Ерни, която е само на някакви си 81 години: 1 част

Ерни, която е само на някакви си 81 години: 1 част

Заради професията си имам удоволствието да съм заобиколен непрекъснато от млади хора. Те по нищо не се различават от връстниците си на планетата – смартфоните са в ръцете им, а от скоростта, с която пръстите им се движат по клавиатурата им, свят ми се завива.
Но те си приличат с връстниците си на планетата и по още нещо: недостиг на жизнена енергия.

Британско проучване установи, че много млади хора, днес са се превърнали в старци. Те страдат от заболявания, които доскоро са били непознати за тяхната възраст. Сред тях е варикозната болест, проблеми с колената, болки в гърба, хемороиди… И една от причините за това са точно новите технологии – младите хора все повече се заседяват пред екрани на таблети, лаптопи, компютри, не се разделят със смартфона си. Седящият им начин на живот ги превръща в млади старци.

Несъмненно това е проблем, с който те сами трябва да се справят. За това обаче са им нужни еталони за подражание – хора, които с делата си да ги вдъхновяват да променят себе си. И така да си осигурят отлично здраве и пълноценна реализация в дългия живот, който ги очаква.
На сайта ми аз редовно разказвам за подобни личности – хора, които не следват тълпата, посвещаваща всяка свободна минута на ленност и прахосване на времето си.

Една от тях  е Ернестин Шепърд.  Тя  е на 81 години – направи ги през юни тази година. За Ерни, както я наричат безбройните и почитатели, не е никакъв проблем да премине маратон, да прави лицеви опори и набирания на лост. И още много други упражнения, които са непостижими дори за повечето 20-годишни наши съграждани.
Ерни винаги се е отличавала с хубава фигура – на младини е работила като модел. Но тогава не се е занимавала със спорт и даже се е смятала за ленива.


Когато е на 56 години тя и сестра и Милдред (тя е една година по-голяма от нея), били поканени на вечеря при басейн. Двете тръгнали да си купуват бански и тогава обърнали внимание, че всъщност те са доста понапълняли. По инициатива на Милдред сестрите започнали да се занимават с аеробни упражнения, а после се записали да тренират бодибилдинг.


През 1992 година Милдред умира от аневризма в мозъка (разширение на кръвоносен съд, вследствие отслабване на съдовата стена). Ерни изпада в депресия в продължение на цели пет години и престава да тренира.
Докато една нощ не сънува покойната си сестра. Чува и запомня думите и:
– Всеки път, когато почувстваш, че не си във форма, обувай маратонките, излизай и бягай!

И Ерни я послушала – на 71 години тя започнала отново да бяга и да се занимава във фитнес залата. Тогава участва за първи път и в съревнования по бодибилдинг. През 2010 година е записана в книгата Гинес като най-възрастната в света културистка.