Защо е добре да се съмняваме в тяхната независимост?

Защо е добре да се съмняваме в тяхната независимост?

Барбара Боланд е завършила Университетът Имакулата в Пенсилвания. Сега е известен журналист, който пише по проблеми на националната сигурност и външната политика на САЩ. В своя публикация тя разказва, че американският военно-промишлен комплекс налива всяка година във формално независими американски изследователски организации (т.н. мозъчни тръстове) над 1 милиард долара. В анализ на Центъра за международна политика, който цитира Барбара се посочва, че най-щедрите им дарители са гигантите на военно-промишления комплекс на Америка – Northrop Grumman, Raytheon, Boeing, Lockheed Martina и Air Bus. А в топ 10 на мозъчните тръстове, получаващи всяка година най-много пари, са RAND Corporation – 1,029 100 000 долара, Център за нова американска сигурност (CNAS) – 8 956 000 долара, Атлантически съвет – 8 697 000 долара, Фондация Нова Америка – 7 283 828 долара, Германски фонд Маршал на САЩ – 6 599 999 долара, Център за стратегически и международни изследвания (CSIS) – 5 040 000 долара, Съвет по международни отношения – 2 590 000 долара, Институтът Брукингс – 2,485,000 долара, Фондация за наследство – 1 375 000 долара, Stimson Center – 1 343 753 долара. Освен производителите на оръжия огромни суми се предоставят на учени и изследователи и от държавни организации. Така различни силови структури в САЩ са раздали през миналата година 391 720 000 долара, военновъздушните сили на САЩ –   281 400 000 долара, американската армия – 246 321 000 долара, Министерството на вътрешната сигурност – 111 192 255 долара, Държавният департамент – 9 090 478 долара.

Безплатен обяд няма гласи една универсална максима. Срещу тези пари военно-промишленият комплекс иска от учените глави ред услуги – от анализи на международното и вътрешното положение до формиране на благоприятно обществено мнение. Експертите от мозъчните тръстове са авторитетни личности и са в състояние да оказват значимо влияние върху нагласите на обикновените хора. Те са много търсени и често цитирани от журналисти, които ги представят като ерудирани и безпристрастни личности. Редовно са на екраните на най-големите телевизионни канали, звучат по радиото, дават интервюта в популярни издания. И не само това – експертите от различни мозъчни тръстове често се явяват и дават показания по време на изслушвания в Конгреса, напомня Барбара.

Проблемът се появява, когато те се застъпват за по-голям бюджет на Пентагона например, но скриват факта, че получават огромни пари точно от него и от производителите на оръжия. Обяснимо е, защо се прави: общественото мнение се манипулира ефективно тогава, когато неговият носител – милионите хора, са убедени: на тях им говори не само компетентен, но и независим, обективен, безпристрастен експерт.

https://i0.wp.com/www.airforcemag.com/app/uploads/airframe/2017/04/033117_Herc_Pull-scaled.jpg?w=640&ssl=1

Точно непрозрачното финансиране на мозъчните тръстове уврежда неутралността на американските новини и ги превръща в манипулативни, пречи и на обективната дейност на различни политически и законодателни съвети, подчертава Барбара. Реално се лъжат обикновените хора, за които експертите се възприемат като еталон за  почтеност и непредубеденост. Барбара ни пита: как би се променила нашата гледна точка като читатели, ако разберем, че ученият или публицистът, който се застъпва за увеличена военна помощ за Турция, получава парите си от производител, който продава оръжия точно на тази страна? Тя цитира конкретен пример: Бренда Шафър от мозъчният тръст Фондация за защита на демокрацията, сега пише за военният конфликт между Армения и Азербайджан. Но избягва да споменава, че е работила като съветник на държавната петролна компания на Азербайджан. Не е трудно да си представим, коя страна в конфликта тя ще защитава…

Барбара подчертава, че мозъчните тръстове получават пари за изрично указани дейности, които те трябва да изпълняват – писане на доклади, организиране на изследвания, на публични събития по конкретни теми. Тези, които дават парите изрично поставят ограничения върху това, което мозъчния тръст може  и какво не може да направи. Ако някои експерт си позволи да популяризира становище в противоречие с това на този, който му плаща, той веднага го губи като източник на средства. Барбара цитира мнението на изследователя Бен Фрийман, според който „една от най-ценните стоки, които финансиращите купуват, е мълчанието на мозъчния тръст“.

Военно-промишленият комплекс на САЩ не е единственият, който се е досетил да се възползва от реномето на учените хора, за да постига целите си. Така затлъстяването заплашва млади и стари със сърдечно-съдови заболявания, диабет, болести на черния дроб, хормонални смущения, води до 16 вида рак… А най-нови изследвания, осъществени от авторитетни учени показват: който иска да отслабне трябва да яде макарони!

И хората се втурват да ги купуват. Малцина са тези, които са проявили интерес и са узнали, че възложител на тези „научни изследвания“ е един от най-крупните производители на макаронени изделия в света – Barilla Group. Той е платил на академични учени да осъществят поредица от проучвания, които да докажат ползата от редовното похапване на макарони. И те са я доказали.

Barilla Group щедро дава пари за организиране на различни научни конференции – за нови и изключително полезни съставки на макароните, за връзката между начина на хранене и диабета и много други, които се провеждат в различни държави. На тях се събират учени, диетолози, журналисти, на които се популяризират  резултати от изследвания, възложени от  Barilla Group. Компанията е създала и свой Фонд за хранене, който се представя като независима изследователска организация. Той провежда различни проучвания, организира годишни конференции на тема хранене и устойчиво развитие. Но популяризира най-вече макаронените изделия на Barilla Group. А резултатът от тази – на пръв поглед периферна дейност на компанията, се измерва с растящите и ежегодни печалби от милиарди евро.

Животът  показва: интелектуалната независимост, с която толкова много обичат да се перчат различни титулувани особи не само в САЩ и на Запад, но и у нас е мит. Истината е без значение, когато говорят парите.