Защо да избягваме водата в пластмасови бутилки

Защо да избягваме водата в пластмасови бутилки

Лятото е в разгара си. И температурите съответно често надхвърлят 30-те градуса по Целзий.
А в такива жеги жаждата си нещо съвсем нормално – организма харчи повече вода и затова се нуждае от течности. Но има проблем: въпросът е не само, какво пием, но и в какво се намира това, което поемаме.
Ако хвърлим поглед към количките, с които хората излизат от голям магазин и се отправят с тях към колите си на паркинга, то е твърде вероятно в тях да се намират и големи пластмасови бутилки с минерална вода. Много хора, особено младите, се движат с малка подобна бутилка в ръце или в раницата си.

А точно за това техния организъм няма да им бъде благодарен – пластмасовата буткилка с минерална вода се оказва особено опасна за него. Изследователи посочват много аргументи в полза на този извод.

Производството на бутилки съсипва околната среда
Търсенето на бутилки с вода означава, че ежегодно се използват за производството им милиони барели нефт. Не е без значение, че само 1 от 5 бутилки може да бъде преработена – останалите превръщат планетата ни в бунище. Добре е да помним: една пластмасова бутилка се разгражда за 450 години!

Водата в бутилките често е налята от чешмата
Рекламата ни убеждава, че минералната вода е от чисти природни източници, кристални горски извори и т.н. Но това е работата на рекламата – да ни лъже. Не по-малко от една четвърт от продаваната вода в пластмасови бутилки е наточена от най-обикновени водопроводи.

Водата в бутилките е много по-опасна, отколкото тази от чешмата
Водопроводната вода трябва да съответства на всевъзможни стандарти – правило, което стриктно се спазва. Но това не се отнася за водата в бутилките. Затова тя съдържа много повече вредни вещества, отколкото тази, която тече от чешмата.

Проучване, осъществено в Германия показа, че в бутилирана вода се намират до 24000 химикала! И немалко от тях са способни да предизвикват твърде сериозни проблеми на ендокринната система на този, който ги пие. Германските експерти са анализирали образци от бутилирана вода, която се продава по тамошните магазини. При това Германия е страна, където има закони и се спазват стандарти. Един Бог знае, какво има в бутилките всякаква вода, която се предлага у нас…
Достатъчно е слънцето да нагрее бутилката например и вредни вещества от нея започват да се отделят и попадат във водата, която пием. Един от много опасните елементи, който съдържа пластмасовата бутилка, е бисфенол А.

Той е изключително вреден, особено за децата – води до заболявания на сърцето, черния дроб, диабет, блокира развитието на мозъка и хормоналната система и др.
Истината е, че преди водата от чешмата да достигне до дома ни тя преминава през много строги проверки. И затова е несравнимо по-безопасна от тази, налята в пластмасовата бутилка.

Водата в пластмасовите бутилки няма никакви доказани преимущества
Много хора се тревожат заради водата, която тече от крана и затова си купуват вода в пластмасови бутилки. Но няма доказателства, че тя е по-полезна от водата в чешмата. По-скоро е обратното.


Проучване на учени от университета на Илинойс (основан е през 1867 г.) показа, че хора, които предпочитат обикновената вода пред всички други напитки, всеки ден потребяват до 205 калорий по-малко, до 18 грама по-малко захар, до 21 грама по-малко холестерол… Като цяло обикновената вода помага да се намалят калориите в менюто на човека.
А какво все пак да пием?

Знаменитият предприемач и основател на социалната мрежа Twitter Джак Дорси е мултимилиардер. Човек, който може да си позволи и най-изтънчени напитки, доставени му от която и да е точка на планетата. Но самият той пие единствено качествено червено вино и вода с лимон. И не докосва течности, наляти в пластмасова бутилка.
Добре е да се замислим над неговия избор.
Ако желаем да бъдем здрави, разбира се.