Защо младите китайци не са очаровани от Запада?

Защо младите китайци не са очаровани от Запада?

https://i0.wp.com/sputnik.kg/images/103811/29/1038112991.jpg?w=640&ssl=1

Всекидневникът Le Figaro е основан през далечната 1826 г. Наречен е в чест на героят от комедията „Сватбата на Фигаро“ на френския писател, драматург, публицист Пиер-Огюстен Карон дьо Бомарше (1732-1799). За популярността му не само във Франция, но и по света несъмнено допринася разнообразието на темите и гледните точки, които се разглеждат на неговите страници. И най-вече критичното мислене –  девизът на Le Figaro, също взаимстван от комедията на дьо Бомарше, е: където няма свобода на критиката, там никаква похвала не може да е приятна!

В Le Figaro  се появи интересна публикация на Себастиен Фалети – кореспондент на вестника в Пекин. Авторът търси отговор на въпроса, защо младите китайци днес не се възторгват от Запада и са готови да се сражават за „китайската мечта“ на президента Си Дзинпин „против вредните западни идеи“.

Според Фалети, който има непосредствени впечатления от Китай поколенията, родени след 1990 г., са въодушевени от своята възродена страна. Той цитира проучване, проведено от всекидневника China Youth Daily, което сочи: 97 на сто от младите хора възраст от 18 до 35 години се гордеят, че те са китайци. И 95 на сто от тях са готови да защитават родината си. Фалети подчертава, че има достатъчно доказателства за искрения патриотизъм на милениалите в тази страна. Те я подкрепят в период, когато на хоризонта се натрупват икономически и международни трудности, отбелязва той. За тях протерстиращите им връстници от Хонконг са „разглезени деца“. И те трябва да бъдат вкарани в правилния път с помощта на „закона за националната безопасност“, който Пекин  прие за бившата британска колония.

https://i0.wp.com/lifeinjapan.ru/upload/posts/ludi0409.jpg?w=640&ssl=1

Младите хора в Китай знаят за униженията, причинени в миналото на страната им от ненаситния Запад по време на т.н. Опиумни войни. Става дума за Първата англо-китайска война от 1839-1842 г. С нея британците са целяли да принудят Китай да им разреши да внасят опиум. Тогава те спечелват войната, а с нея и контрола върху Хонконг. Следа и втора опиумна война (1856-1860), в която на страната на Великобритания вече воюва и Франция. И Китай отново е победен.

Но днес младите китайци са запленени от „китайската мечта“ – израз, който употребява президента Си Дзинпин на 29 ноември 2012 г. Тя има две цели: Китай да стане проспериращо общество с добре живеещи хора и да се превърне не само в световна икономическа сила (това вече се случи през 2014 г.), но и в морска и космическа сила №1.

Днес младите китайци с възторг говорят за успехите на Китай в борбата с пандемията от Ковид-19 и с презрение коментират действията на САЩ. И имат основания да правят това – срещу 4634 жертви на коронавируса в Китай стоят над 117500 души в Америка. В публикацията си Фалети цитира и китайски младеж, за който американците и много западни държави сега искат да попречат на Китай да реализира своята мечта. Затова той, както и милиони негови връстници се готвят за безмилостна конфронтация. За да се завърне Китай на лидерското място, което е имал преди векове в света и което и днес му се полага.

Младите китайци има с какво да се гордеят – над 60 на сто от всички знания, които съществуват в света, са дошли от Китай, ни припомня Лари Романов в друга медия – Global Research. Преди 2500 години китайците са добивали природен газ от кладенци с дълбочина до 1,5 км и чрез бамбукови тръбопроводи са ги доставяли до градовете. Много преди Запада те са открили и са започнали да използват въглищата. Печатали са книжни пари, при това защитени от фалшифициране. Използвали са тоалетна хартия 2000 години преди тя да се появи на Запад. Открили са сеизмографа, който и днес се използва, въздушните балони, парашута, кибрита, херметичните лаборатории за научни експерименти, парахода с гребно колело… Измислили са как да използват силата на водата, направили са невероятни иновации в текстилното производство – 700 години преди да се осъществи британската текстилна революция в 18 век. Създали са ендокринологията и имунологията и са ваксинирали хора срещу опасни заболявания. Ако в края на 1500 г. най-големия английски кораб е бил с водоизместимост от 400 тона, Китай е произвеждал кораби с водоизместимост от над 3000 тона. Още през 1000 година Китай е произвеждал по 125 хиляди тона метал годишно – Британия 800 години по-късно е изготвяла по 74000 тона. Китай е изобретил плугове, които и днес се използват в световното селско стопанство.  Там са открили седлото за яздене на кон. Китайските карти са били най-добрите в света. В Китай са изобретили компаса, имали са невероятни за времето си астрономически знания. Истината е, че Запада е забогатял и се е развил благодарение на задигане на китайски иновации и технологии, обобщава Лари Романов.

Ресурсите, които днес Китай насочва за научни изследвания са недостижими от която и да е западна държава. Китай влага за това общо на една пета от всички средства, които прави света за тях. От 2000-та година насам неговите инвестциии за наука ежегодно нарастват средно с 18 на сто. За сравнение: в САЩ този дял е едва 4 на сто. Ето защо Китай днес е магнит за изтъкнати учени, предприемачи, иноватори от цял свят. В периодът между 1978 и 2018 г. в чужбина са учили около 4,3 милиона млади китайци. И в родината си са се завърнали над 84 на сто от тях (над 3,6 милиона души). А всичко това са ключови предпоставки за нови забележителни открития, които предстои да се случат точно в Китай.

https://i0.wp.com/thediplomat.com/wp-content/uploads/2016/05/thediplomat_2016-05-04_17-15-41.jpg?w=640&ssl=1

Факт е, че на фона на задълбочаващата се мизерия на Запад през тази година в Китай се очаква да бъде победена бедността. И така десетилетие по-рано да бъде постигнат първият пункт от Целите за устойчиво развитие на ООН, предвидени за 2030 г. За последните 40 години китайският принос в глобалното съкращаване на бедността на планетата превишава 70 на сто!

Младото поколение на Китай  не е очаровано от Запада, заради несекващите конфликти и всевъзможни „нежни революции“, които той провокира навсякъде по света. Заради непрекъснато задълбочаващото се социално неравенство и икономическите кризи на планетата, в основата на които е необузданата алчност на западни олигарси. Заради лицемерието, високомерието, откровената тъпота и некомпетенност, демонстрирани от много западни лидери. Заради свръхтолерирането на трансджендърите и забраната на мама да се казва „мама“, а на татко „тати“, на момчето „момче“ и на момичето „момиче“. И за още много други неща днешните млади китайци не са възторгнати от Запада. Те са наясно – неговият залез е неизбежен и никак не е далеч.

А за бъдещето на страната си китайските милениали не просто са оптимисти. Те са убедени: утрешният лидер на света наистина ще е Китай!