Заплашва ни инфаркт, ако те са близко до нас
Определено тревожен е извода, до който достигнаха учени от Австралия: всяко новооткрито заведение за бързо хранене води до нови случаи на инфаркт. В районите, наситени с ресторанти фаст фууд, се случват и много повече сърдечни удари. Самото им съществуване е реална заплаха за сърцето ни – като ни съблазняват да влезем в тях, те увеличават вероятността от сърдечносъдови заболявания. А точно те са сред водещите причинители на смърт в света.
За да стигнат до това заключение учените са анализирали състоянието на 3070 души, постъпили в болници със сърдечен пристъп. Взели са предвид тяхната възраст, тегло, кръвно налягане, болни ли са от диабет, пушат или не и ред други фактори, които са способни да предизвикат инфаркт.
Това, че храната, която предлагат заведенията за бързо хранене е много вредна, не е някаква тайна. Има много проучвания, които сочат, че липсата на хранителна ценност, многото сол и наситени мазнини във фаст фууда, директно вредят на здравето ни. Те буквално извеждат имунната ни система от равновесие.
Изследвания, продължили осем години сред 4440 души установиха, че хора, които похапват пържени картофки повече от два пъти седмично, са и с два пъти по-висок ръст от преждевременна смърт. Причината е, че в тях има твърде много калорий, сол, мазнини и символично присъствие на хранителни вещества. А любителите на картофи фри обикновено ги консумират в заведения за бързо хранене.
Учени от Кентърбърийският университет (Нова Зеландия) съобщиха, че консумацията на фаст фууд предизвиква също и ментални заболявания. Става дума за депресии, тревожност, синдром на дефицит на вниманието, на посттравматичен стрес, на отслабване на паметта, затруднения с концентрацията, обща деградация на когнитивните функции, на способността за запаметяване на информация и т.н. Според изследователите консумацията на преработени продукти в заведения за бързо хранене, е една от основните причини за истинската епидемия на ментални заболявания, която се наблюдава в света. Те са убедени, че отказът от здравословна храна в полза на фаст фууд, директно влияе на менталното ни здраве. Причината е, че това, което се предлага в този тип заведения, не отговаря на потребностите на организма ни от хранителни вещества.
Но изследването на учените от Австралия е първото, което е потърсило връзка между броя на заведенията за фаст фууд в конкретен район и случаите на инфаркт в него. Така е било потвърдено, че колкото повече изкушения за бързо хранене се предлагат на хората, толкова по-висока е вероятността от смъртоносни и нефатални сърдечни пристъпи.
През все по-отдалечаващата се 2001 г., се появи интересната книга на Ерик Шлосер “Нация за бързо хранене: тъмната страна на общоамериканското хранене”. Много скоро тя се нареди в списъка от световни бестселъри на New York Times. В нея авторът описа влиянието на индустрията за бързо хранене не само върху съвременна Америка, но и по света, доказа аргументирано как тя е довела до истинска епидемия от затлъстяване. А излишните килограми са проблем не заради външния вид на човека, а защото съсипват здравето му и директно водят до съкращаване на продължителността на живота му. С тях са свързани 13 вида рак например – на мозъка, хранопровода, на млечната жлеза, щитовидната жлеза, стомаха, жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците, панкреаса, яйчниците, матката, дебелото черво, костния мозък. Особено опасно е затлъстяването сред децата – то им гарантира много сериозни здравословни проблеми през целия им живот.
За изминалите години след появата на книгата на Ерик Шлосер малко неща в храненето на милиони хора по света, са се променили в позитивна насока. Причината е в тоталното промиване на мозъци, което щедро финансира индустрията за бързо хранене по цял свят. Всеки ден на планетата само в ресторанти на “Макдоналдс” похапват десетки милиони души. Резултатът от растящото пристрастяване към фаст фууда само в САЩ е, че затлъстяванията сред децата на възраст от 6 до 11 години са се утроили за последните три десетилетия.
В класацията на най-здравите страни – Bloomberg Global Health Index, България е поставена на 68 позиция. Особено тревожен е фактът, че страната ни губи пет позиции – в индекса на Bloomberg за 2017 г., ние сме били на 63-то място. Главните причини за това са неправилното хранене и обездвижването. У нас все повече хора, особено децата и младите, ядат “по американски” – в заведения за бързо хранене, консумират готови храни, полуфабрикати. В менюто им присъстват много мазнини, захар, колбаси, кренвирши, наденица, сланина, месни консерви и други видове обработено месо. Пият се всевъзможни енергийни напитки, които са изключително опасни за човека.
Това се случва и заради невежеството и безхаберието на много родители, които са с промити мозъци от всемогъщата рекламна индустрия. Самите те са ревностни почитатели на заведенията за бързо хранене, а това означава, че и децата им ще са там. Страстните любители на картофи фри, хамбургери и други продукти на индустрията за бързо хранене, остават напълно безразлични към всякакви аргументи, които им показват вредата от подобен тип поведение.
За съжаление и пристрастието към фаст фууда си има своята цена – неговите любители по-рано или по-късно ще плащат с най-скъпото, което имат: със здравето си.