Защитникът се оказа брутален агресор!

Защитникът се оказа брутален агресор!

https://i0.wp.com/u-f.ru/sites/default/files/otv.jpg?w=640&ssl=1

На 23 юни в 11:52  британският военен кораб  Defender (бортов № D36) с висока скорост (27 възела) нахлу три километра навътре в териториалните води на Русия – юго-западно от мис Фиолент в Крим. Всички кораби слушат международна честота (16-ти канал), по който граничната служба ги предупреждава, ако се намират близо да границата или ако са я пресекли, за да сменят курса си. В случая Defender е осведомен за това, че е нарушил границите на Русия и ако не се върне в международни води, може да бъде използвано оръжие срещу него. Но той продължава нагло да следва курса си. В 12:06 и 12:08 ракетен катер на руската гранична служба  осъществява предупредителни изстрели. В 12:19 модернизиран бомбардировач Су-24 нанася точни, но безопасни предупредителни удари с помощта на прицела СВП-24 „Гефест“. Параметрите за хвърляне на осколъчно-фугасни бомби  ОФАБ-250 са изчислени така, че да не повредят Defender.  Същевременно те създават достатъчно силна ударна вълна, която показва сериозността на намеренията на руските военни.  Едва след тези техни действия британският военен кораб  напуска границите на териториалното море на Руската федерация.

Defender е един от шестте британски ескадрени миноносци (разрушители) от тип 45. Въоръжен е с ракетен комплекс PAAMS, 114-мм оръдие, други две 30-мм оръдия, картечници. Може да носи и крилати ракети „Томахавка“ , както и противокорабни ракети „Харпун“.

Страните-членки на НАТО не признават суверенитета на Русия над Крим и руските морски и въздушни граници до полуострова. Но до този случай кораби, самолети, дронове на този агресивен военен блок не са се осмелявали да ги пресекат. Те са наясно, че всяко тяхно действие се следи от Черноморския флот на Русия и от нейната гранична служба.

Анализът на провокацията разкрива, че Defender съзнателно я е осъществил, като по този начин е нарушил морските граници на суверенна държава и основни норми на международното морско право. За първи път след приключване на студената война кораб на НАТО фактически нахлува в териториалните води на Русия, при това устремен право към най-важната руска военна база в Севастопол.

Британският вестник The Telegraph пише, че решението за нахълтването на Defender в руски териториални води е било взето лично от премиера  Борис Джонсън и е предадено на капитана на кораба. Но според началникът на щаба на отбраната Николас Картър този инцидент е можел да доведе до „необоснована ескалация“. За него  играта на „котка и мишка“ с Русия като нищо може да премине в „пълномащабна война“.

Руснаците имат опит  още от съветското минало с нагли американски и натовски кораби в Черно море. На 12 февруари 1988 г. два кораба на американските ВМС („Йорктаун“ и „Карон“) преминават Босфора и се насочват направо към съветски териториални води. Два съветски военни кораба – „Беззаветни“ и СКР-6, се отправят насреща им. В открит текст от „Беззаветни“ предупреждават американците, че курса, който следвт ще ги доведе до нарушаване на териториалните води на СССР. А и правото на преминаване на чужди военни кораби в този район е забранено. Американците са били предупредени няколко пъти, но те са продължавали плаването си и така са нахлули в съветски териториални ноди. Тогава „Беззаветни“ и СКР-6 дават пълен ход и ги атакуват. „Йорктаун“ е ударен отляво, а „Карон“ – отпред. След това американците, понесли сериозни щети, сменят курса и се връщат към Босфора.

На борда на Defender се е намирал и  Джонатан Бийл – кореспондент на британската медия Би Би Си. Според него корабът е получил предупреждения по радиото, но неговият екипаж е започнал да се готви за евентуална конфронтация. Той е заел бойните си постове, оръжията са били заредени и готови за стрелба. „Това бе преднамерена стъпка, за да демонстрираме нашата позиция на Русия“, пише Джонатан. Така той опровергава твърденията на британските власти, че „кораба е осъществявал мирен преход през териториалните води на Украйна и никой не е стрелял по него“.

https://i0.wp.com/static.360tv.ru/media/images/articles/cover/d3295e85-1df5-44e3-a028-1c19f25e29f6/28302912510_f0b091c1c7_b.jpg?w=640&ssl=1

Роб Пичета анализира в американската медия CNN провокацията с Defender и стига до извода, че тя може да има дългосрочни последици. Той цитира британският министър на околната среда Джордж Юстис, който на въпроса дали Великобритания отново ще плава през спорни украински води, категорично отговаря: „Да!“

Русия предупреждава, че ще бомбардира всеки чужд военен кораб, който нарушава нейните граници. Официалният представител на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков заяви: „Епичното фиаско на провокацията на британския есминец  Defender в Черно море, който рязко смени курса си от руски териториални води след предупредителни изстрели на пограничен кораб, дълго ще остане като аромантно петно на репутацията на Кралските ВМС.“  Той коментира и думите на говорителя на Пентагона Джон Кърби, който дори след публикуването от Русия на видеозаписи на предупредителната стрелба и непосредствените свидетелства на екипажа на кораба, продължава да отрича очевидното, като го нарича „дезинформация“. На контра-адмирал Кирби е много добре известно, че руските въоръжени сили надеждно охраняват сигурността на Крим. И за тях  Defender е просто само една тлъста цел, която с лекота може да бъде достигната от противокорабните комплекси на Черноморския флот, независимо в коя точка на Черно море тя се намира, обобщава генерал-майор Конашенков.

Истината е, че военни кораби на НАТО се държат все по-нагло и осъществяват провокации против Русия. На 13 октомври м.г. британският кораб  Dragon премина през териториалните води на Русия на 2 км западно от Севастопол с активирани радиолокационни станции за контрол на оръжия и откриване на въздушни цели. На 24 ноември американският разрушител John S. McCane нахлу в руските териториални води на 2,4 км при подходите към залива „Петър Велики“ в северозападната част на Японско море. John S. McCane избяга след като бе заплашен с таран от руския военен кораб „Адмирал Виноградов“.

Датата на провокацията с Defender не е случайна – тя е  в навечерието на най-големите учения на НАТО точно в Черноморския район  (Sea Breeze 2021). Те започват на 28 юни и ще траят до 10 юли. В тях ще участват 32 кораба, 50 самолета и около 5000 военнослужещи на държави-членки на този агресивен военен блок. В ученията са ангажирани  и негови партньори, включително Украйна и Грузия. Руските военни не изключват натовци да се опитат да блокират Черноморския им флот и да изострят обстановката в Източна Украйна. Генерал-майор Игор Конашенков предупреди, че при необходимост страната му ще реагира „адекватно на развиващата се ситуация в интерес на осигуряването на руската военна сигурност“.

https://i0.wp.com/e-news.su/uploads/posts/2021-06/1624544934_20210624_3.png?w=640&ssl=1

В отговор на  провокацията с Defender в Черно море, Русия започна свои военни учения в Средиземно море. Там сега плават британския самолетоносач Queen Elizabeth и съпровождащи го кораби. Руската групировка включва ракетния крайцер „Москва“, най-новите и мощни нейни фрегати „Адмирал Макаров“ и „Адмирал Есен“, две подводници, самолети за борба с подводници. За първи път в тези учения вземат участие и двойка прехващачи  „МиГ-31К“, които са въоръжени с „Кинжал“. Става дума за уникална хиперзвукова руска ракета, срещу която е безсилна всяка противовъздушна отбрана – не само днес, но и в обозримо бъдеще. Тя специално е създадена за унищожаване на самолетоносачи. Това е и една от задачите, които тренират  „МиГ-31К“, заедно с ракетоносци за далечно действие „Ту-22М3“. Всички те излитат от руската военна база Хмеймим в Сирия. В нея наскоро влезе в действие нова полоса за излитане и кацане, която е способна да приема всякакви видове самолети. Руските кораби, подводници и самолети могат да носят ядрено оръжие, но за да бъде потопен самолетоносач  като Queen Elizabeth например, то не им е необходимо. Само един удар с „Кинжал“ с конвенционален боеприпас ще го изпрати на дъното на Средиземно море.

Русия не е някоя третостепенна сила, а една от най-могъщите на планетата, разполага и с достатъчно запаси от ядрени оръжия. Както наскоро заяви началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов, тя няма да се поколебае да ги използва в случай на агресия против нея. Дори тя да е осъществена  с обикновено оръжие, но под заплаха да е поставено самото съществуване на държавата.

Добре е генералите от НАТО, които започват сега в съюз с неконтролируемата и все по-нацистки ориентирана  Украйна  учения за унищожаване на великата славянска страна, да помнят това предупреждение на  първият заместник-министър на отбраната на Русия  – армейски генерал Валерий Герасимов.