В Русия расте подкрепата за операцията в Украйна

В Русия расте подкрепата за операцията в Украйна

https://i0.wp.com/img-fotki.yandex.ru/get/15551/121237152.364/0_badc4_b734194d_orig.jpg?w=640&ssl=1

Вероятно на повечето читатели името Дмитрий Тренин не им говори нищо. Но той е добре познат сред  експерти не само в Русия, но и на Запад. Роденият през 1955 г.  Дмитрий е завършил  Военният институт на Министерството на отбраната на Съветския съюз. Работил е като офицер в отдела за външни отношения на Групата на съветските войски в Германия, преподавал е във Военният институт на Министерството на отбраната на СССР. Пенсионира се от армията в звание полковник. Защитава дисертация и получава научна степен доктор в знаменитият Институт за САЩ и Канада към Академията на науките на СССР. Участва в съветско-американските преговори по ядрените и космическите въоръжения в Женева.  Работи като старши научен сътрудник във Военния колеж на НАТО в Рим, професор е в Свободния университет в Брюксел. От 2008 г. е директор на  американският център „Карнеги“ в Москва, до неговото закриване на 8.04.2022 г. Член е на международният институт за стратегически изследвания, разположен в Лондон, на Шведската кралска академия на военните науки, на Европейската мрежа за лидери (ELN) и др. Член е  и на авторитетният Съвет по външна и отбранителна политика  на Русия.

За много руснаци  Дмитрий определено е „прозападно“ ориентиран. Но днес точно той е убеден: Запада е повел реална хибридна война срещу Русия за да я разгроми и превърне в послушен сателит! Той категорично подкрепя операцията в Украйна – за него постигането на пълна победа на украинска територия е абсолютно необходима стратегическа цел за Русия.

В авторитетното научно списание „Русия в глобалната политика“, се появи интересна статия на Дмитрий, озаглавена: „Политика и обстоятелства. Способни ли сме ние да запазим страната и да я развиваме по-натътък“. Тя бе разпространена и от  забранената от американските марионетки на власт у нас руска глобална медия RT, под заглавието: „Как Русия трябва да се преустрои, за да победи в хибридната война на Запада“. В нея авторът изтъква, че сега самото съществуване на Русия се намира под заплаха. Западът начело със САЩ подготвя стратегическо поражение на Русия, като целта е „хибридната война“ да се премести от Украйна на нейна територия. Тогава самото съществуване на Русия ще се окаже под въпрос. За Дмитрий е налице  реална война – засега хибридна, тъй като военният конфликт на украинска територия има опосредстван (прокси) характер. Но опасността от ескалация на пряк сблъсък на Запада с Русия  непрекъснато расте.

За Дмитрий с „адските санкции“ Запада е преминал към пълно разрушаване на руската икономика, чрез  което окончателно да реши „руския въпрос“ и да си  създаде благоприятни възможности за победа във война с Китай. Общата антируска платформа се превърна в най-важен елемент за сплотяване на Евросъюза и укрепване на американското лидерство в западния свят, подчертава Дмитрий.

За него са нереалистични надеждите, че Запада ще се „вразуми“ – налице е фундаментална промяна в посока на конфронтация с Русия. Затова тя все повече трябва да разчита единствено на себе си. Оттук и изключителното значение от постигането на стратегически успех в Украйна. А вместо досегашните евроатлантически направления Русия е длъжна да  увеличава сътрудничеството си с незападната част на света – с  държави като Китай, Индия, Бразилия, Турция, Иран, Египет, Алжир, Мексико, Аржентина и др.

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/Vo0nQgH9StE/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

След постигане на стратегическият успех в Украйна следва да се принуди НАТО да признае руските интереси и да се осигури сигурността на новите граници на Русия.  А в условията на разгърнатата от Запада икономическа война против Русия, тя трябва да е в състояние да нанася чувствителни вреди на противника.

Русия днес и в обозримо бъдеще е воюваща страна и това трябва да е пределно  ясно за всички, пише Дмитрий. Сега се решава въпроса дали руснаците са  способни да съхранят родината си и да я развиват по-нататък. Русия е длъжна да победи обстоятелствата, които я обкръжават и я стесняват, заключава Дмитрий.

Анатол Ливен е старши научен сътрудник по Русия и Европа в Института за отговорно държавно управление. Бил е професор в Джорджтаунския университет, работил е във факултета за военни изследвания на Лондонския кралски колеж. Сътрудник е и към британското външно министерство. Доктор по философия е на Кембриджския университет (Англия). Дълги години е работил като британски журналист в бившия Съветски съюз, осветлявал е войната в Афганистан, Чечня и др. От 2000 до 2007 г. е работил и в аналитични центрове във Вашингтон.

По повод  статията на Дмитрий Тренин той написа коментар, който озаглави: „Защо руските интелектуалци засилват подкрепата си за войната в Украйна?“ Анатол пише, че познава д-р Тренин от времето, когато е бил британски журналист в Москва и е бил негов колега във Фондацията на Карнеги. За него д-р Тренин „дълги години беше един от най-важните прагматични руски гласове в подкрепа на сътрудничеството със Запада и „западняването“ на Русия. Той беше една от малкото руски фигури, които все още запазват някои от надеждите на Горбачов за „общ европейски дом“.

За Анатол статията на д-р Тренин е много важна, защото дава доказателства за консолидацията на руските интелектуални елити в подкрепа на операцията в Украйна. И не става дума за желание тя да бъде завладяна, а от чувството, че САЩ се опитват да я използват за да унищожат Русия. Ето защо все повече руски интелектуалци вече са убедени: задължение на всеки руски гражданин е да подкрепя руското правителство, пише Анатол.

Той особено е впечатлен от призива на д-р Тренин Русия да бъде укрепена като отделна  „цивилизация“ – идея, която той никога не би подкрепил в миналото. За Анатол става дума за много сериозна промяна в мисленето на руската интелигенция. Ако в началото на 90-те години голяма част от нея е била „сляпо привързана“ към Запада, сега е налице точно обратното. И то е плод на многогодишни агресивни действия от страна на НАТО и политиката му на разширяване на Изток.

За  Анатол статията на д-р Тренин категорично показва: не само вътрешният кръг на Путин, но и по-голямата част от широкия руски елит ще подхожда към войната в Украйна в решителен дух. И ще е съгласно на мирно споразумение, само ако отговаря на основните руски условия. Напразни са надеждите на Запада, че е възможен преврат срещу Путин. Точно обратното: нараства вярата на руските елити, че  жизнените интереси и дори оцеляването на руската държава сега са заложени на карта в Украйна, пише Анатол.

За него е особено важно да се подчертае, че за разлика от обикновените руснаци, руските интелигенти като д-р Тренин, са отлично осведомени. И за тях единственото възможно решение е категорична победа на Русия в Украйна, обобщава Анатол.

В това, че той е прав за нарастващата обществена подкрепа, която политиката на президента Владимир Путин има вътре в Русия, свидетелстват и последните данни от проучванията на общественото мнение на руското население. Според държавният руски център за изучаване на общественото мнение  (ВЦИОМ) през май т.г.  72 на сто от руското население подкрепя провеждането на операцията в Украйна. Против са едва 18 на сто. След 25 февруари броят на руснаците, които  са съгласни с нейното  провеждане се е увеличил със 7 на сто.

https://i0.wp.com/static.tildacdn.com/tild6638-6664-4662-b239-663235343466/Invisible_Moscow_-__.jpg?w=640&ssl=1

И тъй като някои от читателите могат да се усъмнят в безпристрастността на данните, които сочи държавният ВЦИОМ, ще приведа и последните резултати от проучване на неправителствената изследователска организация  „Левада–център“. Тя носи името на първият руски професор по социология Юрий Левада (1930-2006). Организацията е  определена от руските власти като  прозападно ориентирана и през 2016 г.  е призната за чуждестранен агент в Русия. Публикуваните от нея на 2.06.2022 г. резултати от най-новото и проучване на общественото мнение показват, че  77 на сто от руското население подкрепя операцията в Украйна. За 73 на сто от гражданите на Русия тя се осъществява успешно. За 75 на сто тя непременно ще завърши с победа на Русия.

Такива са реалностите, които пропагандата на Запад и у нас всячески се опитва да крие: на украинска територия срещу Русия се води опосредствена война от Запада, в която украинците са само „пушечно месо“. Война, която е подготвяна особено интензивно през последните осем години – след държавният преврат, организиран от САЩ в Киев през 2014 г. и довел на власт един марионетъчен режим. Срещу Русия е задействан огромен политически, икономически, информационен, военен ресурс от една лицемерна и двулична, коварна и високомерна система, чиято единствена цел е да владее планетата. А на всички останали, които нямат късмета да са англосакси, е отредена ролята да бъдат техни слуги.

Затова воюва Русия – да не позволи да бъде превърната в  послушен сателит, ревностно изпълняващ всички нареждания, които и  дават господарите от Запад. Да съхрани своята суверенност и правото си на саморазвитие, да защити и реализира исконните си национални интереси.

А доверието на руските граждани в техните лидери е най-сигурното доказателство, че и този път Русия ще победи.