„Заслон“ – едно уникално свръхсекретно подразделение

„Заслон“ – едно уникално свръхсекретно подразделение

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/KLn1zamEWLo/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

В края на миналата година се навършиха 100 години от основаването на една от най-секретните разузнавателни служби в света – руската Служба за външно разузнаване (СВР). За този период тя е осъществила различни секретни операции за защита първоначално на съветските, а впоследствие и на руските интереси в чужбина. Сред тях има и такива, които по своята ефективност са недостигнати от която и да е друга държава, откакто съществува разузнаване. И днес СВР осигурява на Русия изключително полезна политическа, икономическа, научно-техническа, военно-стратегическа, екологична информация.

А в нейната структура има и едно уникално подразделение – „Заслон“ (7-и отдел на Центъра за собствена безопасност на СВР). Информацията за него в публичното пространство не е голяма – то е едно от най-секретните от подобни организации в Русия. Но и  това, което може да се прочете в руски и чуждестранни медии за него свидетелства, че дейността му е изключително полезна и ефективна.

„Заслон“ е създаден със секретен указ на руския президент от 23.03.1997 г. и достига оперативна готовност в началото на 1998 г. Включва около 300 души, които са се занимавали и преди със специални операции в чужбина. При създаването на „Заслон“ в него влизат отлично подготвени бойци с опит от други елитни руски подразделения, като „Алфа“, „Вимпел“ и „Сигма“. Отрядът е подчинен непосредствено на директора на СВР и членовете му не са задължени да съгласуват своите планове и действия с други руски силови органи. Неговите сътрудници имат официален дипломатически статус и работят абсолютно легално в чужбина.

Впрочем сходни структури има и на Запад. Като британското специално подразделение SAS например, което осигурява охраната на британски посолства и агентурната работа на британската служба за външно разузнване (Mi-6).

https://i0.wp.com/besttoday.ru/images/post/photo/304.jpeg?w=640

Офицерите, служещи в „Заслон“ не са „боен спецназ на Русия“ и тяхната задача не е да участват във военни действия. За тази дейност тя разполага с други специалисти от най-висока класа. Техните задачи са строго специфични. Те осигуряват безопасността на  руски държавни лидери при посещенията им в други държави,  защитават дипломатическите мисии на Русия в чужбина, охраняват ръководители на СВР и на руското външно министерство по време на техни визити в „горещи точки“ на света. Бойците от „Заслон“ евакуират руски граждани от страни, чиято вътрешна обстановка става несигурна и опасна. В случай на реална заплаха те реализират т.н. операция „Прорив“ – срочна евакуация на сътрудниците на посолството. Те защитават в екстремни условия помещения, транспортни средства, други обекти на Русия в чужбина и др.

Впрочем през април 2015 г. точно бойци от „Заслон“ евакуират не само руски граждани, но и цялото посолство на САЩ от обхванатата в размирици йеменска столица Сана. Те спасяват американците без подкрепа на армада самолетоносачи или масиран десант на стотици  морски пехотинци. И не оставят в беда хората, за чието състояние е забравила да се погрижи собствената им държава. „Действахме според обстановката“, ще сподели след време за тази история офицер от „Заслон“ пред журналисти.

Предполага се, че в задълженията на бойците от този елитен отряд влизат и провеждане на операции, обусловени от враждебна дейност на специалните служби на чужди държави, на екстремистки и престъпни групировки. Те се използват за силово осигуряване на дейности, които СВР провежда в чужбина. Бойците пазят носители на важна и секретна информация, осигуряват безопасността на цялостната агентурна работа.

В „Заслон“ има различни специализирани групи: за охрана, за разузнаване, за специални операции. Последните две са абсолютно засекретени, а в групата за охрана се изпращат служители след сериозно раняване, или когато по различни причини вече нямат възможност да изпълняват специални задачи. Всички те дават денонощни дежурства и по всяко време са готови да заминат там, където имат нужда от техните умения. Мобилните групи използват бронирани транспортни средства и широк спектър от свръх модерно стрелково въоръжение и специално оборудване.

Основен принцип в работата на бойците е непрекъснатост – те не се отделят от охраняваното лице 24 часа. Ако обстановката е сложна то числеността на групата може да достига и до 20 души. Въоръжението също ситуацията го определя – тежко и открито, или скрито.

Отрядът „Заслон“ няма емблема или униформа. Неговите членове често носят, когато са на мисия в чужбина надпис на ръкава си „Руско посолство“, преведен и на местен език.

Но главната задача на „Заслон“ е да действат така, че да не им се налага да показват своите уникални умения, навици и знания. Другояче казано да демонстрират на лица и групи, представляващи потенциална опасност, че зад дипломатите стои реална, много груба и агресивна физическа сила, споделя офицер от „Заслон“ пред руски журналист. Така в Алжир бойци от това подразделение залавят двама души, проникнали на територията на закрит обект. След проведени активни действия с тях, те са били пуснати за да разкажат на свои съмишленици, какво ги очаква, ако се появат на обекта. И определено процедурите, приложени спрямо тях, са били достатъчно ефективни – неканени гости там повече не са се появявали. В мига, в който някои се опита да атакува руски дипломат, той ще е мъртав, споделя офицера. За съжаление инциденти, чиято цел е да се определят слаби места в охраната на защитавани руски граждани в чужбина, има безчет. Затова главното е те да бъдат предотвратявани и до стрелба да не се стига. И основното внимание на бойците от „Заслон“ е насочено към превантивна работа – с местни специални служби, информатори, с агентура. Сведенията, които се получават от тях им позволяват да недопускат много проблеми. Затова там, където работят бойците от „Заслон“ тях обикновено ги няма. А сега те се трудят в около 15 държави, където обстановката е несигурна и напрегната.

https://i0.wp.com/psinom.ru/uploads/posts/2019-06/15597543722afrojespanol.jpg?w=640&ssl=1

Да се попадне в този елитен спецназ е изключително трудно. Там се приемат само отлични професионалисти, с добра физическа и чуждоезикова подготовка. Но особено високи са изискванията към техните умения за стрелба – те трябва да са в състояние да стрелят прецизно от всички видове съществуващи огнестрелни оръжия. Подготвени са да се бият с многократно превъзхождащ ги противник и да го сразят, за да изпълнят главната си задача: да осигурят напускане на опасната зона на охраняемото лице.

За много от делата, които вършат в наши дни елитните бойци от „Заслон“ ще узнаят нашите наследници след 50 и повече години. Но и това, което може да бъде открито днес, става ясно: в тази организация служат професионалисти от най-висока класа. Бойци, чиято работа е наистина достойна за уважение – да спасяват живота на хора оказали се по независещи от тях причини, в критична ситуация.

А това несъмнено е дейност заслужаваща уважение.