Безкрайно полезен за здравето ни продукт

Безкрайно полезен за здравето ни продукт

Още древните лекари са знаели полезните свойства на този продукт и са го препоръчвали при различни заболявания, включително и при храненето на деца. Минавали векове, а зелето неизменно било на трапезата на хората.
И има защо: в него се съдържат безкрайно полезни за здравето ни съставки – незаменими аминокиселини, белтъчини, ферменти, минерални соли… Калцият в него е повече, отколкото е в млякото. Похапвайки си зеле ние осигуряваме на организма си витамини – А, В1, В2, В6, С, E, РР, U, фибри, сяра, която е необходима за кожата и ноктите ни и др. А в различни лаборатории на света учени непрекъснато намират нови аргументи, защо редовно трябва да си хапваме зеле.

Ракът е коварно и смъртоносно заболяване, което често не се подава на никакво лечение, включително и с най-съвременни препарати и методики. Но се оказва, че онова, което човешкия интелект все още не е открил, за да се справи с него, е създадено от природата.
Като зелето например – то съдържа естествени биохимически вещества, които притежават мощно противораково въздействие. Те стимулират гените, които предотвратяват израждането на клетките ни. Най-ефективна сред тях е т.н. индол-3-карбинол – противотуморна съставка, която пречи на отлагането на канцерогени в матката, млечните жлези, панкреаса, щитовидната жлеза… Тя активира работата на гените BRCA1 и BRCA2, които възпрепятстват превръщането на нормални клетки в злокачествени.

Похапването на зеле намалява риска от заболяване от рак на дробовете. В него се съдържа и сулфорафан – много ефективно противораково средство, особено срещу рака на черния дроб. Затова, ако редовно го похапваме, ние повлияваме и на онези наши гени, които ни пазят от ръста на злокачествени тумори.
Факт е, че в азиатските страни заболеваемостта сред жените от рак на млечната жлеза и на матката, е много по-ниска. А една от причините за това е, че там употребяват в големи количества зеле.
То пази мъжете от едно от най-разпространените ракови заболявания – на простатата. Изследвания на 1300 мъже, у които е бил установен този рак показват, че включването в менюто им на зеле, е довело до намаляване вероятността от тежки форми на това онкологично заболяване. При всекидневна консумация на зеле и особено на цветно зеле, риска от тумори е намалявал с 52 на сто!

Обикновеното зеле, а така също броколито и къдравото зеле (кейл, листно зеле – култивиран вид зеле) има ресурс  да намали осезаемо и риска от рак на червата. А той си е коварно заболяване – не показва симптоми в ранните стадии на развитието си. Освен това като нищо може да порази и други органи на тялото ни – бял дроб, черен дроб, кости, главен мозък и пр.
Но когато на трапезата ни присъства зелето, то химическите вещества в него и най-вече индол-3-карбинол, ни защитават от рака на червата. Точно тази съставка благоприятно променя поведението на стволови клетки, които регенерират лигавицата на червата, както и на имунни клетки, които контролират възпалителните процеси. Но, ако тази индол-3-карбинол не ни достига, то клетките на червата е възможно да започнат да се делят неконтролируемо.


Известно е, че раковите клетки ги захранва захарта – тя способства за тяхното размножаване. Това обяснява и защо най-често умират от рак хора, които имат високо равнище на захарта в кръвта си. И затова при лечението на онкологично болни се използва и кетогенна диета – човек се храни предимно с мазнини, които черния дроб трансформира в т.н. кетони. И тъй като раковите клетки не могат да добиват от тях енергия – затова им е нужна гликоза, те се разрушават. Същевременно кетоните захранват здравите клетки. А един от много важните продукти, за да се осъществи целият този процес, е зелето.
И затова трябва не само да го ценим, но и да се стараем то редовно да е на масата ни.