Най-опасното място в света

Най-опасното място в света

https://i0.wp.com/en.people.cn/mediafile/201307/01/F201307010918042501087701.jpg?w=640

По време на неговото колониално минало португалците са го нарекли „Прекрасният остров“ (ilha Formosa – „Остров Формоза“ и сега се среща често в различни публикации, като наименование на Тайван). И са били прави: природата е надарила щедро този остров в Тихия океан, разположен само на 150 км от брега на континентален Китай. Вечното лято, което цари на него, отличната му инфраструктура, многото гори, реки и езера, богати на риба, отлични плажове, невероятна кулинария, нощни пазари, ефективна традиционна медицина  и др.,  го правят в един от най-големите центрове за международен туризъм.

Но не само с този отрасъл се слави Тайван. Той е сред лидерите в производството на електроника – заслужено го определят и като един от „азиатските тигри“, заедно с Хонконг, Сингапур и Южна Корея. Неговата супермодерна индустрия, както и международния туризъм носят на острова огромни приходи. Тайван днес е една от най-богатите държави в света – златните резерви на страната надхвърлят 400 милиарда долара. А в столицата  Тайпе живеят  30 милиардера.

Сега, обаче, напрежението около Тайван стремително нараства. Китай припомня, че острова е неразделна част от неговата територия и това не подлежи на обсъждане. Той неминуемо ще бъде присъединен така, както това вече стана с Хонконг (по принципа „една държава – две политически системи“). Затова Китай няма никакво намерение да се смирява със засилващия се контрол на Америка над Тайван. Но управляващите елити на острова имат съвсем друга гледна точка и т.н. „Тайвански проблем“ продължава да стои нерешен.

А днес в световните медии, когато става дума за  този остров, все по-често се среща  думата „война“. Никак не са малко авторите, които са убедени: тя е неизбежна и  скоро ще започне. На подобно мнение са и управляващите в Тайван. CNN цитира неговия министър на отбраната – Чиу Куо-чен, според който Китай може да започне военни действия срещу острова към 2025 г.

Китай днес разполага със супермодерна армия, огромен военен флот и авиация, стретегически ядрени въоръжения. Заедно с Русия е лидер  в хиперзвуковото оръжие, което с лекота преодолява всяка от сега съществуващите системи за противовъздушна отбрана. Ето защо САЩ правят всичко по силите си за да създадат военнен блок срещу Китай. За тази цел те ангажират своите съюзници от Европа, Япония, Южна Корея, Австралия и др. Тази общност, ръководена от Америка,  трябва да е готова да  защити  Тайван от „китайска агресия“.

Естествено, САЩ използват напрегнатата ситуация и за да продават огромни количества свои оръжия на острова. Според CNN, сега администрацията на президента Джо Байдън работи за ускоряване на производството на няколко десетки американски изтребители F-16,  който Тайван е поръчал през 2019 г.

https://i0.wp.com/www.lapatilla.com/wp-content/uploads/2020/02/895328000-1oa6g0jpg.jpg?w=640&ssl=1

Западните политици и обслужващите ги специалисти по „промиване на мозъци“ всячески избягват да споменат един съществен фактор: Тайван не е приет като независима държава нито от САЩ, нито от от Европа. А това означава признаване на китайския суверенитет над острова. Или, ако се следва логиката на международното право призивите, а и военните заплахи да се защитава Тайван от САЩ и Запада, не са нищо друго освен намерения да се наруши териториалната цялост на Китай. Затова точно сега Тайван се  превръща в „най-опасното място на света“ (определението е от заглавие на  The Economist).

САЩ и Великобритания продължават да трупат значителни военноморски сили в този регион. Естествено, с всеки нов западен кораб и самолет вероятността от военен сблъсък расте, защото  в отговор на тези провокации Китай също активизира своя военен флот и авиация. А тъй като според древното правило всички войни първо започват в умовете на хората, сега САЩ и Запада нарастват с всеки изминат ден и пропагандната си кампания за демонизирането на Китай.

Но защо Америка така страстно е обикнала Тайван и не иска да го пусне от обятията си? Та острова се намира на десетки хиляди километра разстояние от границите на САЩ, докато с Китай го дели само Тайванския пролив. Едва ли е заради „демокрацията“ и защитата на „човешките права“, тъй като тя тогава би го признала за независима суверенна държава. Не става дума и заради неговия прекрасен климат, приказни плажове и гори, заради тайните на древната тайландска медицина или невероятните  вкусотии, които предлага острова.

Истината е, че Америка не иска да се раздели с него, защото се касае за колосално количество пари и възможност да се властва и контролира света – та  Тайван е царят на чиповете и микросхемите! Без тях е невъзможно производството на каквато и да е съвременна технология, включително и във военната област. Един пример: в момента автопроизводители изпитват огромни затруднения точно заради кризата в производството и доставките на микрочипове – те не позволяват иначе произведени автомобили да бъдат пуснати за продажба. През юли т.г.  Ford Motor спря или ограничи производството на автомобили в осем от заводите си в САЩ заради недостига на чипове. През септември  Toyota Motor Corp. съкрати производството на автомобили на своите заводи в Япония с около 40 на сто заради глобалния дефицит на полупроводници. Това се отнася за такива популярни марки, като RAV4, Corolla, Camry, Lexus ES.

Усещат го и производителите на смартфони – доставки се забавят, спира се производството на нови модели. А цените им растат – те скочиха с над 5 на сто още през юни. За разлика от предишни години, когато те не са се увеличавали с повече от 2 на сто, сочат данни на Strategy Analytics.

Според експерти дефицитът на полупроводници в глобален мащаб ще продължи да се чувства още по-остро в следващите години. То ще засегне и сферата на битовата електроника, както и медицината. И, естествено, осезаемо ще оскъпи всички стоки и услуги, в които има монтирани чипове.

А най-големият производител на микросхеми е  Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) – тя държи над 56 на сто от световния пазар. За сравнение: на втората след нея компания, американската GlobalFoundries, се пада едва 9.4 на сто от световното производство на микрочипове. Клиенти на  TSMC са едни от най-големите високо технологични корпорации в света – Intel, Apple, NVIDIA, AMD, Qualcomm, Altera, Xilinx, Broadcom, Marvell, HiSilicon, MediaTek, Huawei, Realtek, ARM Holdings, Conexant… При това  TSMC не е единствената компания за производство на чипове в Тайван – там се намират още UMC, ProMOS, Winbond и др. Благодарение на тези гигантски корпорации Тайван е световен лидер в производството на  полупроводникови чипа.

Америка има за какво да се страхува, ако тази супермодерна индустрия се окаже в ръцете на Китай – та той ще получи невероятни възможности за контрол не само над американската, но и над  западната икономика като цяло. Последиците от това са непредсказуеми. Ето защо на всяка цена не трябва да се допуснат тези свръхмодерни заводи и изследователски центрове за развитие и производство на микроелектроника, намиращи се на острова, да попаднат в ръцете на Китай.

https://i0.wp.com/farm6.staticflickr.com/5561/14865452377_ac46e6264b_o.jpg?w=640&ssl=1

От друга страна, като контролира Тайван, САЩ са в състояние да блокират икономиката на Китай. Сега тази държава потребява над 60 на сто от произвежданата в Тайван електроника. А това означава, че САЩ имат възможност да затрудняват доставката на чипове от острова и така да възпрепятстват неговото развитие, включително и във военната област. Засега Китай не е в състояние да произвежда сам в достатъчно количество и качество  чипове. А без тях ще блокира производството на всичко – от автомобили до стратегически ракети.

И затова той не може да си позволи американците да вилнеят в  Тайван. Затова все по-често китайски политици, експерти, журналисти предупреждават управляващите на острова, че всеки опит да се наложат санкции за износ на чипове  за Китай, ще означава незабавна война. Не пропагандна, виртуална, а напълно реална – с пълна окупация на острова от китайската армия. И това не е никакъв проблем, като се има предвид  нейното тотално превъзходство над тайванските въоръжени сили. Още повече, че за китайските морски пехотинци, които ще десантират на острова, това си е китайска територия, временно  преминала под контрола на техния заклет враг – Америка.

Истината е, че за каквото и да говорим става дума за пари. Щеше ли Америка така яростно да защитава Тайван, ако той не беше световен лидер по производство на чипове? Твърде съмнително е, че би го правила.

А дали тази тема засяга нас, българите, дето сме толкова далеч от Тайван?

И още как: та заради този остров като нищо може да стартира Третата световна война. И в нея пушечно месо няма да са американците, а новоприетите членове на НАТО.

Като нас, българите например.