недвижими имоти до индустрията. Особено ярко това се забелязва в туристическия отрасъл – щедрите руски туристи едва ли ще ги видим повече по нашите планински и морски курорти. А това, че стотици фирми ще фалират и хиляди хора ще останат без работа е проблем, който най-малко  вълнува русофобите у нас.

Оказва, че освен външни има и твърде много вътрешни фактори за започващия ръст на цените у нас. За съжаление, не е далеч деня, когато в резултат на този процес сегашните ни мизерни доходи ще ни изглеждат  като недостижима мечта.