Защо тя се оказа една от най-безопасните държави днес?

Защо тя се оказа една от най-безопасните държави днес?

https://i0.wp.com/www.vesty.co.il/PicServer5/2020/03/18/9853277/985327601002265640360no.jpg?w=640&ssl=1

Все повече хора на планетата са заразени с коронавирус – по данни от 22 април общият им брой вече е около два милиона и 600000 души. Недостижим лидер в негативната класация продължава да е САЩ  с близо 826200 заболели и над 45400 починали.

Стремителният ръст на новозаразените продължава да изостря кризата в осигуряването със защитни средства, включително и за медицинският персонал в повечето държави на света. Има огромен недостиг на медицински маски, тестови комплекти, на апарати за изкуствена вентилация на дробове и др. Производителите им не смогват, защото потребностите са огромни в цял свят. Френският министър на здравеопазването Оливие Веран например подчерта: ние произвеждаме осем милиона маски всяка седмица, но потребяваме 40 милиона за този период! Властите на тази страна сега очакват с нетърпение да получат над милиард от тези защитни средства, поръчани най-вече в Китай.

Но докато богати страни, като САЩ, Канада, Великобритания, Франция и др., търсят спешно начини  да си осигурят така необходимите им защитни средства, този проблем не съществува за Израел – единствената еврейска държава в света, с население от над 8,7 милиона души. Тя сега е много добре запасена с необходимите и вентилатори, тестови комплекти, маски  и друго медицинско оборудване.

Но преди броени седмици Израел също имаше сериозни проблеми с оборудването на своите клиники и болници със защитни средства против коронавирус. И тъй като за осигуряването им тя не може да се конкурира с държави като САЩ и Германия например, тя постъпи нестандартно: прехвърли отговорността за доставката им на своя Институт за разследване и специални задачи. Става дума за израелската агенция за контратероризъм и секретни операции, известна повече с името „Мосад“.

Йона Джеръми Боб е анализатор на всекидневника „Йерусалим пост“ и за него наблюдава работата на разузнавателните служби на Израел и  света. Работил е за Израелските отбранителни сили  (Israel Defence Forces – IDF), за външното и правосъдното министерство на Израел. Коментира за медии като CNN, BBC, Skynews, Voice of America, Reuters, KABC Los Angeles Radio, KABC New York Radio, Russia Today и др. Изнася лекции в САЩ, Канада, Израел…

https://i0.wp.com/www.apravda.com/sites/default/files/field/image/izrail-koronavirus.jpg?w=640&ssl=1

Негова публикация, посветена на действията на Мосад в условията на пандемия, бе разпространена от много световни медии. А както отбелязва авторът и, тя се е появила едва след като защитните средства, осигурени от Мосад, са пристигнали на територията на Израел. Самият директор на Института – Йоси Коен, оглавява специално създаден команден център, в който влизат представители и на други звена за национална сигурност, както и на Министерството на здравеопазването. Премиерът на страната – Бенямин Нетаняху, е задължил шефа на Мосад да отговаря за осигуряване на страната на необходимото и медицинско оборудване от чужбина. Една от причините за това е, че много от комплектите са от страни в Персийският залив, с които Израел няма дипломатически отношения.

За Мосад има много журналистически разследвания, книги, филми… А за действията на тази – несъмненно изключително ефективна организация за специални операции, най-подходящото определение е „нестандартни“. Така служител на Мосад разказва в интервю за израелският канал 12, как работи тя – като осъществява „чувствителни“ операции. „В света като цяло ще има голям недостиг на защитни средства – споделя анонимният служител. – Хората умират поради липса на оборудване. Но на населението на Израел то няма да  липсва“.

На журналистическите настоявания за повече конкретика, агентът отказва да даде подробности. Но когато директно е запитан дали средствата включват и кражби на доставки, предназначени за други страни, агентът признава: „Е, откраднахме, но малко!“ За Мосад – организацията, която съумя да задигне свръхсекретният  ядрен архив на Иран, едва ли е  проблем да открадне защитни средства против коронавирус.

The New York Times цитира израелски експерти, според които Мосад се е оказала изключително ценна структура. Нейните агенти имат връзки в целия свят и могат бързо и гъвкаво да действат. За броени дни те осигуриха на Израел медицинско оборудване и производствени технологии от чужбина. В края на март агенти на Мосад доставиха в страната над 100000 теста, над 1,5 милиона защитни маски, стотици хиляди маски от типа N-95, защитни костюми, очила, медикаменти и др. Те разполагат със списъци, подготвяни и актуализирани от израелското здравно министерство за най-необходимите материали, които трябва бързо да  изпратят в страната. Благодарение на агентите на Мосад в света е бил предотвратен техният дефицит в Израел, който продължава да затруднява борбата с коронавирусът в повечето други държави.

Няма съмненния, че Институтът за разследване и специални задачи на Израел ще разширява нестандартните си действия, дремейки му за това как ще реагира обществеността в потърпевши от тях държави. Впрочем запознати с тази история наблюдатели не се и съмняват, че като се намесва в глобалната верига на медицинските доставки, Мосад преследва и друга цел: да осуети така необходимите защитни средства за враговете на Израел. Като Иран или Сирия например.

Вярно, разкритията за специалните операции, които сега реализира Мосад определено породиха буря от негативни емоции, особено в страни от Близкият Изток. Но за управляващите в Израел много по-важно е, че възприетата от тях стратегия за противодействие на коронавирусът, се оказва ефективна. Това се оценява и от експерти в други държави: в рейтингът на мерки за защита от него Израел е на първо място в света, отбелязва германският седмичник Focus. Страната се цитира най-често като образец за кризисно управление в условията на пандемия. Много добри са показателите на Израел и за ограничаване на пътувания, бърза мобилизация при извънредни ситуации, прилагане на държавни технологии за следене на разпространението на коронавирусът. Доверието към премиера Нетаняху продължава да расте сред израелците. И той е прав, когато твърди: Израел е една от най-безопасните страни в света в условията на пандемията.

А що се отнася до нестандартните операции на неговият Институт за разследване и специални задачи, то негласно се прилага правилото, дошло от древността: победителите не ги и съдят…