Намаляват тези, които вярват на лъжите им!

Намаляват тези, които вярват на лъжите им!

Интересен дебат се състоя тези дни във Вашингтон. Бриджит Бринк, която президентът Джо Байдън предложи на поста посланик на САЩ в Киев, бе изслушана в комитета за външни работи на Сената на САЩ. За да поеме длъжността е необходимо потвърждение и от него. Телевизионният канал C-SPAN предаваше пряко този дебат.  На него  сенаторът от щата Охайо  Роб Портман изрази мнение, че сега в световното информационно пространство Русия превъзхожда Запада, точно така, както руските въоръжени сили превъзхождат украинските. Роб запита Бриджит, какво трябва да правят американските власти за да могат „по-добре да противодействат на опитите на Русия да оправдае“ своята военна операция в Украйна. Според сенатора, разпространяваната от руските медии информация за събитията в тази страна са „дезинформация“.

Бриджит се съгласи с него, че Русия побеждава в световното информационно пространство в представянето на ситуацията около Украйна. „Съгласна съм с вас – заяви тя. – Бяхме надминати и надиграни. Трябва да положим, колкото се може повече усилия. Това е предизвикателство!“ Тя заяви, че западните страни трябва да са „по-креативни и иновативни“ в публичното пространство – нещо, което „бюрократите не могат да направят“.

Бриджит Бринк  определено е не само опитен, но и образован дипломат – за разлика от недоразумението, заемащо поста външен министър на Великобритания, Лиз Тръс например. Бриджит, която е родена през 1970 г., говори още руски, сръбски, грузински и френски езици. Работила е в посолството на САЩ в Белград, в Кипър, в Грузия, Узбекистан. От юли 2019 г. до сега е посланик на САЩ в Словакия. Президентът Байдън я назначи на новият и пост – посланик в Украйна, на 25.04.2022 г.

Оценките, които дават  Роб и Бриджит на водената от Запада  информационна война срещу Русия, са в противоречие с повечето мнения на различни експерти, според които определено руснаците са губещи в нея. Вероятно защитаващите обратното на тяхното мнение вземат предвид и огромните суми, които Запада харчи всеки ден за  демонизиране на Русия и героизиране на Украйна – над 25 милиона долара. По оценка на руски експерти за информационната война срещу страната им след 24 февруари са  дадени от Запада  досега  над  1.5 милиарда долара! Центърът, който управлява дейността на хиляди специалисти по манипулиране на общественото мнение срещу Русия – пиари, рекламисти, маркетолози, журналисти и др., е разположен в Лондон. Британски съветници работят непосредствено и в Киев, където заедно с шефа на пиар-екипа на Владимир Зеленски – Алексей Арестович, планират и организират всевъзможни спектакли за изграждане образа на Русия като враг на човечеството и за идеализиране на „невинната и беззащитна“  Украйна.

За да е ефективна информационната им война срещу Русия, САЩ правят всичко възможно за да блокират достъпа на човечеството до други източници на информация освен тези, които те цензурират и контролират. У тях предизвиква истински ужас възможността хората да следят руски медии и правят всичко възможно, за да установят тотален монопол на разпространението на своята „информация“. Веднага след започването на руската операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, САЩ и Евросъюза блокираха достъпа до  руските канали  RT  и „Спутник“. Тук ще припомня, че в  това отношение американските марионетки на власт у нас определено се престараха – те го направиха  даже преди  Евросъюза да го е свършил. Явно паниката, че губят битката в полето на информацията, подтикна сега САЩ  да въведе сурови санкции срещу още три руски телевизионни канала – Първи, „Россия-1“ и НТВ.

Но и в играта с лъжата следва да се спазва златното правило – чувството за мярката. След провалените спектакли на контролираните от Запада украински пиари, като тези с „клането в Буча“,  ракетният удар върху жп-гарата в Краматорски, спекулациите с Мариупол и др., съмненията към разпространяваните  от Киев и Запада послания непрекъснато растат. При това определено  триковете на манипулаторите започват да се повтарят и да буксуват – те стават все по-груби, примитивни, необмислени. Резултатът е, че ако в началото наивниците, дето им се връзваха не бяха малко, сега подозренията в тяхната достоверност и безпристрастност само се увеличават. Негативите отнасят не само пиарите на президента Зеленски, но и западните майстори в манипулацията. Задейства се ефект, който много точно е описан в популярната наша народна мъдрост: Който един път излъже, сто пъти право да казва, не му вярват!

Поредният провал на екипа на Алексей Арестович и неговите британски съветници се случи в навечерието на празника на победата над фашизма – 9 май. Тогава елитни украински командоси атакуваха остров Змейни в Черно море. След поредицата тежки загуби, които понесоха украинските въоръжени сили – в Мариупол, в мощно укрепеният и от критично значение за Донбас район край град Попасная, в обкръжаването на няколко хиляди украински военни край град Изюм и др., рейтинга на президента Зеленски започва да се срива. На него му бе нужен нов спектакъл, който да го героизира и да компенсира растящите загуби на украинските въоръжени сили. Освен това превземането на остров Змейни е от особено важно значение за морския превоз на така необходимите на Украйна  товари от Румъния до Одеса.

Ето защо бяха организирани няколко атаки срещу руските военни, които бяха вече превзели този остров още в началото на операцията им. Първото нападение осъществиха три хеликоптера Ми-8 и щурмовия катер „Станислав“. Както и можеше да се предполага те бяха незабавно унищожени от руската противовъздушна отбрана. Заедно с тях бяха свалени атакуващите руските военни на острова  украински бомбардировач Су-24, изтребител Су-27 и два дрона тип „Байрактар“.

Но украинците не се отказаха от идеята си да се настанят отново на Змейни. Последваха нови вълни от десантчици, нови атаки с вертолети, самолети и дронове. Естествено, съдбата им не бе по-различна от тази на колегите им, които първи се опитаха да завладеят острова.

Според информирани източници атаката на Змейни е била проведена по личното нареждане на Владимир Зеленски, който е бил подтикнат към това от неговите британски консултанти. А от своя страна те са следвали нарежданията на премиера Борис Джонсън. Подобно на Зеленски и той се нуждае от ефектна пиар-акция за да пооправи образа си във Великобритания – там недоверието към него расте не със седмици, а буквално с часове. И на Зеленски, и на Джонсън завладяването на Змейни би им позволило да се прояват като истински герои и то в навечерието на знаменателната дата 9 май. Украинският Генерален щаб е бил категорично против осъществяването на тази авантюра – генералите са били наясно, че това ще е пълна касатрофа. И точно така се оказа – напълно безсмислено загинаха повече от 50 елитни украински десантчици, унищожени бяха общо четири украински самолета, десет вертолета, три катера и 30 дрона.

Роб и Бриджит далеч не са единствените, които забелязват, че САЩ и Запада губят информационната война срещу Русия. Те не казват, обаче, защо това се случва – не е в техен интерес да твърдят, че точно САЩ тиражира лъжи и дезинформация.

Но дори и в Америка се намират почтени хора, които имат смелостта да го кажат. Така в медията The American Thinker се появи коментара на Тери Титкомб, озаглавен: „Украйна: великата американска пропагандна война“. Според него на САЩ са  необходими въоръжени конфликти за да печелят от тях и затова те  се нуждаят и от пропаганда, която да разпространява дезинформация. Американците трябва да знаят, че Русия е лоша, а Украйна добра – и нищо повече от това. За тях Зеленски трябва да е истински герой, докато в действителност той е комик, подкрепен от местни олигарси за да стане президент. За да превърне днес в истински диктатор.

Лъжливи послания – това е информацията, която САЩ разпространяват по света. Тери пише, че говорителят на Пентагона Джон Кърби „плаче на пресконференция заради страданията на украинския народ поради тази война, която започна САЩ и вероятно няма да позволи тя да приключи докато не умре и последният украински (и дори последния европейски) войник“. Тим пита: „А къде бяха сълзите на Кирби през последните осем години, когато украинските националисти бомбардираха цивилни градове и села в Донбас и убиваха хиляди цивилни, включително деца? Къде бяха сълзите му на 2 май 2014 г., когато тълпа украинци вкараха  група мирни протестиращи срещу Киев в Одеса в сграда, след което я запалиха и ги изгориха живи?“ Според него сънародниците му не са информирани и за хилядите невинни мирни жители на Ракка и Мосул, изпепелени от американските бомбардировки, за хилядите деца на Йемен, които умират от глад заради действията на САЩ. Американците нищо не знаят и за държавният преврат, организиран от САЩ през 2014 г. в Киев, за да дойде на власт едно марионетно правителство. Те не са и чували за това, че точно САЩ въоръжават и обучават украинските неонацисти. Те знаят само, че Русия е лоша, а Зеленски е герой. „Обичам страната си, но се тревожа да виждам как основополагащи принципи са покварени от политици във Вашингтон и тяхната ненаситна жажда за пари и власт, от техните дарители от военно-промишления комплекс, който се храни от войната и страданието на другите“, заключава Тери.

Впрочем и друга народна мъдрост много точно обяснява защо информационната война на САЩ, Запада и слугите им у нас срещу Русия е обречена на провал: на лъжата краката са къси!