Защо американците се страхуват от руските С-400?

Защо американците се страхуват от руските С-400?

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/CmLgSTFrsGg/mqdefault.jpg?w=640&ssl=1

Един от най-големите и влиятелни американски вестници – The Wall Street Journal (WSJ) стигна до извода, че руската система за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400 “Триумф” проваля всички планове на САЩ и техните съюзници в потенциални горещи точки на света. На практика Русия изгражда “нова желязна завеса” във формата на мрежа от супер-ефективни средства за ПВО и тя се простира от Арктика до Близкия Изток и Европа.
Както отбелязва WSJ Пентагона (военното министерство на САЩ – б.м.) вече съобразява маршрутите за полет на своите самолети в съответствие със зоните на действие на С-400. В края на 2017 г. военните в САЩ са били принудени да преработят своята стратегия за национална сигурност, съобразно новата ситуация, възникнала от разполагането на С-400. В Пентагона негодуват, че Русия използва тези свои системи за ПВО, за да оспори “геополитическите предимства” на САЩ и способността им “да действат свободно”.
Оценка за потенциала на С-400, подготвена за Конгреса на САЩ от двупартийна комисия стига до извода, че Русия “разрушава военните преимущества на САЩ и застрашава техни жизнено важни интереси”. Независимо, че разходите за военни цели на Русия са над десет пъти по-малки от тези на САЩ (а новия им военен проектобюджет е на фантастичните 750 милиарда долара!), то стратегическото разгръщане от Русия на системите С-400, се оказва напълно достатъчно, за да започнат американците да преработват военната си стратегия.
Както отбелязва WSJ, разпространението на системите С-400 бележи края на съществувало десетилетия американско превъзходство във въздуха на Близкия Изток, Арктика, в Азия. “Като продава С-400 на други страни – отбелязва WSJ, – Русия разширява все повече зоната на ограничения за въоръжените сили на САЩ”.
Самият факт, че САЩ оказва тотален натиск върху всяка една държава, пожелала да закупи С-400, свидетелства за – меко казано, безпокойството на американците от тази система за ПВО. Занапред въоръжените сили на САЩ и Запада вече не могат да действат навсякъде, където поискат.

Батарея С-400 струва около 500 милиона долара. Нейният “конкурент” – американския “Патриот” (Patriot Pac-2) се продава за милиард долара, а батарея THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) – за около 3 милиарда долара. Но независимо, че е по-евтина от американските системи, С-400 е несравнимо по-ефективна: тя е способна да поразява много по-широк спектър цели, на по-големи разстояния. С-400 е два пъти по-бърза система от американската Patriot, притежава три пъти по-голям радиус на действие, следи едновременно 13 пъти повече ракети и заема бойна готовност пет пъти по-бързо от нея. Мобилните С-400 на практика поразяват всички въздушни цели, като при това притежават и възможности да разпознават лъжливи и маскирани цели и така да не харчат ракети по тях.
В системата С-400 влизат 7 типа ракети, които имат различна далечина, скорост, способност за маневриране и тегло на бойната част. Най-бързата от тях развива скорост от 2500 м/с, безпроблемно прехваща и унищожава цел, която лети с хиперзвукова скорост от 4800 м/с.
Американската система “Патриот” разполага само с три вида ракети и има една радиолокационна станция, докато у С-400 те са три. Руската система открива летящи обекти на разстояние до 600 км, американската – до 300 км. Най-новата модификация на американците – Patriot PAC 3, също не може да се мери със С-400 по ефективност. И това впрочем пролича в Саудитска Арабия – там за прехващане на една ракета “Скад” трябва да бъдат изстреляни средно 4 ракети. Или един успешен захват излиза около 12 милиона долара – толкова струват 4 противоракети ERINT.
С-400 е създадена през 1990 г. Тя е с далечина на действие до 400 км, но с добавяне на допълнителни модули поразява успешно обекти и на разстояние до 600 км, летящи на височина до 30 км. Предназначена е за унищожение на всякакви въздушни цели – самолети, крилати и балистични ракети и др. Известно е, че войните днес се водят с използване на крилати ракети и друго високоточно оръжие, авиация, т.е. те са безконтактни. Единствената сигурна защита срещу тях е уникалната руска система С-400, която безпроблемно се справя и с наземни обекти. В класификацията на НАТО впрочем е обозначена с името “Мърморко” (Growler).

В самата Русия С-400 “Триумф” стартира през април 2007 г. – тогава първият дивизион застана на бойно дежурство в Московска област. До края на следващата година техния брой ще достигне 56. На практика посредством С-400 Русия вече е изградила гигантски, непробиваем противоракетен чадър над цялата територия на страната.
Най-голямото предимство на С-400 е, че решава комплексно проблема със защитата на въздушното пространство. Това обяснява, защо все повече държави проявяват интерес към С-400: като се позовава на данни от американското разузнаване, кабелния и спътников телеканал CNBC съобщи, че вече 13 държави са проявили силен интерес за закупуване на С-400 “Триумф”. С придобиването им те автоматично получават пълна защита на своето въздушно пространство от външна агресия. И то за следващите няколко десетилетия.
Русия усилено експортира тези системи. През 2016 г. в страната бяха открити и два нови завода за производството на С-400. Първият договор с Китай за закупуване на С-400 на стойност от над 3 милиарда долара, бе подписан през 2014 г. Китай вече получи два полкови комплекта от системата – през юли 2018 г. С-400 постъпиха в китайската армия.
През декември 2017 г. Турция подписа договор за закупуване на С-400 на сума от над 2 милиарда долара. Турските въоръжени сили ще получат срещу тях две батареи С-400, като перспективата е в бъдеще те да се произвеждат и в Турция.
Договорът с Индия за пет полка С-400 бе подписан през октомври 2018 г. Цената, която индийците плащат за “мърморковците”, е на сума от 5,2 милиарда долара.

Цялата военна стратегия на САЩ и НАТО е основана на постигане на превъзходство във въздуха. И тя става безсмислена с появата на С-400. А да не говорим пък за най-новите уникални системи С-500 “Прометей”, които догодина започват да постъпват в руските въоръжени сили. С тях трилионите долари, вложени от САЩ за създаването на F-22 и F-35 например, ще се окажат прахосани на вятъра… Благодарение на С-500 Русия вече ще си осигури защита и от спътници – системите покриват близкия космос, благодарение и на най-новите ракети 40Н6 с напълно автономна система за самонасочване.
Изводът е, че многополярния свят, в който вече няма американско господство, може да се осигури не само със средства за заплаха и агресия, но и за отбрана.
Така, както го прави най-съвремената в света система за ПВО – руската С-400 “Триумф”.