Защо е добре да си дремваме по време на работа

Защо е добре да си дремваме по време на работа

Няма страна, в която да не се увеличава дела на недоспиващите си хора. Да се краде от съня вече е устойчива и ясно изразена тенденция по света и у нас. Съответно расте и броя на тези, които заспиват на работното си място. Проучване сочи, че всеки четвърти европеец си дремва там. От анкетираните 40 на сто са заявили, че трябва да полагат много големи усилия, за да не заспят по време на работа. Заради недоспиването си хората стават раздразнителни, често вземат погрешни решения, намалява производителността на труда им. Всяка година загубите от т.н. следобедна апатия, се изчисляват на стотици милиони долари.
Нашите вътрешни часовници така са програмирани, че е необходимо да спим два пъти в денонощието. Това са часовите пояси между 22 часа и 6 часа сутринта и между 13 и 15 часа. Тази биологическа потребност е обусловена от спадането на температурата на тялото ни и не зависи непосредствено от това, дали сме се нахранили или не, дали сме спали добре или зле през нощта. При това дори 15 минутна дрямка, допринася за увеличаване на умствената и физическата ни активност, за доброто ни настроение. Що се отнася до това, че следобедния сън вреди на нощния, това просто не е вярно.
Сънят е този, който възстановява нашата работоспособност. Когато сме дремнали след обедно похапване, ние получаваме прилив на енергия, в състояние сме да работим активно и успешно. Ефектът от едночасов следобеден сън е равен на подмладяване на мозъка с цели пет години! Дори половинчасова дрямка през работно време, покачва производителността на труда с цели 35 на сто! Тя укрепва паметта и помага да се припомнят важни за трудовия процес неща.

Има и специални проучвания, които потвърждават голямата роля на следобедния сън за човешкото здраве. Изследователи са наблюдавали в продължение на шест години, около 24000 доброволци на възраст между 20 и 86 г. Те никога не са получавали инфаркт или инсулт, както и онкологични заболявания. Установено е било, че риска от преждевременна смърт поради сърдечносъдово заболяване, намалява с близо 40 на сто при хората, които минимум три пъти в седмицата имат следобеден сън, с продължителност не по-малко от 30 минути.
Сънят след обед е естествена потребност на нашия организъм. Клетки в мозъка ни, които отговарят за състоянието на бодърстване се изключват, след като сме се нахранили. Тогава ние ставаме сънливи и много по-малко активни. Впрочем, когато точно тези клетки не работят, както трябва, нараства и опасността от затлъстяване.
За мъдрите японци, повечето от които са направо работохолици, съня на работното място е нещо съвсем естествено. Към спящите освен с толерантност, японците се отнасят и с нескривано уважение. В техния речника има думата „инемури“, която се превежда буквално като „присъствам, спейки“. Дрямката на работното място там се приема като белег за особено усърдие.

Работодатели, които знаят своите интереси, са разбрали това и създават необходимите условия, хората им да почиват в работно време. В офисите на все повече високо технологични компании, където се изисква умствена активност и креативност, има специални спални. В тях служителите могат да дремнат по половин час след обяд. Времето, което те ще загубят в кратък сън, се компенсира многократно с по-високата им работоспособност, с по-доброто качество на дейността им.
В изследователският център на автомобилната компания BMW например, служителите не просто се толерират да дремнат. Това влиза в техните професионални задължения. Всеки работен ден след обяда, те лягат в специални помещения и в продължение на половин час си поспиват. Всичко е направено с германска пунктуалност – спането им се следи от компютри. Обедната дрямка зарежда инженери и дизайнери с нова енергия и творчество. Вероятно и тя е един от съществените фактори, които правят продуктите на BMW прекрасни и мечтани от милиони шофьори в света.

Затова е добре да дремваме след обяда. И по възможност всеки ден. Организмът ще намери начин да ни се отблагодари за този жест към него – като блестящо се справя с агресията на стреса, като ни прави много по-продуктивни.
И не просто ще удължава присъствието ни в този прекрасен луд свят, но ще го прави и несравнимо по-приятно.