Заплашва ни инфаркт, ако те са близко до нас

Заплашва ни инфаркт, ако те са близко до нас

https://i0.wp.com/varjag.net/wp-content/uploads/2019/09/b76db501-450x270.jpg?resize=450%2C270

Определено тревожен е извода, до който достигнаха учени от Австралия: всяко новооткрито заведение за бързо хранене води до нови случаи на инфаркт. В районите, наситени с ресторанти фаст фууд, се случват и много повече сърдечни удари. Самото им съществуване е реална заплаха за сърцето ни – като ни съблазняват да влезем в тях, те увеличават вероятността от сърдечносъдови заболявания. А точно те са сред водещите причинители на смърт в света.
За да стигнат до това заключение учените са анализирали състоянието на 3070 души, постъпили в болници със сърдечен пристъп. Взели са предвид тяхната възраст, тегло, кръвно налягане, болни ли са от диабет, пушат или не и ред други фактори, които са способни да предизвикат инфаркт.
Това, че храната, която предлагат заведенията за бързо хранене е много вредна, не е някаква тайна. Има много проучвания, които сочат, че липсата на хранителна ценност, многото сол и наситени мазнини във фаст фууда, директно вредят на здравето ни. Те буквално извеждат имунната ни система от равновесие.

https://i0.wp.com/static.wixstatic.com/media/14e9aa_b93ea0c7fca344a3a3d0a65fbab196ec~mv2.png?w=640&ssl=1

Изследвания, продължили осем години сред 4440 души установиха, че хора, които похапват пържени картофки повече от два пъти седмично, са и с два пъти по-висок ръст от преждевременна смърт. Причината е, че в тях има твърде много калорий, сол, мазнини и символично присъствие на хранителни вещества. А любителите на картофи фри обикновено ги консумират в заведения за бързо хранене.
Учени от Кентърбърийският университет (Нова Зеландия) съобщиха, че консумацията на фаст фууд предизвиква също и ментални заболявания. Става дума за депресии, тревожност, синдром на дефицит на вниманието, на посттравматичен стрес, на отслабване на паметта, затруднения с концентрацията, обща деградация на когнитивните функции, на способността за запаметяване на информация и т.н. Според изследователите консумацията на преработени продукти в заведения за бързо хранене, е една от основните причини за истинската епидемия на ментални заболявания, която се наблюдава в света. Те са убедени, че отказът от здравословна храна в полза на фаст фууд, директно влияе на менталното ни здраве. Причината е, че това, което се предлага в този тип заведения, не отговаря на потребностите на организма ни от хранителни вещества.
Но изследването на учените от Австралия е първото, което е потърсило връзка между броя на заведенията за фаст фууд в конкретен район и случаите на инфаркт в него. Така е било потвърдено, че колкото повече изкушения за бързо хранене се предлагат на хората, толкова по-висока е вероятността от смъртоносни и нефатални сърдечни пристъпи.

През все по-отдалечаващата се 2001 г., се появи интересната книга на Ерик Шлосер “Нация за бързо хранене: тъмната страна на общоамериканското хранене”. Много скоро тя се нареди в списъка от световни бестселъри на New York Times. В нея авторът описа влиянието на индустрията за бързо хранене не само върху съвременна Америка, но и по света, доказа аргументирано как тя е довела до истинска епидемия от затлъстяване. А излишните килограми са проблем не заради външния вид на човека, а защото съсипват здравето му и директно водят до съкращаване на продължителността на живота му. С тях са свързани 13 вида рак например – на мозъка, хранопровода, на млечната жлеза, щитовидната жлеза, стомаха, жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците, панкреаса, яйчниците, матката, дебелото черво, костния мозък. Особено опасно е затлъстяването сред децата – то им гарантира много сериозни здравословни проблеми през целия им живот.
За изминалите години след появата на книгата на Ерик Шлосер малко неща в храненето на милиони хора по света, са се променили в позитивна насока. Причината е в тоталното промиване на мозъци, което щедро финансира индустрията за бързо хранене по цял свят. Всеки ден на планетата само в ресторанти на “Макдоналдс” похапват десетки милиони души. Резултатът от растящото пристрастяване към фаст фууда само в САЩ е, че затлъстяванията сред децата на възраст от 6 до 11 години са се утроили за последните три десетилетия.
В класацията на най-здравите страни – Bloomberg Global Health Index, България е поставена на 68 позиция. Особено тревожен е фактът, че страната ни губи пет позиции – в индекса на Bloomberg за 2017 г., ние сме били на 63-то място. Главните причини за това са неправилното хранене и обездвижването. У нас все повече хора, особено децата и младите, ядат “по американски” – в заведения за бързо хранене, консумират готови храни, полуфабрикати. В менюто им присъстват много мазнини, захар, колбаси, кренвирши, наденица, сланина, месни консерви и други видове обработено месо. Пият се всевъзможни енергийни напитки, които са изключително опасни за човека.

Това се случва и заради невежеството и безхаберието на много родители, които са с промити мозъци от всемогъщата рекламна индустрия. Самите те са ревностни почитатели на заведенията за бързо хранене, а това означава, че и децата им ще са там. Страстните любители на картофи фри, хамбургери и други продукти на индустрията за бързо хранене, остават напълно безразлични към всякакви аргументи, които им показват вредата от подобен тип поведение.
За съжаление и пристрастието към фаст фууда си има своята цена – неговите любители по-рано или по-късно ще плащат с най-скъпото, което имат: със здравето си.