Защо е добре децата ни да се цапат: част 1

Защо е добре децата ни да се цапат: част 1

Поне аз не познавам родители, които да не желаят децата им да са здрави. Затова те полагат неистови усилия да ги опазят от мръсното. Те си знаят: в неговия свят се крият едни страшни създания – микроби, които са в състояние да увредят здравето на децата им. И затова най-често чуваната реплика из родни квартални градинки и паркове, по ливади и плажове е тази:
– Не пипай това! Не го яж! Мръсно е и ще се разболееш!

Само при мисълта, че детето може да се появи с полепнала по него мръсотия, на много майки им се изправят косите. Те така са си възпитани – децата трябва да растат в обкръжение на идеална чистота, а още по-добре е в един напълно дезинфекциран свят.
Ако случайно сте се интересували от едно хронично заболяване – алергия, то вероятно знаете, че днес около една трета от населението страда от нея.

При това се очаква само след 7 години половината от човечеството вече да има някаква алергия.
А тя се среща най-често точно при децата. Наблюденията сочат, че детската алергична реакция на хранителни продукти се е увеличила за последните години с над 350 на сто, а към медикаменти – с над 150 на сто.


Изводът на експерти е, че се наблюдава ръст на всички възможни видове алергични заболявания сред децата. При това е добре да знаем, че алергията далеч не е безопасно нещо – случаите на анафилаксия (тежка алергична реакция, която се проявява внезапно и може да причини смърт) също нарастват.
И сега най-любопитното: причината да се получават алергии най-често е това, че децата ни престанаха да се цапат.

Когато аз бях хлапе и тичах из ливадите с връстници в софийски краен квартал, то трупах какво ли не върху себе си. За ужас на майка ми, естествено, която в подобни ситуации винаги ме сравняваше с моята близначка – истински еталон за чистота.
Днес децата ни не тичат, защото могат да се изцапат. Ваксинират ги за какво ли не. Домовете им се обработват с всевъзможни химикали, за да няма микроби. С препарати немалко майки продължително мият дори плодовете, купени от фермери от пазара.


Резултатът от тези грижи е, че имунната система на детето неусетно се променя, става свръхчувствителна. Клетките-воини, наричани неутрофили, при излишната дезинфекция на околната среда остават без работа. Те стават “раздразнителни” и когато накрая видят чужд организъм – не само лош, но и полезен, те се нахвърлят отгоре му като нещо безкрайно опасно. Или алергиите са резултат най-вече от непремерени опити на родители да защитат децата си от мръсното.


Всеки компетентен лекар ще ви обясни, че в нашите черва има милиони микроби – вредни, но и полезни. Микрофлората в тях трябва да е балансирана, ако искаме имунната ни система да функционира нормално. И сега внимание: ако твърде много пазим детето от контакт с бактерии и вируси, то рязко нараства вероятността от алергични и автоимунни заболявания, когато то порастне. Имунната система трябва да бъде поощрявана да се бори със заболяванията по естествен път. Впрочем една от вредите на антибиотиците, за които писах наскоро е и в това, че те унищожават и много полезни за имунната ни система бактерии.


Нашият създател се е сетил и ни е подарил тази уникална система. Тя ни пази от инфекции, онкологични и автоимунни заболявания – като ревматоиден артрит, множествена склероза, тиреоидит на Хашимото, синдром на Бехчет, синдром на Хайнц, псориазис, псориатичен артрит, гломерулонефрит, лупус, гноен хидарденит и др.

Знаем, че имунитета бива вроден и получен в резултат от сблъсъка ни с различни бактерии и вируси. Клетките на имунната ни система имат памет и те запомнят инфекцията, с която вече са се срещали – спрямо нея получаваме доживотен имунитет.
Ситуацията е също като в спорта: за да работят мускулите ни, трябва редовно да ги тренираме. А микробите точно това правят – те тренират имунната ни система.