Защо „мама“ и „татко“ стават все по-лоши думички?

Защо „мама“ и „татко“ стават все по-лоши думички?

Забрана да се използват думите “мама” и “татко” въведе професор Дженифър Лий от Университета във Флорида. Според дамата по този начин ще се подобри “етичната атмосфера” в нейния клас. Вместо това те могат да употребяват дума-заместител – “семейство”. Дженифър изисква от своите студенти да престанат да използват и думи като “мъж” и “жена” – така те ще избягват стереотипите и няма да игнорират алтернативни ориентации и семейни структури.
Кампанията, осъществявана на Запад срещу традиционните отношения мъж-жена, нараства. Британската медицинска асоциация публикува свое “Ръководство по ефективна комуникация”, в което изисква от лекарите да не наричат бременните жени бъдещи майки, защото това може да обиди трансджендъри (от лат. trans – през и англ. gender – пол; хора, чиято полова идентичност не отговаря на пола, записан им при тяхното раждане; те могат да са трети пол, интерсексуални, куиър, аполови хора). Вместо “майки” ръководството предлага да се използва термина “бременни хора”.
Западът определено изпреварва останалото човечество в стремежа си да премахне различията между половете. Сега на мода е джендерно разнообразие: много училища на Америка, Канада, Австралия и други страни забраняват да се използват думи като момче и момиче, мама и татко, мъж и жена. Тоалетните стават общи – за мъже и жени, откриват се съблекални за трансджендъри.

Във все повече учебни заведения в Англия забраняват на момичетата да носят поли – те имат право да посещават училище само обути в панталони. Целта е да са угоди на учениците-трансджендъри. Така Copleston High School в град Ипсуич, разположен в графство Съфолк, Англия, включи женските дрехи в списъка на неприемливите вещи, заедно с обтягащи джинси и пиърсинг на лицето. Woodhey High School в град Бери, разположен в Северозападна Англия, графство Голям Манчестър, също забрани на момичетата да носят женски дрехи.
А наскоро в авторитетното американско издание The Wall Street Journal се появи интересна публикация, озаглавена “Мъжествеността не е болест”. Нейн автор е психоаналитика Ерика Комисар. Дамата е впечатлена от последния доклад на Американската психологическа асоциация за мъжете и момчетата. Тамошните мислители тотално отричат биологията и препоръчват момчетата да си играят с кукли, а момичетата – с коли. За американските психолози традиционната мъжественост не е достойнство, нито пък е полезна. Тя е зло, патологично състояние, с което обществото трябва да се бори. Американските психолози са категорични, че “традиционната мъжественост, за която са характерни издръжливост, дух на съперничество, стремеж за доминиране и агресивност, като цяло е вредна”. В резултат на това е налице лошо отношение към жените. Ето защо Американската психологическа асоциация препоръчва на терапевтите, да започнат клинично да лекуват мъжете. Те трябва да разберат “каква вреда им е нанесла дискриминацията на хората с нетрадиционна ориентация”.

Ерика Комисар напомня на отнесените в незнайни измерения свои колеги, че мъжествеността не само е положително качество. Тя има и своите биологични предпоставки. В организма на момчетата и мъжете се изработва много повече тестостерон, както и хормона вазопресин, който заставя мъжете да защитават близките си. При жените в повече е хормона окситоцин, който стимулира грижата за децата, емоционалната чувствителност. Тези различия между мъжете и жените взаимно се допълват и това им позволява да се грижат за децата си.
На Запад, обаче, отбелязва Ерика Комисар, все по-агресивно медиите осмиват жените, които се стремят да развиват у себе си дадените им от природата склонности. Точно те се сочат като ненормални, нездрави, социално вредни. Прави се всичко възможно да се принизи мъжествеността у мъжете и женствеността у жените. Майките, които обичат децата си и им се посвещават, на Запад и най-вече в САЩ и Великобритания, стават обект на рязко осъждане, което е един от факторите за развитие у тях на тревожност и депресии.
За разлика от увеличаващия се брой на неадекватни западни учени, Ерика Комисар е съумяла да съхрани здравия си разум. Тя е категорична: да се внушава на момчетата, че е вредно да защитават близките си, да бъдат мъжествени, е опасно за обществото. Същото се отнася и за опитите да се промиват мозъците на момичетата, че техния стремеж да се грижат за децата, е нещо много лошо. За нея е неправилно да се обезценяват важните и позитивни различия между мъжете и жените, които са допълвали и обогатявали нашите отношения в продължение на десетки хиляди години.

Аз се смятам за толерантен човек, но много обичам една древна мъдрост: последният и най-висш дар от Боговете на човека, е чувството за мярка. Все по-ясно очертаващата се тенденция за премахване на различията между мъжа и жената, за ликвидиране на традиционните семейни ценности, сочи: точно мярката липсва. Тя е свидетелство и за това, че така любимия на много нашенци Запад, вече тотално изперква.
И за да останем нормални трябва да започнем да гледаме и към Изтока.
Не само защото оттам изгрява Слънцето, а за да не ни накарат да намразим и ние мама и татко.