Защо младите американци правят все по-малко секс?

Защо младите американци правят все по-малко секс?

Факт е, че сексуалната революция шества победоносно в по-голямата част от света. Теми, които допреди няколко десетилетия бяха табу, днес широко се обсъждат в социалните мрежи. Хлапета, сърфирайки из интернет, трупат информация за интимната сфера преди още да са овладяли азбуката. Темата за правата на нестандартно сексуално ориентираните, се превърна едва ли не в най-важната за човечеството, измествайки дори глобалния въпрос за мира и войната. А и никога в миналото не е било така лесно и бързо да се установят контакти между потенциални сексуални партньори, както в нашата дигитална епоха.
Но това, което е на повърхността не винаги ни разкрива същността. Хората днес се занимават все по-малко със секс. Очертава се една нерадостна тенденция – точно в епохата на най-голямата сексуална свобода, човечеството е на път да се откаже от секса.
Наскоро станаха известни резултатите от проучване, осъществено в САЩ. То показва, че относителният дял на възрастните хора в тази страна, които не правят секс в продължение на месеци и даже година, продължава да расте. За изминалата 2018 г. всеки четвърти американец не е имал нито един полов партньор. А 15 на сто от американците не са правили секс в последните пет години.
Това е рекорден показател за последните три десетилетия – за пръв подобна статистика Националният център за изучаване на общественото мнение започва да води в САЩ през 1988 г.

В публичното пространство доминират представи, че поколението Y (известно също като Милениали – родените след 1981 г.), са най-сексуално активната социална група. Но проучването в САЩ категорично опровергава подобни мнения. За пълна липса на сексуални партньори за миналата година заявяват 23 на сто от младите американци – пълнолетни мъже и жени на възраст до 30 г. Това е два пъти повече, отколкото е било установено преди 10 години в САЩ.
През последните три десетилетия мъжете на възраст от 18 до 29 г., които не са превели секс в продължение на една година, практически се е утроил и е достигнал до 29 на сто. При жените от 8 на сто е скочил на 18 на сто.
Според експерти американците сега бавно порастват, по-късно навлизат в живота на възрастните – напускат родителите си, създават свое семейство, имат деца. Факт е, че все повече хора на възраст между 20 и 30 години нямат партньор, с който да живеят. Естествено, и възможностите за секс намаляват.
Саймън Копланд – наблюдател на BBC Future, отбелязва няколко причини, поради които хората на Запад все по-рядко се занимават със секс – факт е, че тяхната сексуална активност стремително намалява в последните десетилетия. Една от тях са новите технологии, които направиха порнографията лесно достъпна. Социалните мрежи максимално разширяват кръга на нейните потребители. Увлечението към порното заменя реалния секс и съществено снижава сексуалното желание. Освен това порното създава нереалистичен образ на секса и обуславя появата на различни психични разстройства. Гледането на порно лошо влияе и на шанса да се намери постоянен партньор.

Интернет също негативно се отразява на секса. Ако преди експерти твърдяха, че сексуалната активност в спалнята съществено я намалява поставен там телевизор, то днес такъв фактор са социалните мрежи.
За снижаване на либидото несъмненно допринася и умората в работата. Ако тя не носи удоволствие, то тя е вредна за психичното здраве, а оттам и за сексуалния живот.
Като основна причина за намаляване на сексуалната активност и удовлетворението от половия живот, все по-често се сочи и стреса. Проучвания установяват, че колкото по-високо е неговото равнище, толкова по-ниска е сексуалната активност. Стресът влияе върху хормоните, създава негативни представи у човека за неговото тяло, увеличава консумацията на алкохол и дрога и т.н. А всичко това непосредствено и негативно се отразява на сексуалния живот.
Конкретно за Запада изследователи установяват истинска епидемия на психични разстройства, най-разпространените сред които са депресията и тревожността. А те създават сериозни проблеми и в сексуалния живот.

За британската журналистка Джъстин Уеб има и още една причина, която обяснява защо младите американци зарязват секса с мисли за насилие. Според нея американците все по-често демонстрират неспособност да проявяват някаква близост и това трябва да буди безпокойство. Налице е душевна пустота, неспособност на хората да установяват връзки помежду си, както и жажда да отмъстиш на другия пол. Младите американци не се обичат – те могат да разговарят за секса, но при това нищо да не предприемат. Те са неуверени, инфантилни, главите им са промити от масовата култура, от рекламата – факт е, че точно в тази страна властва девиза “секса продава”.
Джъстин изтъква, че най-ужасните престъпления извършват самотни бели мъже, обикновено не правещи секс. Стотици хиляди американски мъже седят по форумите в интернет, където изразяват отвращението си към жените, които ги отхвърлят. И разказват за жестоките си планове. Но, отбелязва Джъстин, значителна част от мъжкото население на САЩ със своята привързаност към родителската подкрепа, зависимостта си от порното, статуса си на безработни, с лошото си образование, не получават взаимност заради елементарната си непривлекателност.

За съжаление, сексуалната суша, неспособността на един човек да установи близост с други, опустошава сърцата и вреди на живота на хората. Това е така, защото освен удоволствие, добрият секс е и много необходим за здравето на човека. Той е ефективно средство за справяне не само с различни инфекции, но дори и с опасните инфаркти и ракови заболявания. При тези, които три-четири пъти в седмицата се занимават с “любовна гимнастика”, два пъти се снижава риска от инсулт, намалява теглото им, достига се до оптимална физическа форма. Добрият секс дава на човека цял букет хормони, които укрепват мускулатурата, костите и имунитета, прочистват кръвоносната система, гонят депресията и удължават живота. Дама с тегло около 65 кг., има избор: да изиграе партия тенис или да се заеме със секс – по количеството изгорени калории, тези занятия са равностойни. Не случайно определят кревата и като най-добрия спортен уред, който някога е бил изобретяван.
Ето защо хората не трябва да се отказват от секса. Той ще им помага да бъдат уравновесени, здрави и щастливи.