Защитават не фалшивата и „демокрация“, а интересите си!

Защитават не фалшивата и „демокрация“, а интересите си!

Определят я като „умна“, защото е високо точна – поразява обекти на разстояние до 150 км с възможно отклонение от целта  в рамките на 1 метър. Самонасочва се по GPS. В състояние е да унищожава цели в диапазон от 360 градуса, т.е. и такива, които са разположени в труднодостъпни места. Наричат я още „скачаща“ – когато достига до целта тя рязко променя височината и траекторията си, все едно „подскача“ по територията. Има „крила“ и ракетен двигател от стандартна 227-мм неуправляема ракета М26. Изстрелват я  от реактивни системи за залпов огън (РСЗО) M270 и HIMARS.

Така накратко може да бъде представена бомбата  с „малък диаметър наземно базиране“  (Ground Launched Small Diameter Bomb – GLSDB). Нейни „родители“ са   корпорациите   Boeing (САЩ) и Saab Group (Швеция). Създздадоха я на основата на американската управляема малко габаритна авиационна бомба GBU-39 (Small Diameter Bomb – SDB). И тъй като нейното използване от авиация не винаги е възможно, се появи варианта GLSDB.

Сега Reuters съобщава, че точно тези високоточни бомби, са включени за първи път в най-новия пакет от въоръжения на САЩ за доставка в Украйна. Той е на стойност 2.2 милиарда долара и освен GLSDB, включва и много други различни оръжия и боеприпаси.

Според различни източници четири държави – САЩ, Франция, Великобритания и Италия, са изпратили в Украйна общо 38 РСЗО в различни версии – М142 HIMARS, M270B1, M270 MARS II, LRU, MRLS M270. Част от тях руските военни вече унищожиха, но останалите са в състояние да изстрелват GLSDB. Това означава, че украинците вече ще достигат цели на двойно по-голямо разстояние – ще могат да нанасят ракетни удари в дълбочина на Русия.

Reuters припомня, че само   Америка е доставила въоръжения на украинския режим на обща сума от 27.2 милиарда долара от началото на руската военна операция досега. А според  Сергей Нарышкин – директор на Службата за външно разузнаване на Русия, САЩ и съюзниците му непрекъснато  разширяват обемите и номенклатурата от ударни настъпателни оръжия, които  изпращат в Украйна. Очевидно е, че тяхната задача е да воюват с Русия до последния украинец, посочва Нарышкин.

Освен САЩ и НАТО все по-активен в оказването на военна помощ на украинския режим е и  Евросъюза. Някога миролюбивата европейска общност днес тотално се милитаризира и  вече също воюва срещу Русия на украинска територия. Само един факт: сега вместо обещаната подготовка на 15000 украински военни на негова територия, лидерите на Евросъюза планират да увеличат тази  бройка двойно (до 30000).

Продължаващите доставки на все по-опасни оръжия – артилерия, танкове, ракети, а скоро и бойни самолети, правят все по-вероятно  използването на тактическо ядрено оръжие в прокси войната. Руски военни експерти предупреждават, че предизвикателствата към националната сигурност на страната им непрекъснато се разширяват. А това  увеличава вероятността от връщане на тактическо ядрено оръжие в руските войски. Но излезе ли то веднъж от хранилищата и постъпи ли на разположение на военните подразделения, то в един момент неминуемо ще бъде  употребено. И тогава трансформацията на сегашната прокси война в „гореща“ ядрена война  ще е неизбежна.

На нас, обикновените граждани на Европа, денонощно ни внушават, че единственият начин да бъдат прекратени сраженията в Украйна, е  тя да продължава да се въоръжава. Само така може да бъде спасена „демокрацията“ в тази страна и да бъде победена Русия.

Човек трябва да е безкрайно неосведомен и лишен дори от елементарни наченки на критично мислене, за да повярва и на тези лъжи. Украинският режим няма нищо общо с демокрацията – той е свръхкорумпиран, авторитарен. И твърде много са доказателствата, че подкрепва и разпространява фашизма в Украйна. Невъзможно е и Русия да бъде победена – не само защото е държавата с най-мощен и модернизиран военен ядрен арсенал, а защото притежава колосални ресурси. Нея не успяха да я сломят дори невероятно жестоките вълни от санкции, които и налага  колективният Запад, заедно с прекрасната ни Татковина.

Лъжите са за тълпата. Що се отнася до недоразуменията, които определят политиката на  западните държави публична тайна е, че те са невероятно некомпетентни, нагли и свръх самоуверени. Но работа на експертите около тях е да им обясняват простичко (иначе заради глупостта си те не са в състояние да ги разберат!), че е невъзможно Русия да бъде победена – независимо от вида на оръжията, които се изпращат в Украйна. И най-вероятно това те са им го разяснили. Но явно има нещо друго, което  кара овластените западни и родни нарциси да продължават да постъпват сомубийствено – да увеличават и разширяват своята прокси  война срещу Русия.

За тези невероятно алчни „лидери“ само едно е от съществено значение: количеството на парите им  да не спира да се увеличава. А това е възможно, ако се поддържа конфликта в Украйна. Един пример: „хиената на Европа“, както навремето британският политик Уинстън Чърчил (1874-1965) много точно  определи Полша, е една от най-ревностните поддръжници на украинския режим. Тази държава се превърна в истински завод за ремонт на повредена украинска военна техника и подготовка на украински военни. Тя е и главният разпределител на доставките на западни оръжия и горива за  Украйна. А това определено си е голяма далавера: през 2022 г. в полският бюджет са постъпили над 10 милиарда долара само от тези дейности. Но това едва ли е точната цифра – истинската вероятно е в пъти по-голяма. Колкото по-дълго трае конфликта в Украйна, толкова повече печели Полша. Съответно  и нейните управленчески „елити“, които са корумпирани не по-малко от нашите.

Лидерите на Запад и у нас не са в състояние да гледат по-далеч от понеделника. Но съвсем друго е, когато става дума за  плячка от милиарди и трилиони долари – тогава те виждат и в много по-далечна перспектива. Оказва се, че Украйна е страшно привлекателна за тях и заради наличието на нейна територия на много ценни метали, като титан например. Влиятелната американска медия Newsweek  озаглави своя публикация така: „Битката за украинския титан“. В нея се подчертава, че САЩ и съюзниците му увеличават усилията си за идентифициране, разработване и използване на огромните ресурси на Украйна от този ключов за модерните военни технологии метал. Има ли недостиг на титан е невъзможно да бъдат произведени съвременни високотехнологични изтребители, хеликоптери, военноморски кораби, танкове, ракети с голям обсег и др. Ако Украйна спечели битката с Русия, то САЩ и съюзниците му ще получат нейните огромни запаси от титан. Но, ако Русия победи, то тогава находищата от този стратегически метал на украинска територия, ще бъдат нейни.

Newsweek пише, че властите на САЩ класифицират титана като една от 35-те минерални суровини, жизненоважни за икономическата и националната сигурност на страната.  САЩ внасят повече от 90 процента от необходимата им титанова руда. Китай владее 57 на сто от производството на титанова гъба, която е основата за металния титан, а Русия – 13 на сто. Руската компания VSMPO-Avisma е най-големият износител на титан в света. Спре ли Русия да продава този метал, в САЩ ще има огромни проблеми с производството на модерни самолети, на боеприпаси. Ето защо за Америка е от изключително значение да си осигури власт над украинския титан, който за нея ще е алтернатива на китайските и руски източници. Служител на Конгреса на САЩ, цитиран от  Newsweek, твърди, че Америка продължава да подкрепя Украйна най-вече заради контрола над нейните находища на титан. На нея и е нужен този украински метал за създаване на високо технологични оръжия срещу Китай. Сигурно е, че конфликтът на САЩ с тази държава ще доминира през новия век. Това обяснява и защо битките са съсредоточени в източна и южна Украйна, където се намират  природни богатства за трилиони долари. В Запорожието например, е разположен единственият завод за производство на титанова гъба в Европа.

Жаждата за плячка е определяла винаги политиката на САЩ и неговите съюзници. Днес тя отново е  завладяла западните управленчески „елити“ и не им позволява да имат реални представи за случващото се на украинска територия. За разлика от овластените, самовлюбени и тотално некомпетентни западни управленци, премиерът на Унгария Виктор Орбан, е отлично осведомен и мъдър държавник. За него съседна Украйна днес е една развалина, която се е превърнала  в Афганистан.  Орбан е категоричен: Русия непременно ще победи, а Украйна трябва да се откаже да воюва!

И той е прав: Украйна ще я има само, ако прекрати незабавно прокси войната на Запада на своя територия, приеме основателните искания на Русия и установи взаимоизгодно сътрудничество с нея.

Всичко друго е манипулация, която прикрива хищническите намерения на западните лидери.