Ще спечелим, ако имаме едно наум

Ще спечелим, ако имаме едно наум

Не е тайна, че изправени пред някакъв проблем, много от нас предпочитат да се доверят на експерт, отколкото на себе си или на аматьор. За съжаление, прекалената ни доверчивост към авторитета често ни довежда до неочаквани и нежелани резултати.
Една от причините да сме подвластни на ореола на експерта е, че решението на по-сложни проблеми изисква сериозни усилия и време. И понеже мозъка ни не е балама, той започва да търси начини да минимизира натоварването върху себе си.

Контактът с експерт изглежда много привлекателен подход в подобна ситуация. Това особено се проявява в случаите, в които ние не сме способни самостоятелно да се ориентираме. А когато получава информация от източник например, който внушава доверие, защото е титулован (професор, доцент, доктор на еди какви си науки и пр.), то мозъка ни действа автоматично.

Проблемът обаче е в това, че нерядко зад надутите титли се крие пълна посредственост. А винаги трябва да помним, че и експертите са хора, т.е. образи, които грешат.
Един пример. Робърт Миликън е забележителен физик, носител на Нобелова награда за работата си върху определяне на елементарния заряд на електрона, потвърждаване на уравнението на Алберт Айнщайн за фотоелектричния ефект и определяне с голяма точност стойността на константата на Планк.

Но точно на него принадлежи знаменитото твърдение, че няма никаква вероятност човек някога да овладее силата на атома! Е, сега всяко хлапе знае за ледоразбивачите с ядрени реактори и атомните електростанции…
За поколението, израснало в епохата на новите технологии интернет е основен, а за голяма част от него и почти единствен източник на информация.

Но за младите хора е все по-трудно, ако не и невъзможно да различават сериозната от безмислената информация, с която е препълнена мрежата. В САЩ бе направено проучване сред хиляди студенти. И резултатите от него се оказаха направо шокиращи: социолозите определят мнозинството от младите хора като неспособни да оценяват информацията, която намират в интернет. За тях критичното мислене е нещо напълно непознато.

Психологът Филип Тетлок, който изучава дейността на стпециалисти в областта на политиката и икономиката забелязва, че колкото по-известни са експертите, толкова прогнозите им са по-лоши от тези, които ще направят хора-дилетанти. Една от причините за това е свръхсамоувереността на експертите, която им пречи да видят очевидното.
Но много от нас предпочитат да се доверяват не на разума си, а на авторитети.

И така на практика работят срещу собствените си интереси. Когато приемаме безкритично явно глупав съвет от авторитетен експерт, то ние блокираме собственото си мислене. Само, ако активираме критичното си мислене, ние ще сме в състояние да помогнем на самите себе си.
Пример за това са невероятните тиражи на книги със съвети как бързо да забогатеем.

Хората неистово ги купуват, надявайки се автора да им подари формула как да получат дебела банкова сметка. Дали, обаче, има смисъл да се прахосва време и пари за подобни книги? Кийт Кънингъм – предприемач и бизнес-треньор, реши да потърси отговора на този въпрос. Той прегледа много книги със съвети как да забогатее човек, появили се на американския пазар. И стигна до извода, че единствените, които печелят от тази истинска лавина от невероятно тъпи четива за забогатяване, са техните автори. Ако човек тръгне да следва съветите им, то определено ще си загуби времето – огромната част от тях са подвеждащи, противоречиви или просто явно глупави.
Разбира се, истински специалисти винаги ще са необходими. Постиженията на човечеството в различни области – от медицината до космонавтиката, са заслуга на хора, които задълбочено познават областта, в която работят. А в условията на растяща неопределеност навсякъде, знаещи, честни и искрени специалисти ще са ни все по-необходими.

Но това не отменя правилото, че ние печелим винаги, когато подлагаме на съмнение информацията, която получаваме. Скептицизмът е този, който ни помага да се ориентираме в хаоса на днешния свят, да отличаваме истината от манипулативните послания, в които ни потапят не само политици и корпорации, но и добре “спонсорирани” от тях всевъзможни експерти.

Ето защо, ако искаме да се реализираме пълноценно на сцената на собствения ни живот, ще трябва да се научим да подлагаме на критична преоценка това, което четем, слушаме и гледаме.
Впрочем много точно го е казал още великия китайски мислител Конфуций (551 пр.н.е. – 479 пр.н.3.):


– Мъдростта разчита само на себе си, а посредствеността – на всички останали!
Добре е да запомним тези негови думи, когато тръгнем да се доверяваме на някой, само защото е с репутацията на експерт в съответната област.
Ако искаме, естествено, да си спестим парите и разочарованието. Както и допълнителните проблеми, които наивността ни много често ни подарява.