Живеем не в демокрация, а в диктатура на олигарси!

Живеем не в демокрация, а в диктатура на олигарси!

Един от малкото честни и смели журналисти в САЩ – Тъкър Карлсън, безцеремонно бе уволнен. Собствениците на голямата телевизионна мрежа Fox News прокудиха човекът, благодарение на който медията им се превърна в №1 не само сред англосаксонските, но и в много други държави.

Неговото вечерно политическо шоу бе най-гледаното сред всички авторски програми по американските кабелни телевизионни канали. То редовно събираше над 3.3 милиона зрители. Благодарение на Тъкър  Fox News увеличаваше всяка година аудиторията си. И остави далеч зад себе си  другите големи телеканали, като CNN и MSNBC. Неговото шоу бе гледано от най-важната за рекламодателите публика – тази на възраст между 25 и 54 г.  Съвсем основателно Тъкър го наричаха  „неофициалният крал“ на Fox News.

Показателен за неговата огромна популярност е и факта, че в различни проучвания на общественото мнение в САЩ той получава голяма подкрепа от избирателите в качеството на евентуален кандидат за президент на страната. А новината за уволнението на Тъкър незабавно отне от капитализацията на  Fox News  над 690 милиона долара и свали цената на акциите му на борсата с 5.4 на сто.

Тъкър е роден на 16.05.1969 г. Произхожда от журналистическо семейство  – баща му Дик Карлсън е бивш директор на „Гласът на Америка“, бивш шеф на Информационната агенция на САЩ, посланик на САЩ на Сейшелските острови. Самият Тъкър е дипломиран историк. Автор е на книги, превърнали се в бестселъри, снимал се е като актьор във филми, отлично кара кънки. Баща е на четири деца – три дъщери и един син.

В началото на журналистическата си кариера пише статии за печатни медии, в това число и за издания като The Wall Street Journal и The Daily Beast. Работил е и в големите телевизионни мрежи CNN и MSNBC. Но истинска слава и невероятен  успех му донася неговото авторско шоу  Tucker Carlson Tonight, старта на което е през 2016 г.

Тъкър не приличаше на огромната част от продажни, угоднически нагаждащи се към волята на олигарси, американски, западни, а вече и „български“ журналисти. На хилядите манипулатори, чиято основна задача е затъпяването на тълпата. Както отбелязва Майкъл Дохърти в National Review, Тъкър се противопостави на системата със своят различен от общовъзприетият поглед „относно войната в Украйна, опиоидната епидемия, имиграцията, диктатите на общественото здравеопазване, разузнавателната общност и т.н. Изключването му от Fox News ще бъде възприето като консолидация на истаблишмънта  (така наричат властимащите в САЩ – б.м.), дори от републиканската страна“, заключава National Review.

Зрителите в САЩ и по света ги привличаше  подходът на Тъкър – честен, откровен и богато аргументиран. Той не се страхуваше да поставя в своето шоу въпроси, които вълнуват зрителите. Неговото авторско предаване говореше за един здравомислещ човек, който вижда света такъв, какъвто е, а не какъвто олигарсите искат да ни го представят.

В своето шоу Тъкър задаваше неудобни въпроси, които поставяха под съмнение лъскавата картина за „демократична Америка“ и Запада, изграждани от корпоративните медии. Той е наясно: олигарсите хвърлят огромни пари за да контролират умовете на обикновените хора, да ги пълнят с лъжи и дезинформации. Посредством продажни журналисти, „интелектуалци“ и всевъзможни неправителствени организации, те определят „дневния ред“ – това, което за тълпата ще е най-важното. Вместо истински ценности те и натрапват измислени, фалшиви. Така превключват вниманието и от същественото към незначителното и скриват онова, което би застрашило интересите на олигарсите.

Тъкър е убеден противник на цялата тази „демократична“, „либерална“ глутница, която днес успешно превръща Америка в  жалка „бананова република“. В своето шоу той разкриваше не само на американците, но и на милиони други зрители по света истината за САЩ. За държавата, в която всяка година стотици хиляди млади хора умират от опиати, в която всеки ден катастрофират влакови композиции и падат мостове. В която престъпността е добила ужасяващи размери, а бездомните по улиците и се увеличат в геометрична прогресия.

Тъкър е категоричен: САЩ  непосредствено се сражават с Русия на украинска територия! „Съединените щати са пряк воюващ участник във война срещу Русия. Докато говорим, американски войници се бият с руски войници“, подчерта Тъкър в едно от последните предавания на своето шоу. И напомни: тъй като тази война не е разрешена от Конгреса на САЩ , тя е нарушение на американския закон, т.е. тя е престъпление!

Той не спираше да говори в своето шоу през последната година и за нецелесъобразността да се дават милиарди долари на украинският президент, превърнал Украйна в „еднопартийна полицейска държава“. За  Тъкър диктатора Зеленски е тъмна сила и инструмент на унищожение, а намеренията му да върне Крим от Русия са пълно безумие. Той обвиняваше и то аргументирано семейството на президента  Джо Байдън за корупционни връзки с украинския режим.

Заради всичко това олигарсите и техните овластени марионетки посрещнаха с нескривана радост новината за уволнението на журналиста. Съобщавайки за това един от техните рупори – CNN, нарече Тъкър „дяснорадикален екстремист“.

Безспорен факт е, че в държавата на фалшивата демокрация неговото уволнение бе неизбежно. Тъкър отдавна се бе превърнал в прицел за американските олигарси и контролираните от тях управници. Той аргументирано, смело и постоянно разобличаваше натрапваните от „дълбочинната държава“ (тази на олигарсите) „ценности“ – култа към хомосексуализма, лесбийството, трансджендъризма и подобни на тях „нестандартни“ сексуални страсти, т.н. „култура на отмяната“ „на „приобщаването“ и „расовото разнообразие“. Бащата на четири деца защитаваше семейството и любовта между мъжа и жената. Разобличаваше далаверите с избирането на Байдън за президент. И определи събитията около щурма на Капитолия (домът на Конгреса на САЩ) като провокация, устроена от „дълбочинната държава“ и управляваните от нея секретни служби.

Впрочем Тъкър не хранеше илюзии и за босовете на Fox News – за него те бяха „некомпетентни либерали“, губещи доверието на аудиторията, написа след уволнението му  The Daily Telegraph.

За невероятната популярност на този забележителен журналист говори и факта, че неговото първо видеообръщение, след като бе отстранен от телевизионният канал, вече е гледано в Twitter  от над 62.3 милиона души! Това е 1.5 пъти повече от броя на зрителите, видели клипа на Джо Байдън за решението му отново да се кандидатира за президент. И е цифра, за която Fox News  дори не може и да сънува… В него Тъкър заяви: в САЩ няма свобода на медиите, а има сурова цензура! В тази държава действа забрана за дискутиране на действително важни теми, които вълнуват хората и определят тяхното бъдеще. Въобще не се обсъждат въпроси, като войната, гражданските свободи, научният прогрес, развитието на науката, измененията в демографията, властта на корпорациите, природните ресурси и др. „Дискусиите по тях не са разрешени в американските медии“, твърди Тъкър. А разговорите, които се водят в тях са „невероятно глупави“, „съвършенно неактуални“ и „нищо не значещи“. Дебатите по най-важните неща, са  под пълна забрана по решение на „двете политически партии и техните донори“.

Случилото се с Тъкър е още едно доказателство за това, че светът, в който преминава живота ни, няма нищо общо с демокрацията – тя просто я няма в него. Липсата и е замаскирана с несекващо нито за миг лъскаво словоблудство и красиви картинки, на които наивно вярват само глупаците. Които впрочем са огромното мнозинство сред човечеството.

Вместо  демокрация има реална диктатура. Тази на олигарсите – собствениците на стотици милиарди. И на безбройните им марионетки, пръснати из коридорите на властта не само на Запад, но вече и у нас.