За ползата да се къпем рядко и да го правим с други

За ползата да се къпем рядко и да го правим с други

https://i0.wp.com/leaderchat.org/wp-content/uploads/2020/10/Anxious-businesswoman.jpg?w=1500&ssl=1

Любимите ни нови управници продължиха да ни радват с изпълненията  си и по време на новогодишните празници. Медиите не спираха да ни информират как те, подобно на нас – простосмъртните, посрещат годината на Черния воден тигър в обкръжение на близки и приятели. И не забравяха да ни припомнят, че „харвардските възпитаници“ и компания са дошли на власт единствено, за да се грижат за нас. В името на нашето здраве те не спираха да ни увещават, колко важно е да се ваксинираме и да намалим яденето на мусака. А на всеки опит на лоши и безотговорни образи, назначени на власт от предишни правителства да ни създадат проблеми, те незабавно и остро се противопоставяха. Любимият на адвокатки, учителки и дами с други професии премиер веднага се противопостави на решението на независимия енергиен регулатор у нас за увеличение на цената на газа, без да се е допитал до него. И бе категоричен: председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и членовете и с изтичащ мандат, ще бъдат сменени!

В този пример най-малкият проблем е доста доста странното разбиране на премиера за „независимост“ на  КЕВР от правителството. Човекът вече неведнъж ни показва, че има свои възгледи за нещата от живота, а и не е длъжен да се съобразява с норми и стандарти, създавани в миналото от други. Той просто си вярва, че е достатъчно да нареди на който трябва и цената на газа, тока, мусаката и всичко друго, за което се сетите ще спре да расте и стремително ще започне да пада.

Пропагандата не престава да ни внушава, че най-голямото достойнство на „харвардските възпитаници“ и компания е, че те са учили в САЩ и на Запад. И затова са носители на супер модерни и ефективни, непознати за тукашното ни образование знания и умения.

Верующите са блажени, се казва в едно древно четиво. Проблемът е в това, че точно завършили американски и други западни университети образи сега творят истински безумия в САЩ, а и в Европа. Пример за това е прословутата „зелена сделка“, която е една от основните причини за растящите цени на тока и задаващата се все по-голяма мизерия. Припомням ви, че  този проект американски либерали, евролидери, фашизирани екоактивисти и цяла армия от  експерти по промиване на мозъци, ни представят като начин за опазване на климата. Истинската цел, обаче, е да се блокират и унищожат работещи и ефективни, но „цапащи“ природата източници на енергия. Вместо тях да се използват  ветрени и слънчеви, независимо от това, че те са крайно рискови и неефективни.

Най-сигурното доказателство за неадекватността на този проект е все по-дълбоката  енергийна криза, която вече вилнее във всички онези държави, чиито управляващи имат глупостта да го подкрепят. За наше огромно съжаление американски елити, които от три десетилетия реално ни управляват, стигнаха до извода: в България желаещи енергийно да се самоубиват държавници недостигат, нужни са нови хора. И доскоро никому неизвестните „харвардски възпитаници“ и компания се оказаха в коридорите на властта у нас.

https://i0.wp.com/s0.rbk.ru/v6_top_pics/media/img/3/95/755844221400953.jpeg?w=640&ssl=1

Сега някои ни припомнят, че шефа на КЕВР е кадър на Демократи за силна България (ДСБ), която от 2018 г. е част от обединението „Демократична България“. Става дума за партийка, доста навредила на обществото ни. Но в интерес на истината те няма да са прави – нито шефа, нито екипа му от чиновници са основната причина за скока на  газа, а с него и на всичко останало. Това днес се случва във всяка държава, която под натиска на САЩ  декарбонизира енергийните си отрасли и блокира развитието на традиционни източници на енергия.

Британският  всекидневник The Guardian съобщава, че 6 милиона домакинства в обединеното кралство няма да са в състояние да си плащат сметките за енергия, след задаващото се рекордно повишаване на цените. Очаква се това да задълбочи националната енергийна криза в страната и да предизвика „истинска катастрофа“ за милиони бедни хора – поскъпване на тока означава ръст на цените и на всичко останало. Животът на милиони британци ще стане непоносим, а за много от тях – и кратък. Това не е просто предположение, това предстои да се случи, пише  The Guardian.

През 2021 г. цената на газа в Германия бе увеличена с 45.6 на сто, а на тока – с 18.6 на сто. Все повече от 800-те регионални доставчици на електроенергия в тази държава предупреждават, че предстои  повишаване на цените с нови над 7.6 на сто през януари и февруари. Немски експерти определят случващото се като истински шок за много семейства.

В Италия електричеството поскъпва с над 55 на сто, съобщава тамошното Управление по регулиране на енергомрежата и околната среда (Arera). Цената на газта се увеличава с 41.8 на сто.

Не по различна е ситуацията и в така любимата на днешните ни управници Америка. Там  през 2021 г. на над 3.4 милиона семейства е бил спрян тока, защото не са в състояние да си плащат сметките за него.

Тук възниква любопитен въпрос: как е възможно точно в епицентъра на демокрацията, в държавата, която се е самоопределила да следи спазването на човешките права по света,  стават подобни безобразия и то в нашето свръхтехнологично време? Та нали нейните лидери са продукт на най-реномирани университети, притежават знания и владеят управленчески практики, непознати на  туземците? Ако узнаем причината за случващото се в сегашна Америка ще можем да си представим ясно и  какво ни готвят  хората, които тя  доведе на власт у нас.

Нова Англия се състои от шест щата – Кънектикът, Мейн, Масачузетс, Ню Хемпшир, Роуд Айлънд и Върмонт. Разположена е в североизточната част на САЩ, а там зимите са не просто студени, а направо брутални. А Мередит Ангуин е изследовател и ръководител на проекти за надеждността на електрическата мрежа към Изследователския институт по електроснабдяване. Работи също и в областта на възобновяемата и ядрената енергия. Тя написа книгата „Скъсяване на мрежата: скритата крехкост на нашата електрическа мрежа“. Главният извод, до който стига Мередит е: цялата електрическа мрежа на Нова Англия е изправена пред колапс и причината за това е комбинацията от крайно лоша политика, ужасяващо сложно управление и невероятна бюрокрация!  Вместо да решават проблемите хора на власт  започват да демонтират съществуващата критична инфраструктура и да блокират развитието на доказали ефективността си технологии. През 2019 г.  атомната електроцентрала Pilgrim е затворена. В резултат на това Нова Англия остава само с две ядрени енергийни съоръжения и без планове за изграждане на повече. Под натиска на фанатизирани екоактивисти се блокира  всеки опит за разширяване на инфраструктурата на тръбопровода за природен газ в региона. Парадоксът е в това, че Нова Англия се намира на няколкостотин мили разстояние от най-плодотворния регион за производство на природен газ на Земята – Апалачския басейн! Но тъпоглави американски политици и „зелени фашисти“ правят всичко възможно за да я лишат от изграждане на така необходимата и тръбопроводна инфраструктура.

https://i0.wp.com/www.lareunionparadis.com/wp-content/uploads/2015/12/4515-1024x853.jpg?resize=640%2C533&ssl=1

Но и това не е всичко – върхът на абсурда е, че Нова Англия доставя втечнен природен газ  (LNG) от Тринидад и Тобаго! Вместо просто да построи тръбопроводи до своите съседи по суша, тя плаща за кораби, които да плават повече от 2000 мили. Освен  това за да докарат LNG те изгарят изкопаеми горива и  замърсяват океаните. А Нова Англия  плаща огромна цена за получавания LNG. В момента с много малко ядрени източници на енергия, с недостатъчни тръбопроводи за природен газ и с липса на втечнен природен газ, който да спаси положението, Нова Англия е изправена пред истинско бедствие.

Един от абсурдите на сегашното ни правителство е и факта, че  „партия“, която има подкрепата на по-малко от 15000 гласоподаватели („Зелено движение“) и само  двама депутати в парламента, сега е овластена да управлява „климатичните ни политики“. Излъченият от нея вицепремиер и министър на МОСВ, фен на „зелената сделка“ ще контролира сериозни пари – бюджет от над 3 милиарда лева, към тях ще се добавят и средства от Плана за възстановяне. Името му нашумя в празничните дни покрай неговите размисли за мусаката и предложението му да се къпаме рядко, а ако все пак го правим да го споделяме с други.

Е, да очакваме от подобни образи да реализират наистина компетентна и ефективна държавна политика в полза на страната ни, а не на чужди интереси, ще е наивно. Това просто няма как да се случи.

И в това ще се уверим много скоро.