Защо те са на първо място по брой на заразени с Ковид-19?

Защо те са на първо място по брой на заразени с Ковид-19?

https://i0.wp.com/img-s3.onedio.com/id-574d9099817981af14d8ad1e/rev-0/raw/s-75cba55c78d5a4b82154be54e8f7450e7eb1092b.jpg?w=640&ssl=1

Майкъл Бут е много популярен английски писател и журналист, който пише за храна и пътешествия. На български е преведена чудесната му книга  „Почти перфектните хора“.  А сега в популярният национален японски всекидневник „Асахи Шимбун“  („Утринно слънце“) се появи негова публикация, по повод на най-новата му книга – „Япония, Южна Корея и Китай: три тигъра не могат да живеят в една планина». В японският вестник той разказва за своето пътешествие из тези страни, което е осъществил за да напише книгата си. С огорчение той споделя, какво е установил – държави с невероятно богати кулинарни традиции сега понасят отрицателното въздействие на американската култура на хранене. Какво донесе тя на Япония например, пита Майкъл. И отговаря: хамбургери, пържено пиле, богати на захар напитки, силно преработени индустриални храни. За него това не е ядене, а боклук, който носи много вреди за здравето на хората – като  затлъстяване и диабет например. Съответно отслабват позициите на традиционни японски продукти и кулинарни навици. Аналогична е ситуацията с китайската и с корейската кухня.

Майкъл отбелязва, че според шефовете на американски заведения за бързо хранене те са необходими на хората в света, защото им предлагат евтина и лесно достъпна храна с определено качество, дори и да не е първокласно. Хората с ниски доходи могат бързо да напълнят стомаха си с малко пари.

Но истинският проблем с бързото хранене в Съединените щати не е скоростта или ниската цена, пише Майкъл. Неговата единствена цел е да продава възможно най-евтините съставки (пшеница, вода, захар и буквално дори въздух, както е с хляба) за да носи максимална печалба с минимален персонал. Американската хранителна промишленост безмилостно се движи в тази насока, без да се интересува от нищо друго. Тази култура на ядене, който днес разнася САЩ по света силно вреди на  здравето на хората и на околната среда смята Майкъл. И ни съветва: ограничете храната си до традициите на вашата страна, открийте прелестта на вашата национална кухня! Боже, благослови Америка, но нека храната и остане там, заключава Майкъл Бут.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/57035/pub_5b6ab5a285904900aa272137_5b6ab816264ebb00a805d8ea/scale_1200

Впрочем той  далеч не е единственият, който предупреждава за опасносттите за хората, които носи американският начин на хранене. Преди две десетилетия се появи труда на Ерик Шлосер „Нация за бързо хранене: тъмната страна на общоамериканското хранене“. Много скоро тя влезе и в списъка за световни бестселъри на The New York Times. В нея авторът описва влиянието на индустрията за бързо хранене не само в Америка, но и върху света и конкретно как тя е довела до истинска епидемия от затлъстяване. А не е никаква тайна, че свръхтеглото не просто вреди на здравето на човека, но реално и ефективно намалява продължителността на живота му.

На подобно мнение е и Кенет Рогоф – професор в Харвардският университет. Project Syndicate разпространи неговата публикация, наречена „САЩ експортират затлъстяване“. В нея Кенет обвинява страната си, че натрапва своята култура на хранене на света и така съсипва здравето на милиони хора. Той обръща внимание и на пагубната роля на лобистите и на рекламата, които работят за индустрията за бързо хранене.

Тези мнения на авторитетни личности се потвърждават от множество проучвания на учени от различни организации. Така изследователи от Бостонският университет анализираха над хиляда блюда на десет от най-известните американски мрежи за фаст фууд, в това число и широко разпространените и у нас заведения за бързо хранене, като McDonalds и KFC. Те  са разгледали размера на порциите, калорийността им, съдържанието на сол в  предлаганата храна. Особено внимание са отделили на закуските, гарнитурите и десертите. Проследили са и как са се променяли показателите им през 80-те, 90-те и след 2000 г.

Така е било установено: всички разглеждани показатели непрекъснато се влошават с годините. Храната става все по-калорийна, в нея се слага все повече сол, което е пагубно за човешкото здраве. Вярно, разнообразието на предлаганата храна се е увеличило с над 200 на сто – средно на пазара всяка година се появяват 23 нови блюда. Но трябва да се знае, изтъкват учените, че новите продукти като правило са още по-вредни в сравнение с „класическите“, които са се продавали преди години.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1878023/pub_5e12dd2034808200b16e1d17_5e12e69f1ee34f00b180fb5a/scale_1200

Дали е актуална подобна тема сега, когато сме във вихъра на пандемията от коронавирус? И още как: та от начинът ни на хранене – дали ще е по „американски модел“ или ще следваме добри хранителни практики, в най-голяма степен зависи дали ще съхраним здравето си. Факт е, че САЩ  са на първо място в света в негативната класация относно разпространението на Ковид-19. Данните за 23 ноември показват, че в тази страна са регистрирани близо 12 милиона и 600 хиляди заразени с коронавирус, като общият брой на починалите от коронавирусна инфекция в САЩ е 262757 души. И най-вероятно една от главните причини това да се случва е американският начин на хранене.

Ефективни лекарствени средства против коронавирус, които да са напълно безопасни за човешкото здраве няма. А и не може да има – всеки продукт на фармацевтичната индустрия като решава някакъв възникнал проблем,  същевременно поражда нови.

Ето защо в условията на пандемията от коронавирус, която никой не знае колко дълго ще я има, е още по-важно  да внимаваме как и с какво се храним.

В наш интерес е да го правим, ако искаме да ни има още дълго в този прекрасен и леко луднал свят.