Защо са толкова намусени срещу руската ваксина?

Защо са толкова намусени срещу руската ваксина?

На 11 август Русия съобщи, че нейна ваксина против коронавирус е одобрена от държавните регулатори в областта на здравеопазването. И така тя стана първата държава в света, регистрирала ваксина срещу Ковид-19. В началото на септември започва и нейното масово производство – първоначално от около 5 милиона дози месечно.

На руският пазар ваксината получи наименованието  Gam-COVID-Vac Lyo, а за външния пазар – Sputnik-V. Добавката V означава ваксина. А самият термин идва от лат. Vaccinus – кравешки, в чест на английския лекар Едуард Дженър. На 14 май 1796 г. той умишлено заразява 8-годишно дете с шарка по кравите и така го предпазва от разболяване от човешка едра шарка. Поставено е началото на ваксинирането на хора.

Sputnik-V  е разработена от учени на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология на името на академик Николай Фьодорович Гамалея (1859-1949) – руски и съветски лекар, микробиолог и епидемиолог. Технологията, по която тя е създадена е уникална и превъзхожда чуждестранни аналози. За основа на руската ваксина служат два познати аденовируса, които често се използват при създаването на ваксини, защото са безопасни. Те помагат на организма да създава имунитет против коронавируса.

В Русия прилагането на препарата ще е изключително на доброволна основа. До края на месец август с него ще започне ваксинирането първо на медицински работници, които общуват с инфектирани хора и на учители, от които зависи здравето на децата.

Интересът към Sputnik-V  продължава да расте в света – вече над 20 държави са установили контакти с руските и производители. Заявени са искания за над един милиард дози от ваксината. Министърът на здравеопазването на Израел Юлий Еделщайн също съобщи за интензивни консултации с Русия по повод появата на Sputnik-V.

Много държави са пожелали да участват и в заключителния, трети стадий на изпитанията на руската ваксина, който в момента тече. Ще се проверява нейната безопасност върху 2000 пациента от Русия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Бразилия, Мексико, Филипините…

Много точно доказателство за невероятния руски успех е пазара: той реагира незабавно и адекватно на новината за Sputnik-V. И това е обяснимо – появи се реална надежда, че скоро ще има ефективно противодействие на Ковид-19. Това вля оптимизъм  и сред американски инвеститори, които се надяват руската ваксина да се окаже достъпна и в САЩ. А икономиката, за разлика от хората трудно можеш да излъжеш, коментира ефекта от появата на Sputnik-V   влиятелната медия  Forbes (САЩ). И привежда факти: индексът Dow Jones за акциите на промишлени компании превиши 300 пункта, скочи и друг важен индекс – S&P 500. Увеличение бележат акциите на компании, които най-вече печелят от появата на ваксина срещу Ковид-19 – авиокомпании, туристически фирми, хотели, хранителни вериги и др. А търсенето от страна на инвеститори на акциите на високотехнологични компании  (Nasdaq Composite) бележи снижение.

Същевременно появата на Sputnik-V   буквално вбеси русофобски ориентираните кръгове на Запад и най-вече в САЩ. Първоначално  т.н. „обективни“, „независими“, „свободни“ медии просто игнорираха сензационната новина. А впоследствие се насочаха към тотално дискредитиране на руския успех. Не мога да не отбележа, че и послушни български медии незабавно се присъединиха към тази не само нелепа, но и смешна дезинформационна кампания.

Интересен коментар по този повод се появи в британската медия The Spectator. Неговият автор – Матю Лин го е озаглавил многозначително: „Защо сме толкова намусени за руската ваксина?“ Той изтъква, че сам по себе си  стремежът на Русия да намери бързо ефективен способ за противодействие на Ковид-19 в създалата се ситуация, е достоен не само за одобрение, но и за следване. И припомня, че в Русия никого не принуждават да се ваксинира. А, ако  Sputnik-V се окаже наистина ефективен, което е най-вероятно да се случи, то от това ще спечели човечеството.

https://i0.wp.com/static.1tv.ru/uploads/video/material/splash/2020/08/15/613976/big/613976_big_389aeff351.jpg?w=640&ssl=1

Матю Лин критикува високомерието и пренебрежението, с което на Запад се отнасят към руското откритие. За него главна причина за това са несекващите внушения, че всяка новина от Русия е дезинформация. Но дори и в този случай подобна враждебна реакция на резултатите от труда на руските учени, изглежда доста странно, подчертава The Spectator.

Положението сега в целия свят е извънредно – държавите продължават да понасят огромни икономически загуби, което ще създаде дългосрочни проблеми във всички области на живота. Историческият опит показва, че при подобни сътресения щетите са от такива мащаби, че те засягат няколко поколения. Увеличава се и броят на починалите от коронавируса. И в тази ситуация да се изчаква, докато всички ваксини не минат абсолютно всякакви изпитания е твърде рискован вариант. По-добре е да се отиде на известни компромиси с ваксината, отколкото да се търпят многократни жестоки карантини, увеличаваща се масова безработица, фалити на фирми, ужасяващи дългове, да расте броя на починалите от инфектиране с коронавирус и т.н. Много е вероятно точно Русия да е на прав път и затова появата на Sputnik-V не трябва да се осъжда, обобщава The Spectator.

А известният френски информационен сайт Atlantico припомня на читателя, че Русия притежава мощен интелектуален потенциал и големи научни и технологични постижения, в това число и в областта на биотехнологиите. В него се появи интервю с  Стефан Гайет – лекар и преподавател в университета в Страсбург. Той подчертава: на руската ваксина трябва да се вярва дори и само заради това, защото на руския президент Владимир Путин „е чуждо безрасъдството“. И след като той е заявил за създаването на руската ваксина против короновирус, може да се вярва на думите му. Sputnik-V вече успешно е тестирана върху животни, направена е проверка за поносимостта и от човека и за фармакологична резултатност. А в момента е в третата фаза на изпитания, когато се проверява терапевтичната и ефективност сред голям брой пациенти. Това е достатъчно за да се приеме  Sputnik-V за надеждна ваксина, смята д-р Гайет.

А как реагира руската страна на истеричната кампания, започната от Запада срещу Sputnik-V? Американската медия  The National Interest  цитира Кирил Дмитриев – ръководител на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF). Той споделя, че започналата информационна война против руската ваксина не е неочаквана. И още, че Русия не се стреми непременно да убеди САЩ. Позицията на неговата страна е да покаже, че притежава тази технология и тя може да стане достъпна и в Америка още през ноември, ако нейните регулатори я одобрят. Но, ако те скептично се отнасят към нея, то няма да получат ваксината. На тях ние им пожелаваме успех в разработването на собствени ваксини, заяви Дмитриев.

Впрочем мащабите и агресивността на сега протичащата кампания за дискредитиране на  Sputnik-V от Запада сами по себе си са достатъчно доказателство за това, че руските учени са успели. И наистина са намерили ефективно средство за противодействие на коварния и опасен коронавирус.