Защо те не търсят работа в чужбина?

Защо те не търсят работа в чужбина?

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 705x235.jpg

Не познавам хора, които да не са си задавали въпроса, защо едни държави преуспяват, а други са замръзнали на достигнатото в развитието си или едва кретат. Първите са истински магнит, който привлича милиони хора. А останалите са просто пространство, от което населението постепенно се изнася към процъфтяващите страни.
Не е трудно да се досетим, към коя група се отнася прекрасната ни Татковина. Неоспорим факт е, че над 2,5 милиона българи в трудоспособна възраст живеят и работят в чужбина. Данните са за 2016 г., но не бих се учудил, ако вече са закръглили цифрата от три милиона.
Още по-тревожна е очертаващата се тенденция. Проучване на агенция „Сова Харис”, осъществено през миналата година сочи, че всеки четвърти работещ у нас мисли да забегне в чужбина. Най-висок е техния дял сред най-младите ни сънародници – тези на възраст до 40 г. А основната причина да напуснат България за 95 на сто от кандидат-емигрантите, е по-високото заплащане в чужбина. Показателно за нашенската мизерия е, че около 40 на сто от анкетираните не биха търсили работа в чужбина, ако получаваха заплата до 2000 лв. Други 46 на сто определят размера и в границата между 2 и 3 хиляди лева. Сред водещите мотиви на хората да напуснат страната, е и търсенето на по-добра социална система (за 50 на сто), както и по-добро здравеопазване – за 40 на сто. Близо половината от кандидат-емигрантите обмислят да останат в чужбина за период до 10 години.
Как се случи така, че България – страна, невероятно красива и надарена от Всевишния с великолепни природни условия стигна дотам, да подтиква децата си да я напускат? Не се и съмнявам, че всеки от моите уважаеми читатели има своето обяснение на тази ситуация. То се е появило въз основа на натрупан жизнен опит, разговори с близки и приятели, от различни информационни източници и пр. И тъй като не обичам да се натрапвам с моите си представи, освен ако не бъда поканен да ги споделя, ви предлагам друг подход. Да се запитаме как една неголяма и хладна страна, като Кралство Нидерландия, се превърна в просперираща държава. Тя е може би единственото място на планетата, в която няма бездомни животни. Тук има пътища осветявани със слънчеви батерии, а на всеки 50 метра станции за зареждане на електромобили. Тук се намира и най-безопасния град на планетата – Хутен, в който не се карат автомобили, а само велосипеди. Това е и държавата, в която се закриват затвори – няма престъпници.

Но особено любопитно за нас, българите, които десетилетия сме се гордеели с невероятно благодатната си земя, е да прочетем, че Нидерландия е най-мощен производител на храна на планетата. Тя заема второ място сред световните доставчици на хранителни продукти, като я изпреварва единствено САЩ. За мен, обаче, е некоректно да се прави подобно сравнение: та САЩ надвишават Нидерландия по потенциал 270 пъти!
Тя не е и топла страна, за разлика от нашата. Разположена е недалеч от Полярния кръг и затова лятото е прохладно, с много валежи – средната температура през юли е около +16°C. Слънчевите дни са малко. Но точно мъгливата Нидерландия, а не ясна България сега е световен лидер по производство на домати. Там се раждат и най-много картофи, лук, захарно цвекло, ечемик, овес…
Как става тази магия? С ред в държавата, но и с нестандартно мислене и много знания. Нидерландските фермери използват последните чудеса, които им предоставя науката и техниката. Сензори и датчици събират и анализират информация за състава на почвата, водата и необходимите торове. Следи се ръста на всяко отделно растение. Роботизирани машини са на полето, а фермерите ги контролират дистанционно посредством дронове. Ако от обикновено поле с картофи някъде другаде събират до девет тона за половин хектар, тукашните фермери прибират над 20 тона!

Най-новите технологии са позволили на нидерландските фермери да съкратят разхода на вода за поливане с 90 на сто. От 2000 година те въобще не използват пестициди. Употребата на антибиотици в птицевъдството и животновъдството е символична. А това ражда луд интерес в света точно към техните продукти – кой знае защо хората най-много искат да са дълголетници…
Преди половин век нидерландски фермер – Ян Коперт, използвал химикали за борба с вредители при отглеждането на краставици. Но когато открили у него алергия към тях, той започнал да изучава, кои са природните врагове на вредните буболечки. Днес компанията Koppert Biological Systems е световен лидер в борбата с вредителите с биологични методи.
Впрочем в Нидерландия се предлагат и семена на зеленчуци, които самостоятелно се защитават от основните вредоносни насекоми. Едно доматено семенце на цена от 50 цента от високотехнологичен парник, носи урожай от 68 килограма чисти, здравословни домати. Нидерландия е лидер и в търговията със семена – само от продажбата им годишно печели около два милиарда долара. Особено важно е да се отбележи, че страната не доставя на пазара семена от генномодифицирани продукти.
Бъдещето на селското стопанство в Нидерландия е в ръцете на хиляди семейни фирми. Те се грижат за огромни парникови комплекси, в които доматите висят като грозде на лоза. Няма защо да се учудваме, че холандска ферма е определена от безпристрастно международно жури за най-иновативна в отглеждане на домати на планетата.
Нидерландия печели от износ само на селскостопанска продукция над 80 милиарда евро годишно! А това означава, че и стандарта на живот на холандците е един от най-високите в света – най-ниското регламентирано възнаграждение в страната е над 1500 евро на месец. И още нещо показателно за тази подредена държава, в която цари истински култ към опазване на природата: всеки, който ходи с велосипед на работа получава по 19 евро цента на километър, като добавка към заплатата си. Струва ли да се учудваме, че тя традиционно е в класацията и на най-щастливите страни на планетата?

Нидерландия ни показва, какво може да направи една неголяма страна, с далеч не по-добри от нашите климатични условия, когато има отговорни лидери на различни равнища. И те наистина разработват и следват социално значима политика. Хора, които най-вече мислят за страната си, а не за броя на апартаментите си, квадратните метри на техните тераси и ръста на милионите в офшорните си сметки.
Изводите и сами можете да си направите. А и избори се задават…