Защо са вредни за здравето ни новините?

Защо са вредни за здравето ни новините?

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/175604/pub_5c35a0b2fa137100aab50328_5c3f20b8bb0fd300a92f5fe3/scale_1200

Всяка вечер милиони хора у нас и по света вперват очи в трепкащият телевизионен екран. Те са се приготвили да видят и чуят новините. За много семейства това е своеобразен ритуал – похапване и пийване, съчетано с мерака да научиш, какво се е случило през изминалия ден. И обикновено хората вярват на новините – та нали показаното са го видяли със собствените си очи!

Но истината за събитията и медийната им интерпретация обикновено са две различни неща. Това, което ще видим, чуем или прочетем е строго подбрано, подредено и интерпретирано така, че да ни доведе до изводи, желани от собствениците на медиите. Работата на хората, които режисират новините е да превключват вниманието ни и затова те ни предлагат сензации, ужасии,  булевардни истории, откровени лъжи и в най-добрия случай полуистини.

Ето сега особено актуално е случващото се в Америка. Често коментарите за него са възторжени и се обругава всеки опит да се въведе ред в хаоса. Докато в много градове на тази страна вилнее тълпа, която руши, пали, граби, насилва и пр. Но медиите внушават: полицаите следва да са на колене пред мародерите, които имат право да изразяват своят гняв.

Даниел Грийнфийлд е роден в Израел, но сега живее в Ню Йорк. В своят блог той споделя, че ако се противопоставиш на фалшификати на либерали със сигурност ще загубиш работата си. Но ако плячкосаш магазини или хвърляш тухли в полицаите, то знаменитости, финансирани от корпорации, ще ти помогнат да се спасиш от наказание. Насилието е привилегия, стига да го насочваш натам, накъдето ти наредят. Може да подпалиш кола или магазин, но ще бъдеш представен в много медии като „страстен“ и „смел“. А тези, които са против теб, ще бъдат демонизирани като „заплашващи“. Гневът не е равен, той е кодиран идеологически, пише Даниел Грийнфийлд.

Неговото мнение споделя и известният журналист Тъкър Карлсън. В своя вечерна програма (Tucker Carlson Tonight) по Fox News – една от малкото американски медии, която не е в еуфория от безчинствата на тълпата, той споделя: „За много от нас това беше една от най-тъжните и болезнени седмици… Наблюдавахме как тълпи от насилствени кретени изгарят нашите градове, опорочават паметниците ни, пребиват стари жени по улиците, разстрелват полицаи и крадат всичко, което виждат“. Но в новините на много медии точно тази тълпа се героизира.

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/DJENq1kNlEY/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

Думите притежават невероятна мощ да внушават едни или други нагласи, представи, да предизвикват търсени емоции. И затова с тях умело си играят специалисти по промиване на мозъци. Един пример: генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг публикува в немския вестник Frankfurter Allgemeine статия под заглавие: „Ядреното участие защитава мира и свободата“. Той е важна личност и публикацията му попада в новините на много медии. А пиари определено са поработили върху думите в нея. Читателят узнава от статията и от новините, че НАТО има ясна програма и тя е ориентирана не към разпалване на конфликти, а към тяхното предотвратяване. Лошото е, когато ядрени оръжия имат авторитарни режими като Русия и Китай. За разлика от тях на НАТО те са необходими за да запазят мира и свободата на планетата. Естествено, нито в статията на Столтенберг, нито в коментарите за нея по новините ще научим, че не Русия е обкръжила плътно НАТО със свои военни бази, а точно той нея. И не спира да провежда военни учения непосредствено до нейните граници.

Колкото повече гледаме и четем новини, толкова по изкривена е у нас представата за света, отбелязва Зария Горвет в своя статия в  BBC Future. Той се позовава и на изследване на учени от Калифорнийският университет, които са стигнали до извода, че новините се добират до подсъзнанието ни и влияят на живота ни. Те са в състояние да променят отношението ни към мигранти, да разтърсват съня ни, пречат ни да се ориентираме в реални рискове от различни болести, формират нашият поглед на това, което се случва в друга страна. Емоционалните последици от консумацията на новини влияе на нашето здраве, увеличава шансовете от инфаркт или от развитие на заболявания в следващи години.

Непрекъснатата медийна бомбардировка с ужасяващи заглавия за Ковид-19 доведе до истинска паника у милиони хора. Начинът по който медиите ни информираха за пандемията за много от тях  се оказа далеч по-опасен отколкото самият вирус. За да печелят рекламодатели те осветяваха и продължават да го правят случващото се сензационно, катастрофално, страшно. Това е една от главните причини за увеличаващият се стрес, тревожност и други психични заболявания в обществото.

За много хора новините са своеобразна форма на развлечение. Но цената да ги следят е твърде висока – тяхното здраве. Защото единствените, които печелят от новините са самите медии: колкото повече наивници задържат пред екраните, толкова повече пари те ще получат от компании и политици.