Занимавка, цената за която може да е рак или ранна смърт

Занимавка, цената за която може да е рак или ранна смърт

https://i0.wp.com/1.bp.blogspot.com/-n_RO7TJjuCs/XWA05vLehsI/AAAAAAAACvo/SVBj3GKUcHo0dKmHZSqCFcpaSdG-vbFVwCLcBGAs/s400/beauty-2843930_960_720.jpg?w=640&ssl=1

През август бе регистрирана първата смърт в САЩ от тях. В началото на септември смъртните случаи се увеличиха с още трима, а през октомври починалите вече бяха 18. През август бяха регистрирани 215 души с много сериозни белодробни (респираторни) заболявания. През септември броят им достигна до 450, а в първите дни на октомври – до 1080 души.
Центърът за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) в САЩ посочи в специален доклад и причината това да се случва: заболелите пушат електронни цигари (вейпинг). Повечето – около 70 на сто, са мъже на възраст под 35 г. От тях 16 на сто са непълнолетни, а около една пета – пациенти между 18 до 21 години. Всички те са кашляли, изпитвали са болки в гърдите или са дишали затруднено. Някои са съобщавали и за гадене, повръщане, диария, умора, треска, загуба на тегло.
Според CDC вероятно определена роля за взрива от белодробни заболявания имат продукти, съдържащи тетрахидроканабинол (ТНС) – естествена съставка и основно психоактивно съединение в марихуаната. Но се подчертава, че все още не е определено конкретно вещество, продукт или устройство, което да е причината за стремително увеличаващите се случаи на тези заболявания.
В реномираната “Клиника Майо” – организация с нестопанска цел и един от най-големите частни медицински и изследователски центрове по света, също потърсиха отговор на въпроса защо хората се разболяват и дори умират от вейпинг. Резултатите от тяхното проучване са публикувани в New England Journal of Medicine. Учените са изследвали проби от тъкани, взети от пациенти, разболели се след вейпинг. И така са открили признаци на увреждания на дихателните пътища, подобни на тези, които се случват при излагане на въздействието на токсични химикали, газове или други вещества. Подобни негативни последици не са забелязани при пушене на обикновени цигари. Учените предупреждават, че пораженията върху дихателните пътища, които нанася пушенето на електронни цигари, са резултат от вдишвания на “едно или повече токсични вещества”. И тъй като все още те не са идентифицирани те предупреждават хората да се откажат от вейпинга.

https://i0.wp.com/fb.ru/misc/i/gallery/84159/2607135.jpg?w=640&ssl=1

Станаха известни и резултатите от друго проучване, проведено от университета в Аделаида и Кралската болница на Аделаида (Австралия). Неговият основен извод е: парите от ароматизирани електронни цигари са силно токсични и водят до умиране на белодробни клетки. И течности за електронни цигари, които не съдържат никотин, също унищожават епителни клетки на дихателните пътища. Още по-лошото е, че парите пречат на имунната система да изчисти организма от мъртвите клетки.
Рекламата денонощно ни внушава, че електронните цигари са безвредни или най-малкото по-безопасни от обикновените. Но според информационната агенция Bloomberg вече е доказано: в течностите за електронни цигари се съдържат най-малко шест групи силно отровни химични вещества! Проблемът е и в това, че засега не е ясно, какво точно се случва в организма на човека, когато тези продукти заедно се нагряват. Или когато към тях се добави ТНС и се вдишват всеки ден в продължение на месеци и даже години.
Експерти съобщават и за сърдечносъдови проблеми, конвулсивни припадъци и други заболявания, които могат да получат вейпърите. Особено тревожно е, че ароматизирани електронни цигари – най-вече тези с мента и ментол, съдържат химикал, причиняващ рак. Това установиха наскоро учени от Университета „Дюк“. Припомням ви, че става дума за едно от най-престижните висши учебни заведения (ВУЗ). Списание „Таймс“ го поставя на 11-то място в своя рейтинг за най-добрите университети в света, в който се следят над 1000 ВУЗ. Става дума за канцерогенният Pulegone – масло, извлечено от ментови растения. То се използва също при бонбони и дъвки, за да им придаде привлекателен за купувача вкус. През 2018 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) забрани синтетичния Pulegone като хранителна добавка, точно заради канцерогенни ефекти, открити при проучвания върху животни. Но заради несъответствия в регулирането на химикалите в храната и електронните цигари, тази забрана все още е символична за тях. Учените от Университета „Дюк“ са установили: хората, които пушат ароматизирани електронни цигари, са изложени на много по-високи нива на Pulegone от тези, които FDA смята за безопасни. Това означава, че вейпърите като нищо могат да се разболеят и от рак във времето.
За растящата тревога от все по-опасния вейпинг свидетелстват и промени, които се забелязват в други области. Така една от най-големите търговски вериги в САЩ – Walmart, вече няма да продава електронни цигари и устройства за тях. Медиагиганти като CBS, WarnerMedia и Viacom прекратиха тяхната реклама. В редица американски щати се въвеждат забрани на ароматизираните електронни цигари, за да се намали използването им от деца и млади хора и т.н.

https://i0.wp.com/i.pinimg.com/originals/84/fb/77/84fb7789488398e80d1612a6cfb6a152.jpg?w=640&ssl=1

Производителите и търговците на електронни цигари днес влагат стотици милиони долари за промиване най-вече мозъците на децата и младите хора. За да ги превръщат във вейпъри и така да печелят от тях своите милиарди.
Но истината, колкото и да не се хареса на някои е, че електронната цигара е занимавка, безкрайно опасна за човека. Световната здравна организация вече я определи като “безусловно вредна”. А и доказателствата за това непрекъснато се увеличават.
В демократичният свят, в който живеем, всеки е свободен да прави всевъзможни избори от предлагани му възможности. Включително и този: електронна цигара или здрав и дълъг живот.