Защо България не е сред 50-те най-здрави нации в света?

Защо България не е сред 50-те най-здрави нации в света?

https://i0.wp.com/econet.ru/media/video_covers/11670/original.jpg?w=640&ssl=1

Една от най-авторитетните информационни агенции – „Блумбърг“, публикува своя рейтинг за здравето на населението в света (Bloomberg Global Health Index). За да го създадат експерти на агенцията са анализирали данни на Световната здравна организация (СЗО), отдела за народонаселение към ООН и Световната банка. Общо в рейтинга са включени 169 държави. Той е основан на показатели, като продължителност на живота, мерки против тютюнопушенето и затлъстяването, достъпа до чиста вода и медицина, екологичната обстановка, риск от смърт поради предозиране с наркотици и др.
На първо място в него сега е поставена Испания (през 2017 г. тя е била на 6-то място), която е изместила досегашния лидер Италия. В първата десетка на най-здравите страни, са още Исландия, Япония, Швейцария, Швеция, Австралия, Сингапур, Норвегия и Израел. Във втората десетица според Bloomberg Healthiest Country Index, са Люксембург, Франция, Австрия, Финландия, Холандия, Канада, Южна Корея, Нова Зеландия, Великобритания, Ирландия.
Една от най-богатите страни в света – САЩ, е на 35 място, като основна причина за това, според Bloomberg, е намаляващата продължителност на живота в тази страна, заради злоупотреба с наркотици и самоубийства. В САЩ расте детската смъртност, затлъстяването, а милиони американци са изключени от медицинско обслужване, защото не могат да плащат за неговите услуги.

В Испания и Италия има висока продължителност на живота, защото много по-рядко срещани в тези държави, са сърдечносъдовите заболявания. А основната причина за това е, че населението им се храни по т.н. “средиземноморска диета”. Тя предполага употреба на много плодове, зеленчуци, ядки, бобови и зърнени храни, зехтин, риба, умерена консумация на вино, символична хапване на месо. Но точно тя намалява риска човек да се разболе от рак или сърдечносъдови заболявания – основните причини за преждевременна смърт. Освен това и системата на здравеопазването в тези страни е една от най-добрите.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е fam14.jpg

В класацията на най-здравите страни, България е поставена на 68 позиция. Още по-тревожен е факта, че страната ни губи пет позиции – в индекса на Bloomberg за 2017 г., ние сме били на 63-то място. Здравето на населението ни е много по-зле от това на страни като Албания, Турция, Македония…

Хората преждевременно си отиват от този свят, не толкова заради конфликти, тероризъм, войни, катастрофи, пътнотранспортни произшествия – те са само една четвърт от причинителите на смъртни случаи. Главните виновници за това са т.н. “неинфекциозни заболявания” – тези, които не могат да се предават от човек на човек, а които сами си ги докарваме. Става дума за заболявания, като рак, инфаркт, инсулт, диабет… А основните причини те да се появат, са неправилното хранене и липсата на достатъчно физическо натоварване (обездвижването).
Проблемът за нашето население е, че под влияние на американизираната ни масова култура, ние възприехме и тамошния начин на похапване. У нас все повече хора, особено младите в големите градове, ядат “по американски” – в заведения за бързо хранене, консумират готови храни, полуфабрикати. В менюто им присъстват много мазнини, захар, пица, колбаси, кренвирши, наденица, сланина, месни консерви и други видове обработено месо. Пият се всевъзможни енергийни напитки, които са изключително опасни за човека. Установено е, че употребата дори само на една кутийка от тях, увеличава риска от сърдечен пристъп и инсулт в продължение на следващите 90 минути! Тя стеснява кръвоносните съдове и така ограничава притока на кръв до жизнено важни органи. Привикването към подобни напитки увеличава вероятността от развитие на метаболичен синдром – комплекс от нарушения, които водят до сърдечен пристъп, инфаркт, инсулт. Има и немалко смъртни случаи след употребата им.
Към това се добавя тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

https://i0.wp.com/bel.cultreg.ru/uploads/13cc3d8ab4343ead89e187cd3ff38279.jpeg?w=640&ssl=1

Стремително расте броя на затлъстелите нашенци. Все повече българи са забравили, какво е това движение. А всеки може сам да си подари много години живот, стига да не го мързи. Ако сме физически активни, то ние намаляваме вероятността от поява на 13 от 26 вида рак например. Благодарение на спорта се снижава вероятността човек да получи рак на хранопровода – с 42 на сто, на черния дроб – с 27 на сто, на белите дробове – с 26 на сто, на бъбреците – с 23 на сто, на стомаха – с 22 на сто, на вътрешната обвивка на матката – с 21 на сто и т.н.
Поради тези причини нас ни няма сред 50-те най-здрави нации в света. И ако продължаваме да пренебрегваме елементарни правила на хранене, да ни мързи да движим крайниците си, то в следващите години като нищо може да отлетим на дъното на класацията Bloomberg Global Health Index. Или въобще да ни няма в нея.
Което никак няма да е добре за и без това обезлюдяващата се наша Татковина.