Защо коронавирусът няма шансове сред тези деца

Защо коронавирусът няма шансове сред тези деца

Раздуханата от медиите истерия около коронавируса, която умело и скрито направляват  техните главни рекламодатели – всевъзможни производители на фармацевтични продукти, изплаши немалко хора. Особено са разтревожени те за децата си. И това е разбираемо – та те са най-скъпото, което имаме.

Но всяко зло за добро: целият този шум  е нелош повод да се замислим и стигнем до един простичък извод – здравето и успеха на децата ни няма да го осигурят аптеки и хора с бели престилки. Той в най-голяма степен ще се определя от това, което те вършат всеки Божи ден. Дали ще прахосват времето си взрени като зомбита в екрана на смартфона или в плейстейшъна, или ще се занимават с далеч по-полезни за здравето и бъдещето им дейности.

Факт е, че в Китай има един оазис, където заболяванията са непознати сред децата. И никакъв коронавирус няма шансове да се развихри там. Това е най-голямото в света училище по традиционно китайско ушу „Шаолин Тагоу“. Появява се на бял свят през далечната 1978 г. – основава го майсторът от седмо поколение и сам ученик на Шаолинският манастир Лю Баошан. Разположено е на огромна територия в съседство с Шаолинския манастир и подножието на свещената планина Суншан в провинция Хунан.

Само за четири десетилетия някогашното невзрачно училище се превърна в могъща империя. Днес то разполага със суперсъвременни спортни зали и тренировъчни бази. В него се обучават над 35000 ученика, ръководени от повече от 900 треньора. Тук са се формирали едни от най-големите звезди в бойните изкуства на планетата. Освен традиционно ушу учениците изучава и бокс, таекуондо, смесени бойни изкуства, шаолински футбол, бойна хореография, която е много търсена от киностудии. Отбори на училището непрекъснато гастролират с невероятни шоута из целия свят.

Тук се учат момичета и момчета – от запленени от бойните изкуства до буйни и неуправляеми, които са доведени от родителите им, за да ги научат на ред и дисциплина. Приемат ги от 5 годишна възраст, но няма горна граница – човек може да гони 40-те години и да се запише в училището. Всички ученици – от началните до горните класове изучават общообразователни предмети, но приоритета е поставен на бойните изкуства.

Дисциплината е на ниво – забранени са всякакви смартфони, както и видеоигри. С родителите може да се говори единствено по стационарен телефон. Посещават дома си веднъж годишно.

В делничен ден децата стават в 5.30 под звуците на динамичен военен марш. В почивните дни им позволяват да се поглезят – спят до 8 часа, имат и свободно време. Следва сутрешна зарядка, закуска, а после активни тренировки. Преди обяд имат занимания по общообразователните предмети. Обяд, после отново интензивни уроци. Отделено е време за подготовка на уроците за следващият ден. След вечерята има отново кратка тренировка и следва сън.

Учениците имат униформи – червени блузи, черни спортни панталони и кецове. Живеят в общежития по 10-20 души. Няма отопление в стаите, а дрехите си перат сами в легени. На най-малките, обаче, им помагат по-големите деца и учителите. Пораснат ли, сами поемат грижите за себе си.

Треньорите в училището, към подбора на които има много строги критерии,  живеят заедно с учениците в общежитието. Всеки от тях отговаря за около 40 деца и живее или в съседната стая или в тази срещу учениците му. Той се храни заедно с тях и знае за всички разногласия между тях. Непрекъснато си общува с децата, обяснява им трудностите на живота, вдъхва им увереност в собствените им сили, напътства ги, проявява грижи и любов към тях. А самите деца не се страхуват от своите треньори – те безкрайно се възхищават на техните невероятни умения и ги приемат като свои по-големи приятели.

От 35000 ученици в  „Шаолин Тагоу“ около 3000 са момичета. Обучението е разделно – момичетата и момчетата учат в различни групи и рядко се засичат. Живеят и в отделни общежития. Момичетата се възпитават в спортен дух и в това, че никакви трудности за тях не са страшни – ако се появат те просто ще ги разрешат. А в сравнение със свои връстнички, те овладяват умения и навици, които им позволяват да се защитят, ако им се наложи от всеки, който си позволи да ги обиди.

Децата на „Шаолин Тагоу“ са много различни от тези, които срещаме у нас – втренчени в смартфоните си, тъпчещи се в игрални клубове, лягащи си късно нощем, хранещи се с токсична храна, пиещи разхладителни, енергийни и подобни отровни напитки, обездвижени, затлъстяли, мрънкащи, разглезени, мързеливи и т.н. Това просто няма как да го има в „Шаолин Тагоу“ – атмосферата там не го допуска. Ако все пак някое дете извърши нарушение, следва наказание – да преписва многократно китайски йероглифи.

Завършилите „Шаолин Тагоу“ деца са много търсени от специалните служби, армията, полицията, частни охранителни фирми и пр. Но повечето от тях продължават образованието си в различни университети, някои се реализират и като треньори по бойни изкуства. Киноиндустрията не само в Азия, но и в други страни също проявява интерес към възпитаниците на „Шаолин Тагоу“.

Най-ценното, което дава това уникално училище не е изкуството да набиеш няколко нагли хулигана на улицата. То е в качествата на характера, които формира у децата: борбеност, дисциплинираност, упоритост, потребност от непрекъснато саморазвитие и всекидневна физическа активност. Увереност, че можеш да се справиш с всяко появило се препятствие в живота ти – просто трябва да поискаш и да си в отлична физическа  и психична кондиция.

Затова децата от „Шаолин Тагоу“ не се страхуват от коронавируса. А и нямат време за да се срещнат с него – те просто учат и тренират.